Manuka med ima številne koristi za zdravje

Manuka med je proizveden iz nektarja cvetov drevesne oz. grmovne vrste manuka s pomočjo medonosnih čebel (Apis mellifera). Sestavljen je iz ogljikovih hidratov, mineralov, beljakovin, maščobnih kislin ter fenolnih in flavonoidnih spojin.
Zanj so značilne visoke ravni metilglioksala, ki nastane iz dihidroksiacetona (DHA), ta pa je v najmočnejši povezavi z njegovim protibakterijskim delovanjem. Manuka med ima v sebi kar 20-krat višje ravni metilglioksala v primerjavi z drugimi vrstami medu. Ponaša se tudi z antioksidativnimi in protirakavimi lastnostmi, predvsem zaradi vsebnosti fitokemikalij.
Aktualen v današnjih časih, ko antibiotiki niso več tako učinkoviti kot včasih
Na podlagi pregleda svetovne literature s področja zdravja lahko razberemo, da je bil manuka med že od nekdaj znan po svojih zdravilnih učinkih, še posebej zaradi protibakterijskih lastnosti. Manuka med je temen, monoflorni med, bogat s fenoli, ki je učinkovit proti številnim patogenom, se pa različne vrste tovrstnega medu nekoliko razlikujejo glede na blagodejne učinke na zdravje.
Zaradi svojih edinstvenih lastnosti, predvsem zaradi svoje protimikrobne aktivnosti, je bil že velikokrat predmet znanstvenih raziskav. Še posebej aktualen je v današnjih časih, ko medicina išče alternativo antibiotikom, saj vse več bakterij razvija odpornost nanje, zato ti niso več tako učinkoviti kot nekoč.
Ena od bakterij, ki izvirajo iz bolnišničnega okolja in lahko bolnikom povzročijo resne težave, je Pseudomonas aeruginosa. Še posebej nevarna je za ljudi s pridruženimi boleznimi; pri njih namreč lahko sproži pojav cistične fibroze. Manuka med lahko pomaga tudi pri celjenju diabetičnih razjed, lokalno pa se uporablja tudi pri zdravljenju opeklin, razjed in ran, ki se slabše celijo.
Manuka med se je izkazal za učinkovitega tudi proti bakterijam, kot je MRSA, ki so razvile odpornost na antibiotike. To je možno zaradi vsebnosti metilglioksala in vodikovega peroksida v tej vrsti medu. Leta 2007 je bil odobren s strani ameriške zvezne uprave za zdravila kot priporočena alternativa in naravna snov za zdravljenje ran.
Zelo učinkovita kombinacija antibiotikov in manuka medu
Izsledki znanstvenih raziskav poleg tega kažejo, da ima manuka med številne koristi kot alternativno zdravilo, in sicer pri celjenju ran1. Kot naravno zdravilo se ga uporablja že 2000 let. V preteklosti je bil najbolj priljubljen zaradi svoje zmožnosti hitrejšega celjenja ran. Njegove protimikrobne lastnosti so posledica sposobnosti medu, da zavira rast bakterij, kar je bilo dokazano na več različnih vrstah bakterij1.
V raziskavah so znanstveniki preučevali bakterije, ki so razvile odpornost na antibiotike. Ko so določeno bakterijsko okužbo poskušali pozdraviti z antibiotiki, ki so se v preteklosti izkazali za neučinkovite, so te uporabili v kombinaciji z manuka medom. Takšno zdravljenje se je izkazalo za učinkovito. Poleg tega so se zaradi uživanja manuka medu stranski učinki, ki se sicer razvijejo ob jemanju antibiotikov, pojavili v manjši meri. Potencialnega pomena manuka medu v medicinske namene torej ne gre podcenjevati. Varno ga namreč lahko uporabljamo kot alternativni naravni antibiotik.
Ob pregledu ponudbe manuka medu na trgu lahko kmalu ugotovite, da je ta na voljo pod številnimi blagovnimi znamkami, te pa se lahko zelo razlikujejo glede na kakovost. Kako torej najti takega, s katerim boste zadovoljni in si z njim lahko obetate blagodejne učinke na zdravje?
Wedderspoon – znamka manuka medu vrhunske kakovosti
Če želite kar najbolj kakovosten izdelek, potem vam priporočamo Wedderspoon manuka med z žigom Fernmarka, ki potrjuje njegovo pristnost. Gre za med, ki je bil podvržen večstopenjskemu sistemu za ocenjevanje manuka medu, ki je odobren s strani ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije, ki razvija standarde in ureja manuka med.
Za vsak kozarec Wedderspoon manuka medu je bilo v certificiranem laboratoriju opravljeno neodvisno testiranje, pri čemer se je med drugim preverjalo tudi delež cvetnega prahu, živih encimov, antioksidantov in fitokemikalij. Vse to ima namreč pomemben vpliv na njegovo kakovost.
Gre tudi za vrsto medu, ki se je ne segreva, ne stara, predeluje ali kako drugače manipulira z njo. Namesto tega se ga ohranja v čim bolj prvobitni obliki; kot si ga je zamislila narava. Certificirano je brez gensko spremenjenih organizmov. Pridelava poteka na način, da je to v dobro čebel, čebelarjev in narave. Wedderspoon manuka med je poleg tega zapakiran v embalažo brez BPA, ki jo je po uporabi možno reciklirati in ponovno uporabiti.
To je visoko kakovosten in certificiran izdelek, nad katerim boste navdušeni. Pridelan je bil na ekološki način, v primerjavi s konkurenco je surov, zato je ohranil vse svoje naravne lastnosti, poleg tega pa mu niso primešane nobene škodljive snovi. Njegov MGO faktor, ki označuje vsebnost metilglioksala, znaša najmanj 400+, zato ima res izjemne učinke na zdravje.
Povzeto po: Antibacterial activity of Manuka honey and its components: An overview
Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.
Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolis, na Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.