Košarica
0,00 €

5 izjemnih učinkov manuka medu

5 izjemnih učinkov manuka medu

Manuka med izvira z nekaterih predelov Avstralije in Nove Zelandije. Je produkt opraševanja cvetov grmovne vrste manuka, ki se sicer lahko razvije tudi v drevo. Gre za rastlino, ki je v tesnem sorodstvu s čajevcem.

Manuka med se tradicionalno uporablja za hitrejše celjenje ran, pomiritev bolečega grla in preprečevanje zobne gnilobe. Ameriška dietetičarka Bailey Flora je podrobneje razložila, zakaj je ta tako poseben in kateri so njegovi ključni blagodejni učinki na zdravje.

Gre za vrsto medu z antibakterijskimi, protivirusnimi in protivnetnimi lastnostmi, ki vsebuje tudi antioksidante. Za njegov močen antibakterijski učinek se lahko zahvalimo predvsem aktivni sestavini, ki se imenuje metilglioksal (MGO). Ta nastane s preoblikovanjem spojine dihidroksiacetona, ki ga vsebuje nektar manukinih cvetov. Višja kot je koncentracija MGO v medu, močnejši je njegov antibakterijski učinek.

Manuka Leptospermum scoparium

Medtem ko je klasični med večvrstni, kar pomeni, da je v njem nektar različnih vrst cvetov, je manuka med enovrsten oz. monofloren, saj naj bi bil v njem praviloma nektar le ene rastlinske vrste – manuke.

In zakaj je ta med tako poseben v primerjavi z ostalimi? Kot razlaga Flora, je protibakterijski učinek manuka medu kar stokrat višji od tistega, ki je bil izmerjen pri drugih vrstah medu. To je eden od razlogov, zakaj je tako učinkovit pri preventivi in blaženju različnih bolezenskih stanj

1. Pomoč pri celjenju ran

Manuka med lahko nanesemo na rane, posledično pa se bodo te hitreje zacelile1. Tovrstni med ima namreč nižji pH v primerjavi z drugimi vrstami medu in prav zato je njegov učinek na hitrejše celjenje ran tako dober. Kot učinkovito podporo pri zdravljenju ran ga je odobrila tudi Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA).

»Manuka med lahko pospeši proces celjenja ran, poleg tega pa pomaga tudi pri preprečevanju okužb,« razlaga Flora in dodaja, da je bilo v znanstvenih študijah ugotovljeno, da je ta dobrodošla podpora tudi pri regeneraciji tkiv in blaženju bolečin pri ljudeh, ki okrevajo po opeklinah2.

2. Zagotavljanje zdravja ustne votline

Manuka med se je izkazal kot učinkovit pri preprečevanju nastajanja zobnih oblog3, pomaga pa tudi do bolj zdravih dlesni. Priporočljiv je tudi za ljudi z gingivitisom, vnetno boleznijo dlesni.

V znanstveni raziskavi iz l. 20044 je bilo ugotovljeno, da je redno žvečenje žvečilnih gumijev iz manuka medu veliko bolj učinkovito pri odpravi zobnih oblog in krvavečih dlesni kot žvečenje klasičnih žvečilnih gumijev brez sladkorja. Gre torej za vrsto medu, ki vam lahko pomaga do bolj zdrave ustne votline.

3. Pomoč pri vnetem grlu

V hladnejšem obdobju leta se veliko ljudi srečuje s prehladi in virozami. Pogosti spremljevalec takih stanj je vneto grlo. »Zahvaljujoč antibakterijskim in protivnetnim lastnostim lahko manuka med pomaga odpraviti oz. ublažiti ta neprijeten simptom,« razlaga Flora.

4. Zmanjšuje razjede

Manuka med bi potencialno lahko pomagal zmanjševati razjede na želodcu in tiste, ki nastanejo kot posledica sladkorne bolezni5. Razjede, povezane s sladkorno boleznijo, se običajno pojavijo na stopalih in prizadenejo kar 15 odstotkov sladkornih bolnikov; razjede, ki se oblikujejo na želodčni sluznici, pa se lahko odražajo v številnih neprijetnih simptomih, kot so bolečine v trebuhu, slabosti in napenjanje.

»Raziskave kažejo, da lahko manuka med poveča številčnost nekaterih želodčnih encimov, ki zmanjšujejo možnost, da bi prišlo do oksidativne škode. Lahko torej zmanjša vnetja in pomaga preprečiti želodčne razjede,« je objasnila Flora.

5. Manuka med proti aknam

Mnogo mladostnikov trpi zaradi aken, z njimi pa se občasno srečujejo tudi odrasli. Manuka med nam lahko pomaga odpraviti tudi to nevšečnost, saj glede na izsledke študij koži zagotavlja potrebno hidracijo, omili vnetna stanja in preprečuje porast škodljivih bakterij, ki se lahko zaredijo v koži6.

»Ta vrsta medu ima vlažilen učinek, in to zaradi vsebnosti fruktoze, glukoze in nekaterih encimov. Blagodejen učinek na kožo je hkrati posledica njegovih protivnetnih in antibakterijskih lastnosti,« je prepričana Flora.

Kako uporabljati manuka med?

»Tako kot vsaka druga vrsta medu se tudi manuka med uvršča med enostavne sladkorje, ki so sestavljeni iz fruktoze in glukoze. Dobro je, da z izdelki, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate, ne pretiravamo. Preveč sladkorja namreč lahko prispeva k nabiranju odvečnih kalorij, kar lahko privede do povečanja telesne mase, razvoja vnetij, bolezni jeter in srca ter sladkorne bolezni tipa 2,« razlaga Flora.

Manuka med je torej zelo zdravo živilo, vendar je ključno, da ga ne uživamo v prevelikih količinah (zadošča ena do dve čajni žlički dnevno). Lahko ga uporabljamo za sladkanje čaja in sladic ali pa kot dodatek h grškemu jogurtu.

Grški jogurt z jagodičevjem in manuka medom

Kateri manuka med izbrati?

Na trgu je bogata ponudba izdelkov, ki jih oglašujejo pod imenom manuka med, vendar je treba vedeti, da so med njimi velike razlike in da niso vsi kvalitetni in učinkoviti. To je še posebej dobro vedeti, če bi ga radi uporabljali v zdravstvene namene.

Med njimi zagotovo izstopa Wedderspoon manuka med, saj gre za visoko kvaliteten in certificiran izdelek, ki se ponaša z aromatičnim, kremastim in edinstvenim okusom. Zanj so značilne najvišja stopnja čistosti, varnosti in kakovosti, zato boste z njim dosegli optimalne učinke na zdravje; tako z vidika preventive kot blaženja že nastalih zdravstvenih težav.

Embalaža, v kateri je pakiran Wedderspoon manuka med, ne vsebuje BPA, po uporabi pa jo je možno reciklirati.

Wedderspoon manuka med velja v ZDA in Kanadi za blagovno znamko številka ena. Pridelan je v neokrnjeni pokrajini Nove Zelandije, za vsak lonček medu pa se je možno pozanimati, katero čebelarstvo ga je pridelalo. V procesu njegovega pridobivanja se veliko pozornost namenja delovanju v dobro čebel, čebelarjev in narave. Med je obdelan zgolj z nežnim postopkom surovega mešanja, zato se lahko v njem ohranijo vse koristne snovi, ki jih ta vsebuje po zaslugi narave: živi encimi, cvetni prah, propolis in antioksidanti.

Vsaka serija Wedderspoon manuka medu, namenjena za izvoz, mora prestati stroga laboratorijska testiranja, zasnovana s strani novozelandskega ministrstva za primarno industrijo (MPI). Leta 2018 so bili namreč na tem področju sprejeti še strožji standardi, MPI pa je postavilo prvi globalno veljavni standard in znanstveno definicijo manuka medu. Obrat Wedderspoon je prvi izmed vseh proizvajalcev manuka medu pridobil Certifikat SQF o varni kakovosti hrane.

Wedderspoon manuka med je torej poln živih encimov in antioksidantov, pristen, surov, nepasteriziran in naravno brez glutena.

Povzeto po: 5 Benefits of Manuka Honey

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med Zdravje
Nazaj
6 znanstveno dokazanih koristi manuka medu
Naprej
Brezplačno svetovanje s pomočjo elektromagnetnih valov