Košarica
0,00 €

Manuka med kot potencialna alternativa antibiotikom?

Manuka med - pridelava

Med je ena izmed najbolj koristnih snovi, ki jih lahko najdemo v naravi. Poleg tega, da je okusen kot namaz z maslom na namazanem sveže pečenem kruhu in zdrava alternativa sladkorju ter drugim sladilom, je o njem znano tudi to, da ima veliko pozitivnih vplivov na naše zdravje. Za vse vrste medu je znano, da imajo vsaj nekaj antibakterijskih lastnosti, vendar je ena vrsta medu nad vsemi drugimi vrstami, ko gre za uporabo v zdravstvene namene, in to je manuka med.

Manuka med proizvajajo čebele, ki so se hranile na drevesu manuka, ki raste na Novi Zelandiji. Cvetovi manuke brstijo le 4-6 tednov, tako da imajo čebele veliko dela, kajti manuka med, ki ga naberejo v teh tednih, predstavlja »zalogo« za cel svet. Znan je tudi po močnejših terapevtskih lastnostih kot običajni med.

OGLEJ SI IZDELKE:

Koristne lastnosti medu manuka

Surov med je bil skozi zgodovino uporabljen kot oralno in topikalno (nanos zdravila na površino kože, očesa, ušesa in vidnih sluznic) zdravilo. Starodavne civilizacije, kot so Egipčani, Rimljani in Grki, so med namazale neposredno na svoje rane, da bi pospešile proces zdravljenja in preprečile okužbo. Surov med se je izkazal za tako učinkovito dezinfekcijsko sredstvo, da se tudi danes, v sodobni dobi, še vedno pogosto uporablja v terapevtske namene.

Zlasti za manuka med so poročali o učinkovitem zaviranju več kot 60 različnih vrst bakterij, virusov in gliv – torej je med manuka še bolj koristen od običajnega surovega medu. Manuka med ima visoko antioksidativno sposobnost in široko paleto naravnih spojin, vključno s fenoli, peptidi, organskimi kislinami in encimi.

Visoko antibakterijsko aktivnost1 manukovega medu se lahko pripiše tudi visoki stopnji kislosti in dejstvu, da vsebuje znatne količine naravno nastalega vodikovega peroksida, ki deluje razkuževalno.

Med bakterije, proti katerim je manuka med učinkovit, vključujemo tudi Staphylococcus aureus in Helicobacter pylori, bakterija, ki se nahaja v želodcu in za katero so našli povezavo z rakom želodca.

Manuka med proti antibiotikom

Naraščajoča skrb v znanstveni skupnosti je protimikrobna odpornost – ko škodljive bakterije, virusi in drugi mikroorganizmi postanejo odporni na protimikrobna zdravila, ki so bila prej uspešna pri njihovem uničenju. Strokovnjaki verjamejo, da bo ponavljajoči se proces ustvarjanja novih antibiotikov za boj proti mikrobiološkim sevom, ki so odporni proti antibiotikom, ustvaril “super bakterije”.

V teoriji bodo te “super bakterije” odporne na kakršenkoli antibiotik, kar še bolj kaže na potrebo po naravnih alternativah antibiotikom. Mnogi znanstveniki verjamejo, da je ravno manuka med lahko ta naravna alternativa.

Številne študije so pokazale, da lahko manuka med uspešno zatre skoraj vse bakterijske, virusne in glivične vrste, ki so bile uporabljene v raziskavah. Raziskave, ki so potekale dalj časa, so pokazale, da mikrobi sčasoma ne postanejo odporni proti manuka medu, kot se to pogosto zgodi pri antibiotikih. Določeni raziskovalci so opozorili, da medtem ko so nekateri testirani mikroorganizmi pokazali začasno odpornost, nobeden od njih ni bil trajno odporen in odkritih ni bilo nobenih sevov, ki bi bili popolnoma odporni na manuka med.

To dokazuje, da je manuka med učinkovita naravna alternativa tako lokalnim kot peroralnim antibiotikom. Manuka med lahko nanašate na odprte rane, odrgnine in praske ter tako preprečite okužbo. Manuka med pa lahko uživate tudi oralno in tako pripomorete k zdravljenju želodčnih in črevesnih okužb.

 

Izbira in nakup medu manuka

Bodite previdni pri nakupu medu manuka, saj vsak manuka med ne ustreza visokim kriterijem kakovosti, prav tako se pojavljajo ponaredki manuka medu.  Sami smo se odločili, da v našo pestro izbiro kvalitetnih izdelkov dodamo Wedderspoon manuka med, saj uporablja lasten postopek za zaščito celovitosti medu, ki med ohranja surov in nepasteriziran, tako kot ga je narava ustvarila za uživanje. Namreč blagodejne vplive in bonitete manuka medu lahko »izkoristite« le, če je med surov oz. postopek pridelava ne presega 42 stopinj, kot je temperatura v čebelnjaku. Vsi Weederspoon-ovi manuka medi so surovi in certificirani, da ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov (so brez GSO oz. GMO FREE).

Wedderspoon se zavezuje k zagotavljanju najvišje kakovosti in čistosti manuka medu. Za identifikacijo in merjenje kompleksnih lastnosti, najdenih v manuka, je Wedderspoon ustvaril KFactor™, celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan za ključne dejavnike, ki so del tega posebnega medu.

Vsak kozarec Wedderspoon manuka medu je nabavljen, pakiran in označen na Novi Zelandiji, s čimer izpolnjuje najvišje standarde kakovosti in bonitetne ocene.  Embalaža, v kateri je pakiran Wedderspoon med, je brez BPA, po uporabi pa jo je mogoče reciklirati.

Lastnosti Wedderspoon manuka medu
  • SUROV!! (raw) – VSEBUJE NARAVNO PRISOTEN ČEBELJI CVETNI PRAH, PROPOLIS IN ŽIVE ENCIME.
  • BREZ GENSKO SPREMENJENIH ORGANIZMOV (BREZ GSO).
  • SLEDLJIVOST IN KREDIBILNOST (vsak kozarec medu Wedderspoon Manuka se lahko izsledi do čebelarja na Novi Zelandiji).
  • PREFINJENEGA OKUSA, ODLIČNA TEKSTURA in VRHUNSKA KVALITETA.
  • CERTIFICIRAN s KFactor™ (Od ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije (MPI) odobreni sistem ocenjevanja manuka medu).
NASVET ZA KUPCE:

Da resnično kupite pristni oz. original manuka med iz Nove Zelandije, se pozanimajte, ali so pri ugotavljanju pristnosti preverili tudi DNK markerje.

Kfactor, po katerem je certificiran Wedderspoon manuka med, poleg ugotavljanja DNK markerjev meri tudi čistost, žive encime, več kot 250 kemičnih spojin, DHA, število peloda, pH, stopnje antioksidantov in fenolne spojine.

Preverite tudi, ali je manuka med surov oz. presen (oznaka RAW) in če je certificiran, da ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov (oznaka GMO FREE).

P.S. Manuka med, označen z »MGO«, ne ugotavlja DNK markerjev; po novi zakonski uredbi novozelandskega ministrstva MPI je odločeno, da se MGO oz. metilglioksal test opusti, ker ni kredibilen.

 

Manuka med Prehrana Zdravje

Komentarji

  • Resistentna bakterija stafilokok aureus, Manuka med, razkuževanje oblačil - Anina kuhinja ,

    […] Manuka med proizvajajo čebele, ki so se hranile na drevesu manuka, ki raste na Novi Zelandiji. Cvetovi manuke brstijo le 4-6 tednov, tako da imajo čebele veliko dela, saj manuka med, ki ga naberejo v teh tednih predstavlja »zalogo« za cel svet. Manuka je domorodna rastlina, ki je v sorodu s čajevcem, ki ga poznamo po njegovih antiseptičnih lastnostih. Zato je manuka med poznan po močnejših terapevtskih lastnostih kot običajni med. Manuka med v Novi Zelandiji velja za naravno znamenitost, zaradi česar je geografsko zaščiten. Ker se pojavlja mnogo ponaredkov in mešanic njegov status strogo ureja novozelandska vlada (več tukaj). Še več o učinkih samega manuka medu si lahko preberete tukaj. […]

  • Komentiranje tega prispevka je onemogočeno.

    Pusti komentar

    Nazaj
    Koliko vode je priporočljivo popiti na dan?
    Naprej
    Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko