Košarica
0,00 €

Dobri holesterol HDL lahko dvigne tudi temna čokolada

holesterol LDL HDL temna čokolada

1. Temna čokolada lahko izboljša pretok krvi in znižuje krvni tlak

Flavanoli v temni čokoladi lahko stimulirajo endotelij, obloge arterij, da proizvedejo dušikov oksid (NO), ki je plin. Ena od funkcij dušikovega oksida je pošiljanje signalov za sprostitev do arterij, kar zmanjša upor pretoku krvi in s tem se posledično zmanjša tudi krvni tlak.

Obstaja veliko kontroliranih raziskav, ki kažejo, da lahko kakav in temna čokolada izboljšata pretok krvi in znižata krvni tlak, vendar so učinki navadno blagi.

Vendar pa obstaja tudi ena študija na ljudeh z zvišanim krvnim tlakom, ki niso pokazali učinka, zato je te trditve potrebno vzeti z rezervo.

POVZETEK:

Bioaktivne spojine v kakavu lahko izboljšajo pretok krvi v arterijah in povzročijo majhno, a statistično pomembno zmanjšanje krvnega tlaka.

2. Temna čokolada dvigne HDL (»dobri holesterol«) in ščiti LDL (»slabi holesterol«)pred oksidacijo

Uživanje temne čokolade lahko izboljša več pomembnih dejavnikov tveganja za bolezni srca. V kontrolirani raziskavi so ugotovili, da kakav znatno zmanjša oksidiran LDL holesterol pri moških. Pri moških s povišanim holesterolom se je povečal HDL in znižal skupni LDL. Oksidirani LDL pomeni, da je LDL (“slab” holesterol) reagiral na proste radikale. Zaradi tega je delec LDL reaktiven in sposoben poškodovati druga tkiva … na primer obloge arterij v srcu.

Popolnoma smiselno je, da kakav zmanjša oksidiran LDL. Vsebuje obilo močnih antioksidantov, ki vstopijo v krvni obtok in ščitijo lipoproteine pred oksidativnimi poškodbami.

Temna čokolada lahko zmanjša odpornost na inzulin, kar je še en skupni dejavnik tveganja za številne bolezni, kot so bolezni srca in sladkorna bolezen.

POVZETEK:

Temna čokolada izboljša več pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek bolezni.

Zmanjša občutljivost LDL na oksidativno poškodbo, medtem ko zvišuje HDL (“dobri holesterol”) in izboljša občutljivost na inzulin.

Cavalier čokolada ne vsebuje dodanega sladkorja, kar pomeni, da zaužijete manj kalorij in bolj zdravo čokolado. Glede na to, da Cavalier čokolada ne vsebuje sladkorja blagodejne lastnosti kakava oz. temne čokolade dejansko pridejo  do izraza. Namreč večina temnih čokolad vsebuje okoli 30% sladkorja, Cavalier čokolada temne čokolade z min. 85% kakava vsebujejo do 4% sladkorja, ki izvira iz sestavin (kakav, jagodičevje, …)

Prehrana Zdravje
Nazaj
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?
Naprej
Zakaj sladkor škoduje?