Košarica
0,00 €

Kaj je manuka med in zakaj je tako dober za vas?

Manuka med

Manuka med, proizveden v Novi Zelandiji, ima številne koristi za zdravje, vključno z antibakterijskimi lastnostmi, ki pomagajo celiti rane in zdraviti okužbe, tako pravijo strokovnjaki.1

Ljubitelji zdrave prehrane so se zaljubili v manuka med, vrsto medu, ki prihaja iz Nove Zelandije. Poimenovan je po grmovju manuka, iz katerega čebele zbirajo nektar in cvetni prah. Te čebele proizvajajo manuka med, pojasnjuje Frances Largeman-Roth, strokovnjakinja za prehrano in avtorica knjige Eating in Color, ki je pred kratkim odšla na Novo Zelandijo, v želji, da bi preučila ta poseben med.

Med je na splošno že dolgo časa zelo cenjen zaradi svojih antibakterijskih lastnosti. Toda manuka med naj bi bil še močnejši borec proti okužbam, nekatere študije pa kažejo, da so koristi tega medu razširjene na zdravljenje kožnih težav in zaplete zaradi sladkorne bolezni.

Če želite izvedeti, zakaj se toliko govori o manuka medu, potem si preberite spodnje izsledke raziskav, kakšne so njegove koristi za zdravje, kako ga proizvedejo in kako izbrati kvaliteten manuka med, ter preverite, če je to res novo super živilo.

Koristi manuka medu

“Vsi medi imajo nekaj antibiotičnih lastnosti,” pravi Largeman-Roth. Zakaj ima manuka medu tako dober ugled pri zdravljenju ran in preprečevanju okužbe? “Med ima zelo nizko vsebnost vlage,” pravi Largeman-Roth. “Ko ga položite na rano, se vsa tekočina v rani posrka v med, ker ima sposobnost, da absorbira vlago. S sesanjem vseh nečistoč, med varuje telo pred okužbami. “Visoko kvaliteten manuka med lahko obnovi naraven pH kože in odstranjuje mrtvo tkivo, kadar se uporablja lokalno”, dodaja.

Robert Graham, zdravnik, specializiran za integrativno medicino in ustanovitelj Fresh Med NYC, prav tako pravi, da se lahko manuka med uporablja v zdravstvene namene. “Obstajajo dokazi za uporabo manuka medu za akutne opekline, diabetične razjede in razjede arterij.” “Zlasti pri ranah med preprečuje okužbe, pospešuje zdravljenje in izkazalo se je tudi, da zmanjšuje tveganje za razvoj MRSA”.2 MRSA je na meticilin odporna Staphylococcus aureus bakterija. Staphylococcus aureus je bakterija, ki jo mnogi med nami nosijo bodisi na koži bodisi v nosu. Ta bakterija lahko povzroči vnetje na koži, ognojke ali furunkle. Taka vnetja se večinoma sama pozdravijo. V primeru vdora v telo lahko povzročijo življenjsko nevarne okužbe. Z njo se pogosto okužijo bolniki, ki dlje časa ostanejo v bolnišnicah.

Čeprav je večina študij, ki podpirajo uporabo manuka medu, opravljena na živalih in ne na ljudeh, je raziskava pokazala varnost in učinkovitost v primerjavi s placebom. “Največje tveganje je preverjanje vira manuka medu,” dodaja dr. Graham. “Kakovost in čistost sta resnično pomembna, ko govorimo o terapijah, ki temeljijo na hrani.”

Vsakdo, ki je alergičen na čebele, bi moral manuka medu uporabljati previdno. “Če alergije na čebele nimate, je uporaba manuka medu ‘win-win’ situacija z malo neželenih učinkov,” pravi dr. Graham.

Manuka med Wedderspoon

Kje kupiti manuka med

Pri nakupu manuka medu morate biti zelo pozorni na njegovo kvaliteto. Wedderspoon manuka med je edini, ki ustreza zelo strogi novozelandski direktivi. Podjetje Wedderspoon uporablja lasten postopek za zaščito celovitosti medu, ki med ohranja surov in nepasteriziran, tako kot ga je narava ustvarila za uživanje. Razvili so celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan KFactor™.

KFactor™

Wedderspoon se zavezuje k zagotavljanju najvišje kakovosti in čistosti manuka medu. Za identifikacijo in merjenje kompleksnih lastnosti, najdenih v medu manuka, je Wedderspoon ustvaril KFactor™, celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan za ključne dejavnike, ki so del tega posebnega medu.

Sistem ocenjevanja KFactor™ je odobreni sistem ocenjevanja manuka, kot je navedeno v uradnem pismu ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije (MPI), ki razvija standarde in ureja manuka med (in vse druge živilske in agroživilske dejavnosti) za državo. Pomembno je poudariti, da nova uredba ministrstva ne priznava testiranja za vsebnost MGO / MG / metilglioksala v manuka medu, saj je rezultate možno prikrojiti in zato MGO test ni zanesljiv označevalec manuka medu.

Zanesljiv označevalec manuka medu je vsebnost cvetnega prahu v manuka medu in na podlagi tega je ocenjen Wedderspoon manuka med. Wedderspoon manuka med je edini, ki je uspešno opravil vse teste Ministrstva za primarno industrijo NZ pred in po veljavi nove uredbe, česar drugi proizvajalci manuka medu ne morejo trditi.

Zakaj izbrati Wedderspoon manuka med?

Wedderspoon lahko dokaže, da resnično vsebuje tisto, kar piše na etiketi. Z nakupom Wedderspoon manuka medu boste dobili visoko kakovosten in certificiran izdelek.

Izmerjena količina vsebnosti cvetnega prahu v Wedderspoon manuka medu dokazuje, da je med Wedderspoon pristni manuka med in vsaka serija Wedderspoon manuka medu vsebuje vse potrebne certifikate.

Wedderspoon je blagovna znamka št.1 v ZDA in Kanadi, zaradi česar pri Wedderspoon-u skrbijo za zaščito svojega ugleda.

Kako primerjati KFactor z MGO / UMF?

KFactor je odobreni sistem ocenjevanja manuka medu, medtem ko MGO in UMF nista usklajena z novimi predpisi, sta neuradna in neregulirana sistem. Zato je KFactor nemogoče primerjati z MGO ali UMF.  Wedderspoon manuka med je edini skladen z vsemi novimi predpisi in ustreza najvišjemu standardu.

MGO in UMF ne testirata nobenih markerjev, ki so predpisani v novi uredbi Ministrstva Nove Zelandije in nista v skladu z novimi predpisi. Ves med, ki je trenutno na trgu, ni v skladu z novimi predpisi medtem, ko Wedderspoon manuka med v celoti je skladen z vsemi novimi predpisi. S primerjavo Wedderspoon-a z MGO in UMF bi Wedderspoon-u znižali vrednost, saj je Wedderspoon nemogoče primerjati z nereguliranim in neuradnim sistemom razvrščanja.

UMF ter MGO meritvi torej ne moreta potrditi pristnosti manuka medu, saj ne vsebujeta indikatorskih testov, ki bi ustrezali sistemu razvrščanja manuka medu. KFactor sistem ocenjevanja pa je zanesljiv označevalec, ki je edini skladen s predpisi. To potrjuje, da boste z nakupom Wedderspoon manuka medu dobili visoko kakovosten in certificiran izdelek.

Bistvene prednosti Wedderspoon manuka medu pred konkurenco

1. Ves Wedderspoon manuka med je enake barve in konsistence kot med v panjih. Med v panju ni gost in ni temne barve.

2. UMF med je gost in temne barve zaradi segrevanja. Med 6 do 12 mesecev hranijo v skladišču, ki je ogret na več kot 50° C. Zaradi segrevanja se poveča vsebnost metilglioksala v medu (metilglioksal je toksičen). Takšen med je bil zmanipuliran. Segrevanje poleg tega uniči vse vitamine, encime, aminokisline in minerale v medu kar pomeni, da takega medu ni mogoče prodajati kot surov (RAW, presni) med. Zaradi tega razloga med na tržišču večinoma ni surov. Znamki Manuka Health in Comvita ne prodajata surovega manuka medu. Dejstvo, da je Wedderspoon manuka med tisti med, ki je prišel neposredno iz panja, ni bil segret in je surov, potrjuje kredibilnost kvalitete Wedderspoon manuka medu. Dlje časa kot se med hrani v ogretem skladišču, temnejše barve postane.

3. Zaradi ”kuhanja medu” veliko znamk, ki prodajajo med tako imenovane ”visoke kakovosti’,’ ni prestalo najnovejših testov in nova regulativa Ministrstva Nove Zelandije je bila delno ustvarjena z namenom zaustavitve te prakse. Wedderspoon manuka med je surov in se nikoli ne segreje nad 42 °C, kar zagotavlja, da encimi, antioksidanti, vitamini, minerali in druge aktivne učinkovine ostanejo nespremenjene in se ohranijo tudi v postopku pakiranja.

Kako jesti manuka med

Manuka med in običajni med imata približno enake vsebnosti sladkorja, čeprav nekatera poročila kažejo, da bi manuka med lahko imel nekoliko nižji glikemični indeks. Toda na splošno se manuka med lahko uporablja tako kot navaden med: dodan sladkemu čaju, namazan na kruh, pokapan na vrhu sladic in še in še.

Razlika med običajnim in manuka medom je v teksturi. Za razliko od standardnega medu na policah supermarketa, manuka med ni tako tekoč pri sobni temperaturi. “Namesto tega je mazljive, goste konsistence iz zelo finih stabilnih kristalov”, pravi Largeman-Roth.

Manuka med - uporaba

Manuka med Zdravje
Nazaj
Temna čokolada – prednosti in koristi za zdravje
Naprej
Kakav – koristi za zdravje