Košarica
0,00 €

Ksilitol ali eritritol: Kateri je boljša alternativa sladkorju?

alternativa sladkorju

Mnogi ljudje iščejo nadomestke sladkorja, še posebej, če jih skrbi zdravje zob, izguba telesne teže ali diabetes. Ksilitol in eritritol sta dva nadomestka, ki bi ju morda želeli poskusiti. Toda kateri od njiju je bolj zdrava alternativa sladkorju? Odgovor na to vprašanje ni preprost. Torej je treba podrobneje preučiti to dilemo.

Kaj so nadomestki sladkorja?

Nadomestki sladkorja so sladila, ki so brez kalorične vrednosti ali pa imajo manjšo kalorično vrednost od sladkorja in služijo kot alternativa namiznemu sladkorju (saharoza). Lahko jih najdete v številnih živilih in pijačah, ki se tržijo kot “brez sladkorja” ali “dietna prehrana”.

Nekateri razširjeni nadomestki sladkorja so:

  • Umetna sladila: primeri blagovnih znamk so Equal, Sweet’N Low in Splenda.
  • Nova sladila: to so posamezna sladila ali kombinacije različnih vrst sladil, kot je stevija.
  • Sladkorni alkoholi: primeri so KSILITOL in ERITRITOL.

Več o sladkornih alkoholih

Sladkorni alkoholi so sladila, ki imajo zmanjšano kalorično vrednost.

Kljub imenu ne vsebujejo alkohola. Te sladke alternative so lahko koristne pri hujšanju. Imajo mnogo manj kalorij in ogljikovih hidratov kot sladkor. Vendar pa nadomestki sladkorja niso nujno samo skrivnost za izgubo telesne teže.

Sladkorni alkoholi imajo druge koristi za zdravje, o katerih bomo več napisali kasneje. Toda pri nekaterih ljudeh lahko povzročijo prebavne težave. Preverite, katere so prednosti ksilitola in eritritola, ter ugotovite, kateri bo najboljša alternativa sladkorju za vas.

Kaj je ksilitol?

Ksilitol je naravna snov, ki jo najdemo v sadju in zelenjavi, v manjših količinah pa nastaja tudi v našem telesu. Njegov okus in sladkost sta enaka sladkorju, zato ga lahko uporabljamo na enak način ter v enakem volumnu kot sladkor. Vsebuje 40 odstotkov manj kalorij kot sladkor.

Visok dnevni vnos lahko zaradi njegovih odvajalnih lastnosti povzroči drisko. Upoštevajte, da je ksilitol strupen za pse, zato pazite, da z domačimi ljubljenčki ne delite hrane, ki vsebuje ksilitol.

Zdravstvene koristi ksilitola

  1. Ksilitol za diabetes

Ksilitol lahko pomaga ljudem doseči stabilnejše ravni sladkorja v krvi (Journal of Medicinal Food)1. Prav tako je lahko koristen pri preprečevanju in zdravljenju diabetesa tipa 2 (študija Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition)2.

  1. Ksilitol za zdravje zob

Redna uporaba ksilitola povzroči, da bakterije, ki povzročijo zobno gnilobo, stradajo in umrejo v skoraj 75 odstotkih (Iranian Journal of Microbiology)3. Prav tako povečuje pretok sline in ustvarja bolj alkalno okolje. Po mnenju časopisa Journal of Dental Research je najbolj pomembno kolikokrat na dan ste izpostavljeni ksilitolu. Za preprečevanje zobne gnilobe California Dental Association (CDA) priporoča uporabo izdelkov, ki vsebujejo ksilitol, tri do petkrat na dan (skupni dnevni vnos naj bo 5 gramov).

zdrave alternative sladkorju

  1. Ksilitol za okužbe ušes in zgornjih dihal

Ksilitol zavira rast bakterije Streptococcus pneumoniae. Te bakterije so glavni vzrok za okužbe srednjega ušesa in sinusitis (vnetje sinusov). Analiza Cochrane Collaboration kaže, da so otroci, ki so dvakrat na dan uživali žvečilni gumi, sirup ali pastile s ksilitolom, zmanjšali tveganje za ušesne bolezni za 25 odstotkov.4

Za ksilitol ni dolgoročnih podatkov o varnosti. Vendar so številne agencije odobrile ksilitol kot varno nadomestilo sladkorja. Med njimi so Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA), Skupni strokovni odbor Svetovne zdravstvene organizacije za aditive za živila in Znanstveni odbor Evropske unije za prehrano.

Kaj je eritritol?

To sladilo se pojavi v mnogih sadežih. Prav tako ga najdemo v gobah in živilih, pridobljenih s fermentacijo, kot so vino, sir in sojina omaka. Običajno se uporablja v živilih z zmanjšano kalorično vrednostjo in je brez priokusa.

Drugačen je zato, ker nima kalorij in ne povzroča istih prebavnih težav kot drugi sladkorni alkoholi. Uživanje eritritola lahko spodbuja dehidracijo, zato priporočamo večjo pitje tekočine, ko ga uživamo.

Zdravstvene prednosti eritritola

  1. Eritritol za diabetes

Študija v Acta Diabetologica5 je pokazala, da je lahko eritritol prednostna alternativa sladkorju za ljudi s sladkorno boleznijo.

  1. Eritritol za zdravje zob

Kot drugi sladkorni alkoholi, tudi eritritol ne povzroča zobne gnilobe.

  1. Eritritol kot antioksidant

Raziskovalci so ugotovili, da eritritol deluje kot močan antioksidant z ugodnim učinkom na krvne žile.

Torej, kateri je boljša alternativa sladkorju – eritritol ali ksilitol?

Študija v Caries Research je pokazala, da je lahko eritritol boljši za zdravje zob kot ksilitol. V primerjavi s ksilitolom lahko naše telo v celoti absorbira eritritol, kar povzroča manj prebavnih težav. Poleg tega eritritol sploh ne dvigne krvnega sladkorja, medtem ko ima ksilitol manjši učinek na dvig krvnega sladkorja. Center for the Science in the Public Interest’s Chemical Cuisine priporoča omejitev uživanja ksilitola, medtem ko eritritol ocenjuje kot varno. Vseeno se svetuje zmernost pri uporabi obeh.

Če se odločite, da ju boste uporabljali, je najbolje, da spremljate, kako se vaše telo odzove na te snovi.

Eritritol je na voljo v spletni trgovini www.NutriHolis.si. Preizkusite pa lahko tudi mešanice eritritola in stevije SugarSweet, ki so po okusu zelo podobne navadnemu sladkorju, hkrati pa so popolnoma varne, naravne in brez kalorij.

Eritritol Naravno sladilo Prehrana Zdravje
Nazaj
6 pogostih napak pri vadbi na tekalni stezi
Naprej
Kako ustaviti prenajedanje?