Košarica
0,00 €

Sladkor – sestavina, ki jo živilska industrija pred vami skriva (3. del)

Sladkor skrit v hrani
  1. Združevanje dodanih sladkorjev z naravnimi sladkorji na seznamu sestavin

Nekatera živila, kot so sadje, zelenjava in mlečni izdelki, vsebujejo naravno prisotne sladkorje. Za razliko od dodanega sladkorja, ti sladkorji našega zdravja ne ogrožajo.

To pa zato, ker je naravno prisoten sladkor težko jesti v velikih količinah. Poleg tega z uživanjem živil, ki jih vsebujejo, zaužijemo tudi druga koristna hranila.

Na primer, skodelica mleka vsebuje 3 žličke sladkorja (13 gramov). Vendar pa s tem dobite tudi 8 gramov beljakovin in približno eno četrtino dnevnih priporočil za kalcij in vitamin D.

Enaka količina kokakole vsebuje skoraj dvakrat toliko sladkorja in nobenih drugih hranil.

Ena od težav glede oznak na živilih je, da proizvajalci ne navedejo, koliko sladkorja v izdelku je dodanega in koliko je naravno prisotnega. Skupaj združijo celoten sladkor in ga navedejo kot eno samo količino.

Zaradi tega zares težko ugotovimo, kolikšna je vsebnost dodanega sladkorja in koliko je naravno prisotnega.

Na žalost ni nobenega zanesljivega načina, kako ugotoviti, koliko sladkorja v hrani prihaja iz dodanega sladkorja.

POVZETEK

Dodani in naravno prisotni sladkorji so pogosto skupaj navedeni na oznakah za živila. Iz tega razloga je težko ugotoviti, koliko sladkorja prihaja iz škodljivega dodanega sladkorja.

  1. Dodajanje zdravstvenih trditev

Težko je razbrati, kateri izdelki na polici so zdravi in kateri niso.

Proizvajalci hrane na svoje izdelke pogosto dodajajo zdravstvene trditve. Na ta način določeno živilo izpade kot zdrava izbira, čeprav v resnici vsebuje veliko dodanega sladkorja.

Najpogostejši primeri tega so izdelki, ki so označeni kot “zdravo”, “nizka vsebnost maščobe”, “dieta” ali “lahko”. Ti izdelki so dejansko pogosto nižji v maščobah in kalorijah kot običajne različice. Vendar pa proizvajalci hrane pogosto dodajajo več sladkorja, da bi s tem izboljšali okus.

POVZETEK

Izdelki z zdravstvenimi trditvami, kot so ”nizka vsebnost maščob”, ”dieta” ali  ”lahko”, lahko vsebujejo več sladkorja kot običajne različice.

  1. Višje število porcij na pakiranje

Živila so opremljena s prehransko deklaracijo na kateri je navedena hranilna vrednost na 100 g in tudi na eno porcijo.

Pogost trik v živilski industriji je, da je navedena količina ene porcije zelo majhna.

Po navadi to pomeni, da je lahko v enem pakiranju več porcij.

Količina sladkorja v vsaki od teh majhnih porcij se lahko zdi nizka, če bi v resnici večina ljudi pojedla le dve ali tri porcije.

Da bi se izognili tej pasti, si oglejte navedeno velikost porcije in skupno težo izdelka.

Če je na manjšem izdelku navedenih veliko porcij, potem si lahko mislite, da boste na koncu zaužili več sladkorja, kot ste načrtovali.

POVZETEK

Proizvajalci živil lahko deklaracijo tako zmanipulirajo, da na izdelku navedejo majhno količino porcij. 

 

  1. Izdelava sladkih verzij blagovnih znamk z nizko vsebnostjo sladkorja

Nekatere dobro poznane blagovne znamke izdelujejo živila, ki vsebujejo malo sladkorja.

Vendar pa nekateri proizvajalci živil kopirajo izdelke dobro poznanih blagovnih znamk in izdelajo novo različico njihovih produktov, s to razliko, da njihovi produkti ne vsebujejo tako malo sladkorja.

To se precej pogosto dogaja pri mešanici kosmičev za zajtrk, kjer mešanicam kosmičev, ki vsebujejo malo sladkorja, dodajajo arome in različne sestavine.

To lahko zmede ljudi, ki domnevajo, da je nova različica enako zdrava kot njihova običajna izbira.

POVZETEK

Blagovne znamke, ki izdelujejo izdelke z nizko vsebnostjo sladkorja lahko hkrati izdelujejo izdelke, ki vsebujejo veliko več sladkorja. To privlači zveste stranke, ki se morda ne zavedajo, da nova različica ni tako zdrava kot izvirnik.

 

Ne pozabite

Dodan sladkor je res težko opaziti.

Najlažji način, da se izognete dodanemu sladkorju, je izogibanje nakupu procesiranih in vnaprej pripravljenih živil. To boste enostavno dosegli tako, če si boste obroke sami pripravljali.  Odličen nadomestek sladkorja je SugarSweet – naravni in brezkalorični sladkorček, ki  je hkrati odličen pripomoček za izgubo teže, saj je v primerjavi s sladkimi sirupi (agavin, javor, rižev,..), medom in sladkorjem brez energijske vrednosti (0 kcal), ker ne vsebuje ogljikovih hidratov iz glukoze ali fruktoze, ki se ob presežku shranjujejo v odvečno telesno maščobo.

Pri pripravi sladic uporabite zdravju prijazni naravni sladili SugarSweet – brezkalorični sladkorček, za nadomeščanje umetnih sladil priporočamo naravno stevia sladilo SunStevia, ki vsebuje 100% stevijo brez primesi.

SugarSweet – naravni in brezkalorični sladkorček

Če kupujete predpakirana živila, se naučite, kako boste na živilskih deklaracijah razbrali količino dodanega sladkorja. V naši ponudbi boste našli Cavalier stevia čokolade, ki dodanega sladkorja ne vsebujejo.

Cavalier stevia čokolade

 

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Najpogostejša imena za sladkor
Naprej
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?