Shopping cart
0,00 €

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu manuka medu?

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu manuka medu

Manuka med se uvršča med superživila, saj vsebuje številne koristne snovi, zato lahko z rednim uživanjem manuka medu naredimo veliko dobrega za svoje zdravje.

Ko vas enkrat prepričajo njegovi blagodejni učinki in se odločite, da si boste priskrbeli svojega, pa se lahko kaj kmalu znajdete pred naslednjo dilemo: »Katerega od teh, ki se ponujajo na trgu, izbrati?« Vsekakor odločitve za nakup ne bi smeli jemati zlahka. Da bi namreč izbrali kar najbolj kvaliteten izdelek, morate preveriti določene kriterije.

Kakovosten manuka med je temne barve ter bogatega in zemeljskega okusa, ki nekoliko spominja na karamelo – po tem se loči od drugih vrst medu. Je goste in kremaste konsistence.

Čeprav marsikdo dvomi v to vrsto medu in meni, da je vsak med zdrav sam po sebi, pa to ni povsem res, saj je manuka med drugačen – vsebuje namreč drugačne koristne snovi oz. bistveno večji delež teh kot druge vrste medu. Metilglioksal (MGO) je ena od aktivnih učinkovin, ki je ne najdemo v nobeni drugi vrsti medu.

Pomembno je, da izberete manuka med, ki prihaja z Nove Zelandije, poleg tega pa ima visoko vsebnost MGO. Gre namreč za sestavino, ki je najbolj zaslužena za blagodejne učinke na zdravje in dobro delovanje imunskega sistema, poleg tega pa medu daje pristen okus. MGO se nahaja izključno v nektarju cvetov rastline manuka. Bodite pozorni tudi na to, da je izdelek brez GSO in pesticidov ter da je pridelan na etični način.

Pravi manuka med mora vsebovati tudi nekatera druga pomembna hranila, kot so leptosperin, DHA in druga, ki jih je določilo novozelandsko Ministrstvo za primarno industrijo v svojih strogih standardih za izvoz manuka medu.Tudi naravno proizveden vodikov peroksid je eden od njih.

Med predelavo medu se lahko izničijo koristne snovi

Treba je vedeti, da je večina medu, ki ga je možno dobiti v trgovinah, predelanega in pasteriziranega. Vsi ti postopki lahko pomembno zmanjšajo vsebnost hranljivih snovi v njem. Najboljši med tistimi, ki so na voljo, je surovi manuka med, saj ta izstopa po svojih zdravilnih učinkih, saj so se v njem ohranile vse koristne snovi, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Priporočljivo je, da si zagotovite izdelek, ki je brez herbicidov. Eden izmed njih je na primer glifosat. Ostanki takega sredstva za zatiranje plevela se na koncu znajdejo tudi v hrani, ki jo uživamo, to pa dokazano negativno vpliva na naše zdravje.

Ko izbirate manuka med zase, preverite, če je bil ta testiran v neodvisnem laboratoriju, saj vam to lahko služi kot zagotovilo, da vsebuje številne koristne snovi, ki so značilne za to vrsto medu.

Ljudje se vse bolj zavedamo, kako pomembna je vloga čebel v ekosistemu in pri pridelavi hrane, zato bi morali skrbi za njihovo dobrobit posvečati potrebno pozornost. K njihovi zaščiti lahko doprinesete tudi z nakupom medu, ki je bil pridelan v njihovo dobro. Odkupujte med od podjetij, ki spodbujajo etične čebelarske prakse. Ena od njih je puščanje čebelam v panjih dovolj medu, da ga lahko uživajo pozimi, ko ne nabirajo novih zalog. Tudi to, da se panjev ne premika po nepotrebnem, kar lahko za čebele pomeni velik stres.

Če boste izbrali manuka med brez GSO, boste hkrati poskrbeli za svoje zdravje, po drugi strani pa boste delovali v dobro matere narave, čebel in gozdov. Tak med je namreč pridelan v naravnem okolju; brez genskih sprememb in škodljivih kemičnih razpršil, s čimer se v kar največji meri ohranijo njegove naravne lastnosti in zdravstvene koristi.

Kako prepoznati nekakovosten manuka med?

Dobro je vedeti, da na trgu obstaja veliko ponarejenega manuka medu. V njem je dejansko zgolj sled pravega manuka medu, sicer pa sta mu v večjih količinah primešana koruzni ali rižev sirup. S tem pristopom prodajalec poskrbi, da sam dobro zasluži, vi pa dobite izdelek, ki se po kakovosti nikakor ne more primerjati s pravim manuka medom.

Po katerih znakih lahko prepoznate, da manuka med pod določeno znamko morda ni najboljša izbira? Če ni podatka o vsebnosti MGO ali informacije o kateri drugi metriki za določanje njegove kakovosti (npr. certifikat KFactor™); če ni nikjer navedeno, da gre za izdelek z Nove Zelandije; če produkt ni izrecno odobren s strani novozelandske vlade; če ne morete najti zanesljivih informacij o blagovni znamki, pod katero se ta ponuja.

Po katerih korakih se je najbolje ravnati, ko izbirate manuka med?

1. Preverite izvor: Na njem mora biti oznaka, da je pakiran na Novi Zelandiji, npr. Licenca Fernmark. Preverite tudi verodostojnost te oznake. Samo tako ste namreč lahko prepričani, da je manuka med 100% avtentičen. Če manuka med ni pakiran v končno embalažo v Novi Zelandiji, to pomeni, da najverjetneje ne izpoljnjuje strogih predpisov novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo.

2. Preverite, če je bil med testiran v neodvisnem laboratoriju, kar potrjuje s certifikatom MGO™ ali KFactor™: To je zagotovilo, da je pristen in da vsebuje nekatera bioaktivna hranila, ki jih sicer najdemo v manuka medu (MGO, leptosperin, DHA in HMF). Pomemben je tudi podatek, da je šlo za neodvisno testiranje.

3. Manuka med mora biti odobren s strani Ministrstva za primarno industrijo (MPI), novozelandskega upravnega organa, ki nadzira prodajo in izvoz tovrstnega medu. Vsak produkt mora biti testiran v laboratoriju, ki ga je odobrilo MPI, s čimer je potrjeno, da izpolnjuje stroge standarde kakovosti in se šteje za pristnega. To potrjuje Licenca Fernmark.

4. Ali je manuka med surov in nepasteriziran? Segrevanje medu namreč uničuje antioksidante, encime, aminokisline in druge koristne snovi. V surovem in nepasteriziranem medu pa se ohranijo vsi živi encimi, antioksidanti, vitamini, minerali in druge aktivne učinkovine, ki jih vsebuje po zaslugi narave.

5. Preverite, katere certifikate ima:
– Ali ima Certifikat SQF o varni kakovosti hrane?
– Ali je certificirano brez GSO, kar lahko potrdi s Certifikatom Non-GMO Project Verified?
– Je certificirano brez glifosata, kot potrjuje Certifikat Glyphosate Residue Free?

6. Bodite pozorni na to, da se med prodaja pod blagovno znamko, ki je vredna zaupanja.

7. Na deklaraciji izdelka preverite, ali je manuka med brez dodatkov, torej brez konzervansov, aditivov in brez dodanega sladkorja.

8. Ugotovite, kakšne prakse so bile uporabljene pri pridelavi medu (kakovostne znamke tega ne prikrivajo, ampak so glede postopka pridobivanja medu transparentni), kateremu sistemu testiranja je bil podvržen in ali so stranke z njim zadovoljne.

Wedderspoon manuka med - najbolj čist in kakovosten

Wedderspoon manuka med – najvišja stopnja čistosti, varnosti in kakovosti

Če si želite res kakovostnega izdelka, izberite Wedderspoon manuka med, ki je v primerjavi z večino konkurenčnih izdelkov surov, poleg tega pa je certificirano brez GSO. Vsebuje bogat nabor živih encimov in antioksidantov, poleg tega pa v njem ne boste našli antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov in drugih neželenih primesi. Ponaša se z najvišjo stopnjo čistosti, varnosti in kakovosti, njegova pridelava pa poteka v dobrobit čebel, čebelarjev in narave.

Wedderspoon manuka med je obdelan izključno z nežnim postopkom surovega mešanja, zaradi česar se lahko v njem ohranijo vse tiste učinkovine, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Vsak kozarec tega manuka medu je bil podvržen neodvisnemu testiranju v certificiranemu laboratoriju, pri čemer se je preverjalo vsebnost cvetnega prahu, živih encimov, antioksidantov in fitokemikalij. Ustreza in celo presega stroge standarde novozelandske vlade. Wedderspoon manuka med je torej produkt, ki mu resnično lahko zaupate in z dokazanimi izjemnimi učinki na zdravje.

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med Zdravje
Previous reading
Znanstvene raziskave potrjujejo: Manuka med ima izjemne učinke
Next reading
Surovi in čisti manuka med: v čem se razlikujeta?