Košarica
0,00 €

4 presenetljive lastnosti medu

Lastnosti manuka medu

Razkrivamo vam 4 presenetljive lastnosti medu. Ta sladki nektar je odličen za kuhanje, lahko pa naredi veliko dobrega tudi za vaše zdravje.

Večina ljudi ljubi med zaradi njegovega sladkega okusa. To naravno sladilo pomaga uravnotežiti okuse jedi, zgostiti omake in vaši jedi doda vlažnost. Čeprav je med vsestranska sestavina za kuhanje, nam nudi tudi nekaj zdravstvenih koristi. Poglejmo si štiri razloge za to, da smo čebelam lahko hvaležni za ta sladki nektar.

1. Pomaga pri kašlju

Med se lahko izkaže kot pravi rešitelj med mrzlimi zimskimi meseci. Na podlagi raziskave v Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine1 so raziskovalci testirali ajdov med proti enemu odmerku dekstromethorphana, ki je z medom aromatiziran supresant kašlja pri več kot 100 prehlajenih otrocih, ki niso prejemali nobenih zdravil. Starši so ugotovili, da je med boljši od ostalih dveh pristopov za lajšanje simptomov kašlja in izboljšanje spanja. Nič čudnega, da Svetovna zdravstvena organizacija navaja med kot potencialno sladko tekočino, ki ”premaže” grlo in pomirja draženje grla.

V naši spletni trgovini boste našli Wedderspoon pastile iz medu manuka. Naravni Wedderspoon bonboni iz medu oz. pastile so:

  • brez glutena
  • brez mleka
  • brez oreškov, pšenice, ječmena
  • brez soje
  • brez gensko spremenjenih organizmov
  • ne vsebujejo sulfitov, umetnih barvil, arom, konzervansov ali transmaščob.

Pastile se v ustih nežno in počasi raztapljajo, tako da v celoti navlažijo grlo in ga prekrijejo z zaščitnim filmom.

Klasičen, preizkušen in resničen recept iz 1950, ki se še danes uporablja za oblikovanje zdravih ter okusnih Wedderspoon pastil iz preprostih, naravnih in avtentičnih sestavin.

Lastnosti medu

2. Lahko pomaga pri zdravljenju ran

Med ima precej dolg ugled kot zdravilec. Njegova prva pisna referenca sega v 2100-2000 pr. n. št. na sumerski tabli, ki navaja uporabo medu kot zdravila in mazila, pravi Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine. Obstaja celo farmacevtska mešanica Medihoney, v katero je vmešan manuka med, ki ga izdelujejo novozelandske čebele, ki oprašujejo domači manuka grm. “Medihoney obliži delujejo fantastično pri bolnikih, ki k nam pridejo z urezninami in ranami,” pravi Robin Miller, internistka s certifikatom odbora in soavtorica The Smart Woman’s Guide to Midlife in Beyond. “So antibakterijski in pomirjujoči.”

Kakršna koli vrsta medu bi lahko bila koristna. V študiji v British Journal of Surgery, so nigerijski raziskovalci uporabili med za zdravljenje 59 bolnikov z razjedami, ki se težje celijo. Vsi razen enega od primerov so se izboljšali, okužene rane in razjede pa so postale sterilne v roku enega tedna po uporabi medu.

Poskusite Wedderspoon manuka med, ki edini ustreza zelo strogi novozelandski direktivi in sami testirajte njegov učinek na rane. Wedderspoon Manuka med je surov, brez gensko spremenjenih organizmov, nepasteriziran in vsebuje naravno prisoten čebelji cvetni prah, žive encime in propolis. Med našim lastniškim postopkom se med nežno segreje na temperaturo, podobno notranjosti delovnega čebelnjaka. Wedderspoon Manuka med je surov od panja do kozarca, točno tak, kot ga je ustvarila narava.

Izdelki Wedderspoon manuka3. Lahko izboljša stanje lasišča in las

Se vam na lasišču pojavlja prhljaj? Med lahko reši ta problem. Pri raziskavi v European Journal of Medical Research so uporabili raztopino razredčenega surovega medu (90 % medu, razredčenega v topli vodi) na 30 ljudeh s seboroičnim dermatitisom, to je stanje lasišča, ki je običajno povezano z obsežnim prhljajem in srbenjem kože. Bolniki so v tem primeru imeli tudi lezije. Polovica udeležencev je morala vsak drug dan na lezije namazati med, to so počeli štiri tedne. Srbenje je v enem tednu izginilo, kožne lezije so popolnoma izginile v dveh tednih.

4. Dvig energije

Obstaja napačno prepričanje, da ogljikovi hidrati niso priporočljivi za zdravo prehranjevanje. Prisotni so v široki paleti zdravih živil, vključno s sadjem, zelenjavo in oreščki. Poleg tega vaš prebavni sistem potrebuje ogljikove hidrate zato, da proizvedejo glukozo, ki pošlje energijo v vaše celice, tkiva in organe. Ker ena žlica medu vsebuje 17 gramov ogljikovih hidratov, je med idealen prehranski vir, ki vas bo dvignil na dan, ko se vam zdi, da ste brez energije. Prav tako je lahko vrhunska malica pred vadbo ali po njej. “Poleg tega, da je vir ogljikovih hidratov in antioksidantov, med služi kot gorivo, ki športnikom zagotavlja stabilen krvni sladkor in inzulin v daljšem časovnem obdobju,” pravi dietetičarka Cynthia Sass.

Manuka med
Nazaj
Energijske pijače – škodljivost
Naprej
Želja po sladkem – 3 razlogi za hrepenenje po sladkem