Košarica
0,00 €

Saccharomyces boulardii – koristi za zdravje

Saccharomyces boulardii - koristi in uporaba

Saccharomyces boulardii je nepatogena kvasovka, ki jo zaradi njenega koristnega delovanja uvrščamo med probiotike. Je izjemno učinkovita pomoč pri driski in drugih težavah. Raziskali smo njene številne koristi za zdravje.

Priljubljenost probiotikov v zadnjem času močno narašča. Zagotovo ste večkrat zasledili podatek, da probiotiki izboljšajo zdravje prebave, ohranjajo prebavni sistem v ravnovesju in doprinesejo k okrepljeni odpornosti proti okužbam. Dejstvo, da lahko na naraven način podpremo svoje zdravje, je naravnost fascinantno, sploh v današnjem času, ko nam zdravniki vse pogosteje predpisujejo zdravila za različne zdravstvene tegobe. Z ustreznim življenjskim slogom, prehrano in probiotično podporo se lahko izognemu nepotrebnemu obisku zdravnika in posledično umetnim zdravilom, ki velikokrat povzročijo neljube stranske učinke.

Torej, o probiotikih je znanega veliko, zagotovo pa bi mnogi izmed vas ob podatku, da je Saccharomyces boulardii odlična rešitev za pomoč pri boleznih prebavil, zlasti driske, le začudeno pogledali. Saccharomyces boulardii, kaj sploh je to? Morda za njo res še niste slišali, vendar gre za izjemno učinkovito nepatogeno kvasovko, ki v resnici ni bakterija, a jo zaradi koristnega delovanja uvrščamo med probiotike.

Gliva kvasovka deluje probiotično, protivnetno in krepi delovanje imunskega sistema, zato jo zadnjih 30 let uspešno uporabljajo za zdravljenje driske, kandide, vaginalnih vnetij in mnogih drugih težav.

Liči

Leta 1920 je Saccharomyces boulardii odkril francoski mikrobiolog Henri Boulard, v lupini sadeža liči. Mikrobiolog je namreč opazoval azijske domorodce, ki so uživali lupino ličija, da bi preprečili nalezljivo črevesno bolezen - kolero.

Od takrat naprej so Saccharomyces boulardii dokazali učinkovitost, analiza 10 kliničnih študij1 pa je potrdila, da bistveno zmanjša tveganje za drisko ob uporabi antibiotikov. Proti antibiotikom je namreč naravno odporna, zato se jo lahko jemlje sočasno z antibiotično terapijo. Njena posebnost je tudi v tem, da ne kolonizira v našem črevesju, ampak le uničuje patogene bakterije in s tem naredi prostor za dobre bakterije. Ob prenehanju jemanja se izloči z blatom, v 2 do 5 dneh.

Saccharomyces boulardii na zelo učinkovit način pomaga lajšati in odpravljati naslednja stanja:

 • DRISKA

Učinkovito preprečuje in zdravi  drisko vseh vrst (posledica antibiotičnega zdravljenja, zastrupitve s hrano, akutne driske, potovalne driske…). Deluje hitro, skrajša čas trajanja driske, prav tako pa vpliva na njeno intenzivnost. Pri akutnih stanjih skrajša čas bivanja v bolnišnici. Primerna je tako za dojenčke, otroke kot tudi odrasle.

 • BAKTERIJSKE INFEKCIJE

Zmanjšuje razrast bakterije Helicobacter Pylori in je odlična podpora pri sočasni terapiji za zdravljenje Helicobacter Pylori. Z njeno uporabo se močno zmanjša možnost ponovitve okužbe, prav tako pa zmanjša neželene učinke zdravljenja.

Raziskave so pokazale tudi, da ima S. Boulardii sposobnost, da nase veže in odplakne patogene kot sta E.Coli in Salmonela. Kot dodatek k osnovnemu zdravljenju Kronove bolezni izboljšuje črevesno prepustnost.

 • PARAZITNE IN GLIVIČNE INFEKCIJE

Zmanjšuje vnetje in kolonizacijo z glivico kandido albicans, zato učinkovito deluje pri zdravljenju vaginalnih vnetij in tudi drugih okužb s patogenimi mikroorganizmi. Izjemno učinkovita je tudi njena uporaba pri nedonošenčkih. V študiji2 se je namreč izkazalo, da je enako učinkovita kot nistatin - antimikotik, ki učinkuje proti številnim okužbam s plesnimi in kvasovkami. Če je črevesna mikrobiota porušena, se zajedavci v črevesju razmnožijo, tako da je ob pojavu le-teh (npr. glist) uporaba S. Boulardii v kombinaciji z nageljnovimi žbicami zelo učinkovita.

V primeru kandide poleg Saccharomyces boulardii priporočamo uživanje kompleksa NatureVibe Candida Stop.

 • SINDROM RAZDRAŽLJIVEGA ČREVESJA, ULCEROZNI KOLITIS, KRONOVA BOLEZEN, GASTROINTESTINALNO VNETJE

Saccharomyces boulardii ima izjemen učinek na zmanjšanje vnetnih dejavnikov pri vnetnih boleznih. Močno izboljša težave pacientov s sindromom razdražljivega črevesja, zmanjšuje želodčne razjede zaradi uživanja zdravila ibuprofen, odličen pa je tudi kot dodatek k zdravljenju ulceroznega kolitisa, saj močno pripomore k preprečevanju recidiva bolezni.

 • INTOLERANCA NA HRANO, ALERGIJE, AKNE

Kot dopolnitev ugodno vpliva na rast telesne teže nedonošenčkov. Zmanjšuje pa tudi intoleranco na hrano in sepso pri dojenčkih z nizko porodno težo. Prav tako pomaga pri laktozni intoleranci, vedno bolj pa se uporablja tudi za zdravljenje aken in aft.

 • ŠIBAK IMUNSKI SISTEM

Saccharomyces boulardii dokazano okrepi imunski sistem pri otrocih z akutnim gastroenteritisom, zmanjšuje pa tudi vnetje pri pacientih okuženih s HIV-1.

Kako uporabljati Saccharomyces boulardii?

Priporoča se vsaj en mesec kontinuiranega jemanja S. Boulardii, da vidimo, kako se telo na terapijo odzove, obenem pa tudi črevesje potrebuje svoj čas, da se povrne v zdravo, prvotno, uravnoteženo delovanje.  Pri zdravljenju kroničnih vnetnih bolezni se priporoča jemanje S. Boulardii dalj časa (tudi 6 mesecev).

Priporočamo jemanje kompleksa za črevesno sluznico NatureVibe Saccharomyces Boulardii +, 1-3 kapsule dnevno ali po navodilu zdravstvenega delavca.

V kolikor potujete v oddaljene kraje, S. Boulardii pričnite jemati 5 dni pred začetkom potovanja, z uporabo pa nadaljujte tudi na samem potovanju, da preprečite prebavne težave.

S. Boulardii nima neželenih stranskih učinkov, le v primeru, ko je oseba alergična na kvasovke, se lahko pojavi napihnjenost.

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju. Prehranska dopolnila niso nadomestila za pestro in uravnoteženo prehrano ali zdrav življenjski slog. Pred njihovo uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega dopolnila za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

 

Viri:

 • Biljana Novkovic, PhD. 2019. Top 9 Saccharomyces boulardii Health Benefits (S. boulardii). Dostopno na: https://selfhacked.com/blog/s-boulardii/
 • OrCa. Saccharomyces Boulardii proti kandidi, vaginalnim vnetjem, diareji (ne glede na vzrok) ... Dostopno na: http://www.or-ca.si/domaca-lekarna/477-saccharomyces-boulardii
 • Lekarnar.com. Probiotična kvasovka Saccharomyces boulardii. Dostopno na: https://www.lekarnar.com/clanki/probioticna-kvasovka-saccharomyces-boulardii#openModal
 • McFarland L.V. (2010) Systematic review and meta-analysis of Saccharomyces boulardii in adult patientsWorld J Gastroenterol 16: 2202–2222. Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20458757
 • Demirel, G., Celik, I.H., Erdeve, O. et al. (2013) Prophylactic Saccharomyces boulardii versus nystatin for the prevention of fungal colonization and invasive fungal infection in premature infants. Eur J Pediatr 1721321–1326 (2013). Dostopno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23703468
Zdravje

Komentarji

 • Bakterija Stafilokok Aureus, otroške bambusove rokavičke za alergike, probiotiki in nega - Anina kuhinja ,

  […] Odločila sem se tudi, da mu začnem dodajati kapsule od Viridiana Saccharomyces Boulardi s probiotiki, ki so prav namenjene obdobju, ko se jejo antibiotiki in nam jih je svetoval tudi alergolog. Jemo dve kapsuli na dan, ki jih odprem, in zmešam z vodo. Pazim da med jemanjem probiotikov in antibiotika mine vsaj 3 ure, saj lahko vplivajo na učinkovitost antibiotika. Vse ki vas zanima več, najdete informacije tukaj. […]

 • Komentiranje tega prispevka je onemogočeno.

  Pusti komentar

  Nazaj
  Razstrupljanje – kdaj ste nazadnje menjali “filter” v telesu?
  Naprej
  Camu Camu – moč 50 limon v eni jagodi

  Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58