Košarica
0,00 €

Ali sta SugarSweet in SunStevia varna za zdravje?

Laično bi lahko rekli, da se za zdravo hranilo šteje hrana in dodatki, ki v našem organizmu ne povzročajo ali ne vsebujejo snovi, ki bi imeli učinek:

  1.  toksičnosti: Toksična snov negativno vpliva na biološki organizem (celice).
  2. mutagenosti: Mutagena snov poškoduje ali degenerira DNA (dezoksiribonukleinsko kislino) pri ljudeh ali živalih, kar pomeni degenerativne posledice na lastnostih potomcev. Mutacija je trajna sprememba v množini ali strukturi genetskega materiala organizma, ki se izraža kot sprememba njegovih zunanjih ali notranjih značilnosti. Spremembe se lahko zgodijo na posameznem genu, zaporedju genov ali na celem kromosomu.
  3. oksidativnosti: Oksidanti ali prosti radikali so reaktivne in nestabilne molekule ali atomi, ki imajo neparno število elektronov in zaradi tega zelo hitro reagirajo z drugimi spojinami. Če jih je v telesu preveč, napadejo zdrave celice, poškodujejo proteine, maščobe, DNK in RNK. Kadar prosti radikali reagirajo s celičnimi membranami zdravih maščobnih celic, nastanejo lipidni peroksidi. Lipidni peroksidi so zelo obstojni in zato še posebej škodljivi, saj lahko telesu povzročijo trajno škodo. Ta škoda se pokaže v obliki degenerativnih bolezni kot so arterioskleroza, diabetes, očesna mrena, artritis, prehitro staranje, kožne gube in rakava obolenja.
  4. kancerogenosti: Karcinogen ali kancerogen je vsak dejavnik, ki povzroča rakasto obolenje oz. je rakotvoren.
  5. genotoksičnosti: Genotoksičnost hrane se nanaša na dejstvo, da so v hrani snovi, ki so škodljive (težke kovine, pesticidi) v zelo nizkih koncentracijah. Takojšnjega neposrednega vpliva na poslabšanje zdravja sicer ni, dolgoročno pa te snovi povzročajo poškodbe naših genov. Posledično lahko nastanejo rakava obolenja, dedne bolezni, hormonske težave ipd.

Pri presnovi sladkorja se posamezni elektroni v atomu celice potrošijo in tako zdrave celice postanejo radikali, ki uničujejo druge zdrave celice.

Antioksidanti so molekule, ki lahko upočasnijo ali preprečijo oksidacijo drugih molekul, tako da nevtralizirajo proste radikale, ki nastanejo ob presnovi, ko se posamezni elektroni v atomu potrošijo.

Rafiniran sladkor in umetna sladila nimajo antioksidativnega vpliva na naš organizem, ampak povzročajo oksidativni stres na naše telo.

 

sladica SugarSweet
Sladica SugarSweet

Mnogo raziskav nakazuje, da rafiniran sladkor in umetna sladila neposredno ali posredno  vplivajo na naš organizem toksično, mutageno, kancerogeno in genotoksično.

Študije in raziskave potrjujejo, da izvlečki rastilne Stevije, kot je SunStevija, na organizem nimajo toksičnega, mutagenega, kancerogenega in gonotoksičnega vpliva temveč te vplive, kot antioksidanti, celo nevtralizirajo.

Raziskave navajajo, da izvlečki rastline stevije, kot je SunStevia in eritritol, ki ga vsebuje SugarSweet so naravni izvor antioksidantov:

Srijani Ghanta, Anindita Banerjee, Avijit Poddar and Sharmila Chattopadhyay*

Drug Development/Diagnostics and Biotechnology Division, Indian Institute of Chemical Biology http://www.naturalnews.com/023728_stevia_sweetener_FDA.html ;

Journal of Agricultural and Food Chemistry http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf071892q

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19632091

Študije in raziskave potrjujejo, da izvlečki rastilne Stevije, kot je Sun Stevia, nimajo genotoksičnega vpliva na genski material (DNK) – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12533916

Nasvet: SugarSweet je zdrava, naravna in brezkalorična zamenjava sladkorja, ki ga uporabljate vsepovsod kjer bi sicer uporabili sladkor.  Prav tako uživanje hrane/pijače, ki vsebuje SugarSweet namesto sladkorja prispeva k ohranjanju mineralizacije zob. Uživanje hrane/pijače, ki vsebuje SugarSweet namesto sladkorja povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi s hrano/pijačo, ki vsebuje sladkor.  S SugarSweet se lahko sladkate zdravo in naravno.

Za nadomestek umetnih sladil pa priporočamo izjemno sladko SunStevia sladila pridobljena iz rastline stevija. SunStevia nima kalorij in za svojo presnovo ne potrebuje vitaminov in mineralov iz našega telesa.

Uncategorized
Nazaj
Imunska odpornost
Naprej
Vroča čokolada greh, razvada ali zdravilo?