Košarica
0,00 €

Odvisnost od sladkorja

Sladkor in odvisnost

Če ste odvisni od sladkorja, potem bi se morali sladkorju popolnoma odpovedati

Sladka ‘junk’ živila spodbujajo v možganih enaka območja kot droge. Zaradi tega sladkor lahko povzroči, da ljudje izgubijo nadzor nad njegovo porabo. Če se vam je v preteklosti pogosto dogajalo to, da ste se prenajedali, da ste prekršili svoja pravila o izogibanju sladkim živilom, da vas je med ‘cheat’ obroki odneslo predaleč, potem ste s sladkorjem verjetno zasvojeni. Tako kot se mora kadilec popolnoma izogniti cigaretam, se mora tudi odvisnik od sladkorja popolnoma izogniti sladkorju.

Popolna abstinenca je edini zanesljiv način, kako lahko resnični zasvojenci premagajo svojo odvisnost. Sprejmite odločitev in sladkor popolnoma izključite iz svoje prehrane. Izgubili boste telesno maso in verjemite, da se boste zelo dobro počutili.

 

 

Kako zmanjšati količino sladkorja v prehrani

Izogibajte se naslednjim živilom:

 • Gazirane pijače: pijače, sladkane s sladkorjem so grozne, izogibati se jih morate kot kuge.
 • Sadni sokovi: morda vas bo to presenetilo, vendar sadni sokovi dejansko vsebujejo enako količino sladkorja kot gazirane pijače!
 • Bonboni in sladkarije: drastično omejite porabo sladkarij.
 • Pekovski izdelki: piškoti, pecivo, torte, krofi itd. Ta živila po navadi vsebujejo zelo veliko sladkorja in rafiniranih ogljikovih hidratov.
 • Sadje, konzervirano v sirupu: namesto tega izberite sveže sadje.
 • Živila z nizko vsebnostjo maščob ali dietna živila: živila, pri katerih so odstranjene maščobe, pogosto vsebujejo zelo veliko sladkorja.
 • Suho sadje: suhemu sadju se že na daleč izognite.

Pijte vodo namesto gaziranih pijač ali sokov in v kavo ali čaj ne dodajte sladkorja. Pri pripravi sladic lahko sladkor zamenjate s cimetom, muškatnim oreščkom, mandljevim ekstraktom, vanilijo, ingverjem, limono. Če si vseeno želite sladkati sladice potem lahko uporabite zdravju prijazne nadomestke sladkorja SugarSweet – naravni brezkalorični sladkorčki brez glikemičnega indeksa, kar pomeni, da ohranjajo stabilno raven krvnega sladkorja.  Bodite ustvarjalni in na spletu poiščite recepte, ki ne vključujejo uporabe sladkorja. Kljub odstranitvi sladkorja iz vaše prehrane lahko uživate nešteto neverjetnih živil.

Kaj pa sladkor v predelanih živilih?

Najboljši način za zmanjšanje porabe sladkorja je, da se preprosto izognete predelani hrani in s sadjem zadovoljite vaš ”sladki zob”. Ta pristop ne zahteva matematike, štetja kalorij ali obsesivnega branja oznak na živilih ves čas.

Če pa zaradi finančnih razlogov preprosto ne morete uživati le nepredelanih živil, je tukaj nekaj nasvetov o tem, kako se pravilno odločiti:

 • Za sladkor obstaja veliko različnih imen: sladkor, saharoza, visoko fruktozni koruzni sirup (HFCS), dehidrirani trsni sok, fruktoza, glukoza, dekstroza, sirup, trsni sladkor, surovi sladkor, koruzni sirup in drugo.
 • Če je na živilski deklaraciji sladkor naveden med prvimi tremi sestavinami, potem se za to živilo ne odločite. Sestavine so na deklaracijah navedene glede na količino. Tistih sestavin, ki so najprej navedene, je v živilu največ.
 • Izogibajte se živilom, ki vsebujejo več kot eno vrsto sladkorja.
 • Zavedajte se, da drugi sladkorji, ki so pogosto označeni kot zdravi, npr. agavin sirup, med, organski trsni sladkor in kokosov sladkor, spadajo v isto kategorijo.
 • Opozorilo: Vedno preglejte ŽIVILSKO DEKLARACIJO! Tudi živila, ko so promovirana kot “zdrava živila”, so lahko polna dodanih sladkorjev.

Cavalier Praline (mlečna stevia čok.z lešnikovo kremo), 85 g – BREZ DODANEGA SLADKORJA!

Zaključek

Poskusite eksperimentirati.

Nekateri ljudje lahko uživajo prehrano, ki vključuje malo sladkorja, medtem ko pri drugih že manjše količine povzročijo neustavljivo željo po sladkem, prenajedanje, hitro povečanje telesne mase in pojav bolezni.

Vsi smo edinstveni in ugotoviti morate, kaj VAM najbolje ustreza.

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili