Košarica
0,00 €

Karies posledica sladkorja

Beseda karies izhaja iz latinščine in pomeni »nekaj gnilega«, torej zobno gnilobo. Karies sodi k najbolj pogostim in najbolj razširjenim infekcijskim boleznim v razvitih državah.

Pri nastanku kariesa so prisotni različni faktorji. Glavni povzročitelj so bakterije tipa Steptococcus mutans. Te povzročajo nastajanje lepljivega biofilma na površinah zob (plak, bakterijske zobne obloge).

Glavni faktor, ki povzroči nastanek kariesa, je uživanje ogljikovih hidratov in sladkorja. Sladkor se s pomočjo bakterij Steptococcus v ustih pretvori v kislino, ki povzroča de-mineralizacijo ‒ izločanje mineralov iz trdnih zobnih substanc (sklenine, dentina in cementa).

Če je sladkor dolgo v ustih, se zaradi sesanja nenehno vtira v dlesen in tako povzroča vnetje in propadanje tkiva.

Mnoge raziskave so pokazale, da sladkor povzroča hitrejšo de-mineralizacijo zob in s tem njihovo propadanje. 

Vendar tako kot svoje zobe imamo radi tudi sladkor oz. sladko. Za vas imamo kar dve rešitvi s katerimi lahko še vedno uživate v sladkih okusih to sta:

  • SugarSweet naravni in brezkalorični nadomestek sladkorja s katerim v popolnosti nadomestite sladkor. Dokazano je, da uživanje hrane/pijače, ki vsebuje SugarSweet namesto sladkorja prispeva k ohranjanju mineralizacije zob.
  • SunStevia – 100% stevija, ki v v primerjavi s sladkorjem ne hrani bakterij v naših ustih, kar preprečuje njihov razrast in posledično preprečuje nastajanje kariesa in zobnega kamna. Raziskave so celo pokazale, da ima stevija preprečevalni in blagodejni učinek na ustna vnetja – na razjede, fitstul, boleče mehurčke – afte (Aphthae) in gingivitis. Več o raziskavah: http://stevia.ursprung.at/en/karies.htm

Karies

Opazen razvoj škodljivih plak po zaužitju sladkorja

Sunstevia, no karies

Škodljive plake se po zaužitju izvlečkov iz listov rastline stevije, kot je SunStevia, ne razvijajo.

Uncategorized
Nazaj
Imunska odpornost
Naprej
Vroča čokolada greh, razvada ali zdravilo?

Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58