Košarica
0,00 €

Kurkumin proti raku in ostalim boleznim

Kurkumin proti raku in ostalim boleznim.
  1. Kurkumin lahko pomaga preprečiti (in morda celo pozdraviti) raka

Rak je grozljiva bolezen, za katero je značilna nenadzorovana rast celic. Obstaja veliko različnih vrst raka, vendar imajo več skupnih značilnosti in za nekatere od njih se zdi, da lahko prehransko dopolnilo s kurkuminom vpliva nanje.

Raziskovalci so raziskovali kurkumin kot koristno rastlino pri zdravljenju raka. Lahko vpliva na rast, razvoj in širjenje raka na molekularni ravni. Študije so pokazale, da lahko zmanjša angiogenezo (rast novih krvnih žil v tumorjih), metastazo (širjenje raka) in prispeva k smrti rakavih celic.

Več študij je pokazalo, da lahko kurkumin zmanjša rast rakavih celic v laboratoriju in zavira rast tumorjev pri poskusnih živalih.

Možnost zdravljenja raka pri ljudeh z visokim odmerkom kurkumina (po možnosti z ojačevalcem absorpcije, kot je poper), še ni bila pravilno testirana.

Vendar pa obstajajo nekateri dokazi, da lahko prepreči nastanek raka, predvsem karcinoma prebavnega sistema (npr. kolorektalnega raka).

V študiji pri kateri je sodelovalo 44 moških z lezijami v debelem črevesu, ki v nekaterih primerih lahko postanejo rakave,  so preiskovanci 30 dni uživali 4 grame kurkumina na dan. Rezultati so pokazali, da se je število lezij zmanjšalo za 40%.

Mogoče se bo kurkumin v prihodnosti uporabljal skupaj z običajnem zdravljenjem raka. Prezgodaj je reči zagotovo, toda izgleda obetavno in raziskave na to temo že potekajo.

POVZETEK

Kurkumin vodi do več sprememb na molekularni ravni, ki lahko pomagajo preprečiti in morda celo zdraviti raka. 

  1. Kurkumin je lahko koristen pri preprečevanju in zdravljenju Alzheimerjeve bolezni

Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša nevrodegenerativna bolezen na svetu in glavni vzrok za demenco.

Na žalost, za Alzheimerjevo bolezen še ni na voljo nobenega dobrega zdravljenja.

Zato je preprečevanje pojava Alzheimerjeve bolezni izrednega pomena. Mogoče se nam na obzorju približujejo dobre novice, saj je dokazano, da kurkumin prehaja krvno-možgansko pregrado.

Znano je, da vnetje in oksidativna poškodba igrajo vlogo pri Alzheimerjevi bolezni. Kot vemo, ima kurkumin ugodne učinke na oba dejavnika. Ampak ena ključna značilnost Alzheimerjeve bolezni je nastajanje beljakovin, ki se imenujejo amiloidne plošče. Študije kažejo, da lahko kurkumin te plošče očisti.

Ali kurkumin resnično lahko upočasni ali celo upočasni napredovanje Alzheimerjeve bolezni, je treba ustrezno proučiti.

POVZETEK

Kurkumin lahko prečka krvno-možgansko pregrado in pokazano je bilo, da vodi do različnih izboljšav v patološkem procesu Alzheimerjeve bolezni.

Prehrana
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin