Košarica
0,00 €

Je paradižnik sadje ali zelenjava?

paradižnik

Paradižnik je brez dvoma najbolj vsestranski dar narave, ki nas razveseljuje v času poletja. V kulinaričnem svetu se paradižnik uporablja kot zelenjava, a prav gotovo ste kdaj zasledili, da paradižnik uvrščamo med sadje. V tem članku bomo raziskali, ali je paradižnik sadje ali zelenjava in zakaj ga ljudje zamenjujejo za eno ali drugo.

Kakšna je razlika med sadjem in zelenjavo?

Skupini živil sadje in zelenjava dobivata veliko pozornosti, ker sta bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Čeprav imata veliko skupnega, imata tudi sadje in zelenjava nekaj specifičnih razlik. Vendar pa se te razlike dramatično razlikujejo glede na to, ali govorite s kmetom ali kuharjem.

češnjev paradižnik

Botanična klasifikacija

Botanična klasifikacija sadja in zelenjave temelji predvsem na strukturi in funkciji dela rastline, ki ga želimo klasificirati. Sadje nastane iz cvetja, ima seme in pomaga pri razmnoževanju rastline. Nekatere običajne vrste sadja so jabolka, breskve, borovnice in maline.

Zelenjava običajno raste v obliki korenin, stebel, listov in drugih pomožnih delov rastline. Nekatere dobro znane vrste zelenjave vključujejo špinačo, solato, korenje, peso in zeleno.

Kulinarična klasifikacija

Ko gre za kuhanje, se klasifikacijski sistem za sadje in zelenjavo bistveno spremeni v primerjavi s tem, kako so botanično kategorizirani. V kulinarični praksi se sadje in zelenjava uporabljata in temeljita predvsem na njihovih okusnih profilih. Na splošno ima sadje mehko teksturo in se nagiba k sladki strani. Nekatero sadje je tudi nekoliko kislo. Sadje je najbolj primerno za sladice, pecivo, džeme, ali pa ga pojemo kar surovega, za malico.

Nasprotno ima zelenjava običajno medel in morda grenak okus. Po navadi ima tršo strukturo kot sadje in, čeprav se nekatera zelenjava uživa surova, veliko zelenjave zahteva toplotno obdelavo. Zelenjava je najbolj primerna za slane jedi, kot so krompirček, enolončnice, solate in kaše.

POVZETEK

Ali določeno živilo uvrščamo med sadje ali zelenjavo, je odvisno od tega, ali se o njem razpravlja v kulinaričnem ali botaničnem smislu. Botanična razvrstitev temelji na strukturi in funkciji rastline, kulinarična razvrstitev pa temelji na uporabi okusa in vrsti recepta.

Vrhunska prehranska dopolnila
Vrhunska prehranska dopolnila
Ogled izdelkov

Botanično je paradižnik sadje

Na podlagi znanosti paradižnik uvrščamo med sadje.

Vse vrste sadja imajo eno seme ali veliko semen znotraj in rastejo iz cveta rastline.

Kot druge vrste sadja paradižnik nastane iz majhnih rumenih cvetov na trti in seveda vsebuje veliko semen. Ta semena se lahko kasneje spravijo in uporabijo za vzgojitev več rastlin paradižnika.

Zanimivo je, da so nekatere sodobne sorte rastlin paradižnika namenoma spremenjene tako, da prenehajo proizvajati semena. Tudi v takih primerih se v botaničnem smislu paradižnik še vedno šteje za sadje rastline.

POVZETEK

Paradižnik je botanično sadje, ker nastane iz cveta in vsebuje semena.

paradižnik - sadje ali zelenjava

Pogosto je paradižnik klasificiran kot zelenjava

Veliko zmede okoli tega, ali je paradižnik sadje ali zelenjava, prihaja iz običajnih kulinaričnih uporab paradižnika.

Kuhanje je umetnost in znanost hkrati, kar daje večjo prožnost pri tem, kako so različna živila kategorizirana.

Pri kuhanju se paradižnik običajno uporablja v slanih jedeh samostojno ali parjeno skupaj z drugimi vrstami zelenjave. Posledično smo ga začeli uvrščati med zelenjavo, čeprav je po znanstvenih standardih sadje.

To je bila metoda razvrščanja, ki jo je med pravnim sporom z uvoznikom paradižnika uporabilo vrhovno sodišče v ZDA leta 1893. Uvoznik paradižnika je trdil, da je njegov paradižnik treba šteti za sadje, da bi se izognil višji tarifi, ki je veljala za zelenjavo.

V tem primeru je sodišče presodilo, da se paradižnik na podlagi kulinarične uporabe uvršča med zelenjavo, namesto botanične kategorizacije, ki ga uvršča med sadje. Ostalo je zgodovina.

Paradižnik ni edino živilo, ki se bori s takšno krizo identitete. Pogosto se dogaja, da se  plodove, ki so botanično klasificirani kot sadje, uporablja kot zelenjava v kulinarični praksi.

Drugo sadje, ki se pogosto šteje za zelenjavo, vključuje:

 • Kumare, buče, grah, jajčevci, paprike, okra

Čeprav veliko manj pogosto, se včasih tudi zelenjava kulinarično uporablja kot sadje.

Rabarbara, na primer, je pogosto vključena v recepture za slastne sladice, čeprav je zelenjava. Korenje se pogosto uporablja za korenčkovo torto in sladki krompir za sladko pito.

POVZETEK

Paradižnik se običajno uporablja v slanih jedeh, zato ga kulinarično uvrščamo med zelenjavo. Nekatere druge vrste sadja, ki se uporabljajo kot zelenjava, vključujejo bučke, grah in kumare.

paradižnik z vrta

ZAKLJUČEK

Paradižnik je botanično opredeljen kot sadje, ker raste iz cveta in vsebuje semena1.

Še vedno pa se najpogosteje uporabljajo kot zelenjava pri kuhanju. Ameriško vrhovno sodišče je leta 1893 odločilo, da se paradižnik na podlagi kulinarične uporabe uvršča med zelenjavo.

Za kulinarično prakso ni nič nenavadnega, da se zameglijo znanstvene definicije o tem, kaj definira sadje ali zelenjavo. Veliko živil, ki se štejejo za zelenjavo, so dejansko sadje.

Paradižnik je torej lahko tako sadje kot zelenjava. Če govorite s kmetom ali vrtnarjem, je sadje. Če govorite s kuharjem, je zelenjava.

Ne glede na to je okusen in hranljiv dodatek k prehrani.

Prehrana

Komentarji

 • Paradižnik: Neokusno sadje ali sočna zelenjava? - Namen ,

  […] nastane zaradi razlik v uporabi med znanstveniki in kuharji. Znanstveno gledano je “paradajz” vsekakor sadje. Pravi plodovi se razvijejo iz jajčnika na dnu rože in vsebujejo semena rastline. […]

 • Komentiranje tega prispevka je onemogočeno.

  Pusti komentar

  Nazaj
  Kuhano jajce: hranilna vrednost – kalorije, beljakovine…
  Naprej
  Kaj jesti pred tekom?