Košarica
0,00 €

Izpadanje las pri ženskah – naravna pomoč

Izpadanje las pri ženskah - naravna pomoč

Čeprav se izpadanje las na prvi pogled zdi pretežno moški problem, se z njim zelo pogosto spopadajo tudi ženske. Večina žensk izpadanje ali redčenje las opazi po 50. ali 60. letu, vendar pa se lahko pojavi pri katerikoli starosti in iz različnih razlogov.

Priporočamo vam, da najprej odkrijete vzrok izpadanja las. Od vzroka izgube las so odvisne strategije obvladovanja te težave, pomagate pa si lahko tudi na naraven način - s kakovostnimi prehranskimi dopolnili.

Izpadanje las pri ženskah zaradi prekomerne količine androgenov

Možen vzrok izpadanja las pri ženskah je v visoki ravni moških spolnih hormonov. Prekomerna količina androgenov namreč lahko povzroči tanjšanje in izpadanje las. Stanje imenujemo androgena alopecija, ki je v veliki meri dedna.

S tem povezano stanje je PCOS (sindrom policističnih jajčnikov), pri katerem pogosto pride do prekomerne produkcije androgenov, kar lahko povzroči tudi izgubo las.

Saw Palmetto palma

Žagolista palma Saw Palmetto

V primeru, da je vzrok izpadanja las prekomerna količina androgenov, lahko pomaga prehransko dopolnilo Saw Palmetto. Na žagolisti palmi Saw Palmetto zrastejo temne jagode, iz katerih pridobivajo ekstrakt.

Saw Palmetto je sicer znan kot prehranski dodatek za moške, saj lahko pomaga pri obvladovanju benigne hiperplazije prostate, pri uravnavanju ravni testosterona, povečanju libida in zmanjšanju vnetij v telesu. Vendar pa Saw Palmetto lahko pomaga tudi ženskam, ki se srečujejo s problemom izpadanja las, in sicer v primeru, ko je le-to posledica visoke vrednosti DHT (dihidrotestosterona).

Raziskave na področju delovanja izvlečka Saw Palmetto ugotavljajo, da le-ta lahko blokira encim 5-alfa-reduktaza, ki pretvarja testosteron v DHT. DHT pa je namreč androgeni hormon, najpogosteje odgovoren za izgubo las tako pri moških kot pri ženskah. Raziskava iz l. 20161 pojasnjuje, da Saw Palmetto deluje na podoben način kot sintetična zdravila proti izpadanju las.

Za ženske, ki se spopadajo s PCOS, pa je najbolj obetaven način za naravno pomoč Myo-inositol.  Myo-inositol je popolnoma naravna spojina, ki je prisotna v človeškem telesu, njeno dodajanje v obliki prehranskega dopolnila pa je priporočljivo predvsem pri ženskah s PCOS. Meta-analiza randomiziranih kontroliranih študij iz l. 20172 je pokazala, da uživanje Myo-inositola zmanjša simptome hiperandrogenizma, med katerimi je tudi izguba las.

Izpadanje las pri ženskah zaradi pomanjkanja železa

Pomanjkanje železa pri ženskah lahko povzroči izgubo las. Vrednosti železa je možno preveriti z laboratorijskimi preiskavami krvi. Ugotavljanje železa v krvi je še posebej smiselno pri ženskah, ki se prehranjujejo vegetarijansko ali vegansko, ki so se kadar koli spopadale z anemijo ali z močnimi menstrualnimi krvavitvami.

V kolikor so vaše vrednosti železa pod normalno vrednostjo, vam svetujemo dodajanje železa v obliki prehranskih dopolnil, saj to lahko omili ali zaustavi izpadanje las. V kolikor so vrednosti železa v krvi normalne, dodajanje odsvetujemo, saj lahko pride do neželenih stranskih učinkov. V primeru pomanjkanja se lahko odločite za kvaliteten Viridianov dodatek železa v kapsulah ali pa za uporabo železa v spreju Better You.

Poleg dodajanja železa premislite tudi o vzroku njegovega pomanjkanja. Na nižanje vrednosti železa lahko vpliva nosečnost, močne menstruacije, vnetje v črevesju, Kronova bolezen, SIBO, alergije na hrano ... Pomanjkanje železa je lahko tudi posledica uživanja pretežno predelane hrane, osiromašene z železom, ali pa pomanjkanja želodčne kisline, ki nam pomaga, da se železo iz zaužite hrane uspešno absorbira.

V kolikor jemljete zdravila za zniževanje želodčne kisline, je zato zelo pomembno, da preverite vrednost železa v krvi, ker je zelo verjetno, da ga le-ta niža. Absorbcijo železa lahko podprete z uživanjem prebavnih encimov in s kvalitetnimi probiotiki.

Izpadanje las pri ženskah zaradi motenj v delovanju ščitnice

Veliko Hashimotovih bolnikov se spopada z izpadanjem las. Bolezen ščitnice Hashimotov tiroiditis je eno izmed stanj, kjer lasje izpadajo. Če sumite na motnje v delovanju ščitnice, pri osebnem zdravniku opravite krvno preiskavo ščitničnih hormonov. Predvsem pomembna je raven TSH hormona, zelo priporočljivo pa je pogledati tudi hormona T3 in T4. Ob potrditvi diagnoze je potrebno hormonsko zdravljenje.

Tudi pri Hashimotovih pacientih je izpadanje las povezano s pomanjkanjem železa. Preverite vrednosti železa v krvi in sledite priporočilom zdravnika. Pri tem si lahko pomagate tudi s prej omenjenimi prehranskimi dopolnili z železom.

V kolikor je vaša raven železa v mejah normale, a vam vseeno izpadajo lasje, vam priporočamo dodajanje cinka, kolagena, biotina in po potrebi preostalih vitaminov skupine B.

Zdravi lasje

Našteli smo le nekatere izmed možnih vzrokov izpadanja las pri ženskah. V vseh primerih je zelo pomembno, da v svojo prehrano vključite veliko zelenolistnate zelenjave, dobrih omega 3 maščob, se prehranjujete uravnoteženo, skrbite za obvladovanje stresa ter sledite zdravemu življenjskemu slogu.

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju. Prehranska dopolnila niso nadomestila za pestro in uravnoteženo prehrano ali zdrav življenjski slog. Pred njihovo uporabo se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega dopolnila za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Zdravje
Nazaj
Samahan – kaj je in kako učinkuje
Naprej
Kako se upreti neznosni želji po nezdravi hrani?