Shopping cart
0,00 €

Kako uporabiti manuka med

Kako uporabiti manuka med

Manuka med je prav posebna vrsta medu, ki jo čebele proizvajajo iz nektarja rastline manuka, ki uspeva na Novi Zelandiji. Tovrstni med je še posebej cenjen zaradi svojih antibakterijskih lastnosti, zaradi česar lahko pozdravi marsikatero zdravstveno tegobo.

Proti prehladu, težavam s prebavo in slabostjo

Uživanje manuka medu vam lahko pomaga v času prehlada, saj pomiri boleče grlo. V te namene je dobro vmešati 1-2 žlički medu v dva decilitra tople vode. Koristen je tudi pri zdravljenju različnih boleznih dihal.

Pomaga lajšati prebavne težave in druge težave z želodcem. Priporočljivo ga je uživati, če se počutite napihnjene ali imate razdražen želodec. Da bi bil tovrstni učinek še večji, je manuka med smiselno kombinirati s čajem poprove mete, ki prav tako pomaga pri tej težavi. Dobro se obnese tudi v primeru slabosti.

Če zmešate eno do dve žlički manuka medu z dvema decilitroma mleka ali zeliščnega čaja, boste dobili napitek, ki ga lahko spijete zvečer, da se boste z njim umirili in lažje utonili v spanec. Za optimalne učinke je smiselno med vročim napitkom dodati šele 5-10 minut po tem, ko so zavreli. Tako se ne bodo izničile koristne snovi v njem.

Treba pa je vedeti, da manuka medu ne smemo dajati otrokom, mlajšim od enega leta, saj bi jih s tem lahko izpostavili tveganju za otroški botulizem. Manuka med sicer lahko jeste samostojno, vendar boste v njem še toliko bolj uživali, če boste z njim popestrili nekatere jedi in pijače. Na kakšne načine ga torej lahko uporabite?

Solatni preliv

Solata s prelivom iz manuka medu

Za nekoliko drugačen solatni preliv zmešajte kis, olje in manuka med v enakih razmerjih, nato pa mešanici dodajte še sol in poper po okusu. Namesto kisa lahko uporabite tudi limonin ali limetin sok. Po želji lahko dodate še timijan, rožmarin, baziliko in origano.

Dodatek napitku

Smuti s citrusi in manuka medom

Z manuka medom lahko osladkate katerega od vaših priljubljenih napitkov. Dobro se obnese na primer kot dodatek k limonadi.

Sladkanje sladic

Energijske kroglice z manuka medom

Ko boste naslednjič pripravljali torto, mafine ali piškote, se spomnite na manuka med. Zmanjšate delež sladkorja, ki ga običajno uporabite, in namesto tega dodajte žlico ali dve te vrste medu. S tem boste popestrili okus vaših najljubših sladic.

Dobro pa se je zavedati, da se s toplotno obdelavo uničijo številne koristne sestavine manuka medu. Če ga uporabljate v terapevtske namene, je vsekakor bolje jesti takega, ki ni bil izpostavljen previsokim temperaturam. Če pa bi ga radi na vsake toliko časa določenim jedem dodali le zaradi bolj bogatega okusa, pa si ga seveda z veseljem privoščite tudi v taki obliki.

Kot nadev za palačinke in vaflje

Palačinke z wedderspoon medom

Sladkanje kosmičev za zajtrk

Manuka med lahko uporabite namesto javorjevega sirupa, čokolade ali marmelade in ga dodate palačinkam, vafljem ali toastom.

Wedderspoon surovi manuka med KFactor 16 zajtrk

Za bogatejši okus kosmičev, ki si jih običajno privoščite za zajtrk, lahko dodate eno do dve čajni žlički manuka medu.

Wedderspoon manuka med - najbolj čist in kakovosten

Wedderspoon manuka med – surov, pristen in brez GSO

V čedalje večji izbiri različnih blagovnih znamk manuka medu je lahko velik izziv izbrati pravega in kvalitetnega, s katerim si boste lahko uspešno pomagali pri zdravstvenih težavah, ki vas morda pestijo.

Dobra novica je, da obstaja resnično kakovosten izdelek, nad katerim boste navdušeni. To je Wedderspoon manuka med, ki je v primerjavi s konkurenco surov, posledično pa je v sebi ohranil vse blagodejne snovi. Poln je namreč živih encimov, antioksidantov in drugih koristnih učinkovin. Certificirano je brez gensko spremenjenih organizmov, na voljo pa je tudi njegova ekološko pridelana različica.

MGO faktor pove, koliko metilglioksala, koristne učinkovine, ki je v veliki meri zaslužena za njegovo protibakterijsko delovanje, je v manuka medu. Wedderspoon manuka med ima MGO faktor najmanj 400+, pri nekaterih izdelkih pa ta znaša celo 850+. V Wedderspoon manuka medu ni nobenih sledi antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov, umetnih sestavin in dodanih sladkorjev, zato gre za resnično varen produkt.

Wedderspoon manuka med – pridelan v neokrnjeni naravi Nove Zelandije

Wedderspoon manuka med se ponaša s svojo žametno kremno teksturo in odličnim okusom. Zanj je značilna najvišja stopnja čistosti, varnosti in kakovosti. Pridelan je bil v neokrnjeni naravi Nove Zelandije, in sicer v dobrobit narave, čebel in čebelarjev. Za vsak lonček je na voljo informacija, na katerem čebelarstvu je bil pridelan.

Nikoli ni bil segret na več kot 42 stopinj Celzija. Obdelan je bil izključno z nežnim postopkom surovega mešanja, pred izvozom pa je bil vsak kozarec deležen neodvisnega testiranja v certificiranem laboratoriju.

Wedderspoon manuka med je skladen z večstopenjskih sistemom za preverjanje pristnosti KFactor, ki ga je odobrilo novozelandsko ministrstvo za primarno industrijo. Ministrstvo za primarno industrijo je namreč zasnovalo prvi globalni standard in znanstveno definicijo manuka medu. Nobenega dvoma torej ni – Wedderspoon manuka med je resnično izjemen.

 

Povzeto po: How to Eat Manuka Honey

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

 

Manuka med Zdravje
Previous reading
Kako uporabiti manuka med
Next reading
Triki za izboljšanje spanja na naraven način