Shopping cart
0,00 €

Izjemni učinki manuka medu v boju proti bakterijam

Izjemni učinki manuka medu v boju proti bakterijam

Množična uporaba antibiotikov po vsem svetu je v zadnjem času sprožila pereč problem – številne bakterije so razvile odpornost proti njim. Medicina posledično išče nove načine zdravljenja bakterijskih okužb in zdi se, da bi bila lahko uporaba manuka medu pri tem v veliko pomoč. Cilj v tem prispevku predstavljene študije je bil narediti pregled obstoječih študij, ki so obravnavale to tematiko.

Za manuka med in njegovo terapevtsko uporabo se zanima čedalje več znanstvenikov, zdravnikov in potencialnih uporabnikov. Za to obstajata dva glavna razloga: beležimo porast bakterij, odpornih na antibiotike, poteg tega pa vse več raziskav potrjuje, da je med učinkovito sredstvo pri zdravljenju ran.

Manuka med učinkovit proti številnim škodljivim bakterijam

Med se je uporabljalo skozi celotno zgodovino človeštva, zaradi njegovih protimikrobnih lastnosti pa so ljudje z njim pogosto oskrbovali rane. Ko so se v 60. letih prejšnjega stoletja na trgu pojavili antibiotiki, je bil med naenkrat izrinjen in označen kot za te namene »ničvredna, a neškodljiva snov« (Soffer, 1976).

Med je kompleksa mešanica sladkorjev, aminokislin, fenolov in nekaterih drugih snovi. Različne vrste medu se razlikujejo glede na zmožnost uničiti škodljive bakterije. Pri tem naj bi se kot še posebej učinkovit izkazal manuka med. Slednji izvira iz Avstralije in Nove Zelandije. Pri nekaterih medicinskih regulativnih organih v tujini je bil registriran za nego ran.

V osemdesetih letih 20. stoletja je profesor Peter Molan z novozelandske univerze kot eden prvih znanstvenikov poročal o nenavadnem delovanju manuka medu, ko ga je testiral proti širokemu spektru različnih vrst bakterij. Že dolgo časa je bilo sicer znano, da lahko že majhne koncentracije tega medu ubijejo bakterijske patogene, vendar ni bilo znano, katera njegova sestavina je pri tem ključna.

Nekaj časa se je predvidevalo, da je razlog v vsebnosti sladkorja v kombinaciji z nizkim pH-jem, nato, da je to zaradi vsebnosti vodikovega peroksida, vendar sta bili ti dve teoriji kasneje ovrženi. Leta 2008 je bila končno razkrita ključna sestavina, ki deluje antibakterijsko. To je metilglioksal (MGO), ki ga vsebuje manuka med, nastane pa, ko se vanj pretvori naravno prisotna spojina dihidroksiaceton (DHA), ki jo najdemo v nektarju manukinih cvetov.

Učinkovit proti bakterijam, odpornim na antibiotike

Manuka med spodbuja celjenje ran in zmanjšuje možnosti, da bi na njihovem mestu nastale brazgotine. Čeprav je pri tem najbolj učinkovit manuka med z visokimi koncentracijami MGO in vodikovega peroksida, so pri tovrstnem delovanju ključne tudi nekatere druge njegove sestavine s protimikrobno aktivnostjo. Med njimi so tudi fenoli s svojim antioksidativnim delovanjem.

Ko so manuka med testirali proti različnim patogenom, predvsem tistim, ki se lahko naselijo na koži, ranah in na stenah sluznice, torej kjer je možno zdravljenje z medom, se je ta izkazal za učinkovitega proti vsem bakterijskim patogenom. Dobro se obnese tudi proti bakterijam, ki so razvile odpornost na antibiotike.

Nekateri znanstveniki so v laboratoriju celo poskušali ustvariti seve bakterij, ki bi bili odporni na manuka med, vendar jim to ni uspelo. Prav tako ni znano, da bi katera vrsta bakterij skozi čas razvila odpornost na tovrstni med. Ugotovljeno je bilo, da ta deluje tako, da razprši in pomori bakterije, ki so v skupkih pritrjene na rane, zobe ali vrhnji del sluznice, zaradi česar lahko povzročijo trdovratno okužbo.

Uspešen tudi proti virusom

V nekaterih študijah je bilo ugotovljeno, da manuka med ne učinkuje zgolj proti bakterijam, temveč tudi proti drugim vrstam patogenov. Prepoznan je bil njegov protivirusni učinek. Zmožen je na primer uničiti virus, ki povzroča norice in pasovca, poleg tega pa naj bi bil uspešen proti gripi. Glivični patogeni naj bi bili nekoliko manj dovzetni za njegove učinke, čeprav jih vodikov peroksid v manuka medu do določene mere učinkovito zavira.

Čeprav je manuka med dokazano uporaben kot terapevtsko sredstvo in funkcionalno živilo, ga medicina ne uporablja v tolikšni meri, saj ne razume povsem, na kakšen način ta deluje in kako mu uspe uničiti bakterije. Posledično ga še vedno uvršča zgolj med alternativne oz. komplementarne metode zdravljenja.

Raziskave so pokazale, da ta vrsta medu spremeni obliko in velikost patogenih bakterij na način, da se te ne morejo več razmnoževati oz. da je ta njihova zmožnost naenkrat precej okrnjena. Znanstveniki so ugotovili, da je manuka med zelo učinkovit tudi v kombinaciji z antibiotiki, saj bakterijam preprečuje, da bi razvile odpornost nanje. Tak način zdravljenja se je kot zelo uspešen izkazal v boju proti MRSI.

Manuka med se uporablja tudi pri zdravljenju živali; še posebej tistih s kirurškimi in nezgodnimi ranami – najpogosteje gre za konje. Na voljo so tudi poročila, ki potrjujejo, da se dobro obnese tudi kot zdravilo za rane in razjede s slabšim potencialom celjenja zaradi spremljajoče okužbe, proti kateri se antibiotiki niso izkazali za učinkovite.

Wedderspoon manuka med KFactor banner

Wedderspoon manuka med je surov, nepasteriziran in brez GSO

Če vas je manuka med s svojim protibakterijskim učinkom prepričal in tudi sami razmišljate o nakupu, naj vas le opozorimo, da niso vse oblike, ki jih je možno dobiti na trgu, tudi kvalitetne in učinkovite. Wedderspoon je blagovna znamka, ki ji resnično lahko zaupate. Manuka med Wedderspoon je namreč poln živih encimov in antioksidantov, je pristen, surov, nepasteriziran in naravno brez glutena.

Ne vsebuje antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov, umetnih sestavin in dodanih sladkorjev, poleg tega pa v njem ni GSO. Ponaša se z najvišjo stopnjo čistosti, varnosti in kakovosti, zato lahko pričakujete optimalne učinke na zdravje. Pridelan je v neokrnjeni naravi Nove Zelandije, pri čemer so v ospredju dobrobit čebel, človeka in narave. Obdelan je v najsodobnejšem obratu za obdelavo medu na Novi Zelandiji zgolj z nežnim postopkom surovega mešanja. Dobite torej izdelek v obliki, kot ga je zasnovala mati narava.

Wedderspoon manuka med je tudi uspešno opravil vse zahtevne teste, ki jih je postavilo novozelandsko Ministrstvo za primarno industrijo. To je svoje pogoje še zaostrilo leta 2018 z uvedbo globalnega standarda in postavitvijo znanstvene definicije manuka medu. Gre za edini s strani vlade reguliran in odobren standard na svetu, ki je vezan na manuka med, Wedderspoon manuka med pa ga v celoti dosega in s številnimi pridobljenimi certifikati celo presega.

 

Povzeto po: Therapeutic Manuka Honey: No Longer So Alternative

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med Zdravje
Previous reading
Surovi in čisti manuka med: v čem se razlikujeta?
Next reading
Z manuka medom učinkovito proti virusom, bakterijam in ustnemu zadahu