Kaj je manuka med in zakaj je tako dober za vas?
Manuka med, proizveden v Novi Zelandiji, ima številne koristi za zdravje, vključno z antibakterijskimi lastnostmi, ki pomagajo celiti rane in zdraviti okužbe, tako pravijo strokovnjaki.1
Ljubitelji zdrave prehrane so se zaljubili v manuka med, vrsto medu, ki prihaja iz Nove Zelandije. Poimenovan je po grmovju manuka, iz katerega čebele zbirajo nektar in cvetni prah. Te čebele proizvajajo manuka med, pojasnjuje Frances Largeman-Roth, strokovnjakinja za prehrano in avtorica knjige Eating in Color, ki je pred kratkim odšla na Novo Zelandijo, v želji, da bi preučila ta poseben med.
Med je na splošno že dolgo časa zelo cenjen zaradi svojih antibakterijskih lastnosti. Toda manuka med naj bi bil še močnejši borec proti okužbam, nekatere študije pa kažejo, da so koristi tega medu razširjene na zdravljenje kožnih težav in zaplete zaradi sladkorne bolezni.
Če želite izvedeti, zakaj se toliko govori o manuka medu, potem si preberite spodnje izsledke raziskav, kakšne so njegove koristi za zdravje, kako ga proizvedejo in kako izbrati kvaliteten manuka med, ter preverite, če je to res novo super živilo.
Koristi manuka medu
“Vsi medi imajo nekaj antibiotičnih lastnosti,” pravi Largeman-Roth. Zakaj ima manuka medu tako dober ugled pri zdravljenju ran in preprečevanju okužbe? “Med ima zelo nizko vsebnost vlage,” pravi Largeman-Roth. “Ko ga položite na rano, se vsa tekočina v rani posrka v med, ker ima sposobnost, da absorbira vlago. S sesanjem vseh nečistoč, med varuje telo pred okužbami. “Visoko kvaliteten manuka med lahko obnovi naraven pH kože in odstranjuje mrtvo tkivo, kadar se uporablja lokalno”, dodaja.
Robert Graham, zdravnik, specializiran za integrativno medicino in ustanovitelj Fresh Med NYC, prav tako pravi, da se lahko manuka med uporablja v zdravstvene namene. “Obstajajo dokazi za uporabo manuka medu za akutne opekline, diabetične razjede in razjede arterij.” “Zlasti pri ranah med preprečuje okužbe, pospešuje zdravljenje in izkazalo se je tudi, da zmanjšuje tveganje za razvoj MRSA”.2 MRSA je na meticilin odporna Staphylococcus aureus bakterija. Staphylococcus aureus je bakterija, ki jo mnogi med nami nosijo bodisi na koži bodisi v nosu. Ta bakterija lahko povzroči vnetje na koži, ognojke ali furunkle. Taka vnetja se večinoma sama pozdravijo. V primeru vdora v telo lahko povzročijo življenjsko nevarne okužbe. Z njo se pogosto okužijo bolniki, ki dlje časa ostanejo v bolnišnicah.
Čeprav je večina študij, ki podpirajo uporabo manuka medu, opravljena na živalih in ne na ljudeh, je raziskava pokazala varnost in učinkovitost v primerjavi s placebom. “Največje tveganje je preverjanje vira manuka medu,” dodaja dr. Graham. “Kakovost in čistost sta resnično pomembna, ko govorimo o terapijah, ki temeljijo na hrani.”
Vsakdo, ki je alergičen na čebele, bi moral manuka medu uporabljati previdno. “Če alergije na čebele nimate, je uporaba manuka medu ‘win-win’ situacija z malo neželenih učinkov,” pravi dr. Graham.
Kje kupiti manuka med
Pri nakupu manuka medu morate biti zelo pozorni na njegovo kvaliteto. Wedderspoon manuka med je edini, ki ustreza zelo strogi novozelandski direktivi. Podjetje Wedderspoon uporablja lasten postopek za zaščito celovitosti medu, ki med ohranja surov in nepasteriziran, tako kot ga je narava ustvarila za uživanje. Razvili so celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan KFactor™.
KFactor™
Wedderspoon se zavezuje k zagotavljanju najvišje kakovosti in čistosti manuka medu. Za identifikacijo in merjenje kompleksnih lastnosti, najdenih v medu manuka, je Wedderspoon ustvaril KFactor™, celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan za ključne dejavnike, ki so del tega posebnega medu.
Sistem ocenjevanja KFactor™ je odobreni sistem ocenjevanja manuka, kot je navedeno v uradnem pismu ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije (MPI), ki razvija standarde in ureja manuka med (in vse druge živilske in agroživilske dejavnosti) za državo. Vsebnost cvetnega prahu v manuka medu je zanesljiv označevalec manuka medu in na podlagi tega je ocenjen Wedderspoon KFactor™ manuka med.
Zakaj izbrati Wedderspoon manuka med?
Wedderspoon lahko dokaže, da resnično vsebuje tisto, kar piše na etiketi. Z nakupom Wedderspoon manuka medu boste dobili visoko kakovosten in certificiran izdelek.
Izmerjena količina vsebnosti cvetnega prahu v Wedderspoon KFactor™ manuka medu dokazuje, da je med Wedderspoon pristni manuka med in vsaka serija Wedderspoon manuka medu vsebuje vse potrebne certifikate.
Wedderspoon je blagovna znamka št.1 v ZDA in Kanadi, zaradi česar pri Wedderspoon-u skrbijo za zaščito svojega ugleda.
Bistvene prednosti Wedderspoon manuka medu pred konkurenco
1. Ves Wedderspoon manuka med je enake barve in konsistence kot med v panjih. Pozor: med v panju ni gost in ni temne barve!
2. Segrevanje medu uničuje vitamine, encime, aminokisline in minerale v medu, kar pomeni, da takega medu ni mogoče prodajati kot surov (RAW, presni) med. Večina manuka medu na tržišču ni surovega, je gost in temne barve zaradi segrevanja. Od 6 do 12 mesecev ga hranijo v skladišču, ki je ogreto na več kot 50° C. Wedderspoon manuka med pa je tisti med, ki je prišel neposredno iz panja, ni bil segret in je surov. To potrjuje kredibilnost kvalitete Wedderspoon manuka medu.
3. Wedderspoon manuka med je surov in se nikoli ne segreje nad 42 °C, kar zagotavlja, da encimi, antioksidanti, vitamini, minerali in druge aktivne učinkovine ostanejo nespremenjene in se ohranijo tudi v postopku pakiranja.
Kako jesti manuka med
Manuka med in običajni med imata približno enake vsebnosti sladkorja, čeprav nekatera poročila kažejo, da bi manuka med lahko imel nekoliko nižji glikemični indeks. Toda na splošno se manuka med lahko uporablja tako kot navaden med: dodan sladkemu čaju, namazan na kruh, pokapan na vrhu sladic in še in še.
Razlika med običajnim in manuka medom je v teksturi. Za razliko od standardnega medu na policah trgovin, manuka med ni tako tekoč pri sobni temperaturi. “Namesto tega je mazljive, goste konsistence iz zelo finih stabilnih kristalov”, pravi Largeman-Roth.