Košarica
0,00 €

Razlika glukoza in fruktoza – kateri sladkor bolj zasvoji?

fruktoza glukoza sladkor lahko zasvoji

1. Obstaja možnost za to, da sladkor povzroča raka

Rak je eden vodilnih vzrokov smrti po vsem svetu in zanj je značilna nenadzorovana rast in množenje celic. Inzulin je eden od ključnih hormonov pri uravnavanju te vrste rasti. Iz tega razloga mnogi znanstveniki verjamejo, da lahko nenehne zvišane ravni inzulina (posledica uživanja sladkorja) vplivajo na nastanek raka.

Poleg tega so presnovni problemi, ki so povezani z uživanjem sladkorja, znani gonilnik vnetja, kar je lahko drugi možni vzrok za nastanek raka. Več študij kaže, da imajo ljudje, ki jedo veliko sladkorja, veliko večje tveganje za nastanek raka.

POVZETEK:

Obstajajo precejšnji dokazi, da lahko sladkor zaradi škodljivih učinkov na presnovo prispeva k nastanku raka.

 2. Zaradi učinkov na hormone in možgane ima sladkor edinstvene učinke, ki spodbujajo nastanek maščobe.

Vse kalorije niso ustvarjene enake. Različna živila imajo lahko različne učinke na naše možgane in hormone, ki nadzirajo vnos hrane. Študije kažejo, da fruktoza nima enakega učinka na sitost kot glukoza.

V študiji so ljudje popili pijačo, sladkano s fruktozo, ali pijačo, sladkano z glukozo. Po zaužitju so imeli tisti, ki so spili pijačo sladkano s fruktozo veliko manj aktivnosti v možganskih centrih za sitost in še vedno so čutili lakoto.

Obstaja tudi študija, v kateri fruktoza ni zmanjšala hormona za lakoto, ki se imenuje grelin, toliko kot ga je zmanjšala glukoza.

Ker kalorije iz sladkorja niso tako zadovoljive, lahko sčasoma to vodi v večji vnos kalorij.

POVZETEK:

Fruktoza ne povzroča sitosti v možganih in ne zmanjša hormona lakote, ki se imenuje grelin,  tako kot ga zmanjša glukoza.

 

3. Ker povzroča masivno sproščanje dopamina v možganih, je sladkor zelo zasvojljiv.

Sladkor lahko pri veliko ljudeh povzroči zasvojenost.

Tako kot droge lahko tudi sladkor povzroči sproščanje dopamina v možganih. Problem sladkorja in številne ‘junk’ hrane je, da lahko povzročijo množično sproščanje dopamina … v veliko večjih količinah, kot živila, ki jih najdemo v naravi. Zaradi tega lahko ljudje, ki imajo dovzetnost za odvisnost, postanejo močno odvisni od sladkorja in drugih neželenih živil.

Nasvet “vse v zmernosti” je lahko slaba ideja za ljudi, ki so odvisni od ‘junk’ hrane … ker je edina stvar, ki deluje za resnično zasvojenost, abstinenca.

POVZETEK:

Ker sladkor povzroči veliko sproščanje dopamina v možganih, lahko pri mnogih ljudeh povzroči zasvojenost. Ne pozabimo, kar smo že pisali v prejšnjih člankih: saharoza oz. beli namizni sladkor je sestavljen iz 50% glukoze in 50% fruktoze. 

Zaključek

Dodan sladkor škoduje vašemu zdravju. Prazne kalorije so samo vrh ledene gore. Dodani sladkor lahko nadomestite s SugarSweet sladkorčki, ki imajo enako strukturo, okus in sladkost kot običajni sladkor. Uporabljate ga popolnoma enako kot običajni sladkor in vsepovsod kjer bi sicer uporabljali sladkor. Čeprav je sladek, je prijazen do vašega zdravja in vašega zdravega načina življenja, ker nima kalorij ter glikemične vrednosti. Lahko ga uporabljajo tudi oboleli s kandido in diabetiki (raziskave).

Prehrana Zdravje
Nazaj
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?
Naprej
Zakaj sladkor škoduje?