Manuka med: izjemno superživilo in naraven antibiotik
Manuka med je prav posebna vrsta medu, ki vsebuje kar štirikrat več hranljivih snovi od klasičnega cvetličnega medu. Ponaša se z močnim protimikrobnim delovanjem, strokovnjaki pa potrjujejo, da gre za eno najbolj zdravilnih oblik medu na svetu.
Prvič naj bi bil pridelan v tridesetih letih 19. stoletja, ko so na Novo Zelandijo pripeljali čebele iz Anglije, med ljudmi pa je postal priljubljen približno 50 let kasneje. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so novozelandski raziskovalci ugotovili, da manuka med vsebuje bistveno več koristnih spojin in encimov od običajnega medu.
Manuka med je naravno sladek in ima bogat zemeljski okus. Na voljo je tako v svoji čisti obliki ali kot dodatek zeliščnim kremam. Zaradi svojih blagodejnih učinkov na kožo se uporablja pri izdelavi mask za obraz in drugih izdelkov za nego kože. Poslužujejo se ga tudi v medicini, v kombinaciji z nekaterimi zelišči in začimbami pa je koristna podpora pri krepitvi imunskega sistema.
Blaži in odpravlja težave s prebavo
Ključna sestavina, zaradi katere se ponaša s svojim močnim protibakterijskim delovanjem, je metilglioksal (MGO)1. Gre torej za vrsto medu, ki nam je lahko v veliko pomoč v boju proti bakterijam; celo proti tistim, ki so razvile odpornost na antibiotike, kar je v današnjih časih čedalje bolj pereča problematika na globalni ravni.
Manuka med je bogat vir antioksidantov. Vsebuje encime (diastaza, invertaze in glukoza oksidaza), nekatere vitamine B (piridoksin, tiamin, niacin, riboflavin in pantotenska kislina) in organske kisline, v sledovih pa so prisotni tudi nekateri minerali (kalcij, cink, kalij in fosfor). Poleg tega so v njem flavonoidi, polifenoli, alkaloidi in glikozidi.
Manuka med je nepogrešljiva podpora pri blaženju različnih zdravstvenih težav. Blaži prebavne motnje, ki so povezane z bakterijami. Vrsta bakterije, ki pogosto povzroča te težave, je Clostridium difficile, proti njej pa se lahko s tovrstnim medom zelo uspešno spopademo2. Na tak način lahko ublažimo tudi SIBO (huda bolezen, za katero je značilen porast bakterij v tankem črevesju) in refluks.
Za zdravo kožo, hitrejše celjenje ran in proti kariesu
Z manuka medom lahko poskrbimo tudi za lepo in zdravo kožo3. Na podlagi pregleda študij s tega področja se ta vrsta medu dobro obnese pri blaženju dermatitisa4, učinkovit pa je tudi pri odpravi milij. To so majhne bele izbokline na koži, ki se običajno pojavijo na predelu pod očmi in okoli lic. V primeru težav s kožo je najbolje, da med zmešamo s cimetom, mešanico v tankem sloju nanesemo na obolela mesta, pustimo učinkovati 10–15 minut, nato pa ga speremo z vodo.
Tudi pri oskrbi opeklin, ran in razjed si lahko pomagamo z manuka medom5. Obstajajo celo povoji, ki ga vsebujejo in tako omogočajo hitrejše celjenje ran. Glede na znanstvene raziskave tovrstni med spodbuja regeneracijo tkiv, olajša čiščenje ran ter zmanjšuje možnosti, da bi prišlo do vnetij in otekline. Z nanosom medu na prizadeta mesta lahko pospešimo celjenje6 in lajšamo bolečine v primeru blagih do zmernih opeklin in ran.
Manuka med vam lahko pomaga celo do bolj zdrave ustne votline, saj preprečuje nastajanje kariesa in blaži vnetje dlesni. Ključno vlogo pri tem igrajo kalcij, cink in fosfor, saj slednji prispevajo k zdravju zob. Raziskovalci s stomatološke šole, ki se nahaja na novozelandskem Otagu, so dokazali, da lahko žvečenje izdelkov, ki vsebujejo manuka med, za kar 35 odstotkov zmanjša nastajanje zobnih oblog in krvavitev dlesni7.
Ključnega pomena je kakovost manuka medu
Vidimo lahko torej, kako vsestransko uporaben je manuka med in kako nam lahko pomaga ublažiti številne bolezni. Pri tem je potrebno opomniti, da niso vsi produkti, ki se pod tem imenom predstavljajo na trgu, tudi kvalitetni in učinkoviti. Pomembno je izbrati takega, ki vsebuje kar največ hranljivih snovi, v katerem ni nobenih škodljivih primesi in ki se nahaja v čim bolj prvobitnem stanju.
Wedderspoon manuka med je tako edinstven zato, ker je poln živih encimov in antioksidantov. Je pristen, surov, nepasteriziran in naravno brez glutena. Poleg tega ne vsebuje antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov, umetnih sestavin, GSO in dodanih sladkorjev. Ponaša se z najvišjo stopnjo čistosti, varnosti in kakovosti, zato zagotavlja optimalne zdravilne učinke.
Wedderspoon manuka med se pridobiva na neokrnjenih predelih Nove Zelandije, pridelava pa poteka na način, ki je prijazen do čebel, ljudi in narave. V najnovejšemu obratu medu v tej deželi je manuka med obdelan z nežnim postopkom surovega mešanja. Posledično se v njem ohranijo vse koristne snovi, ki jih je priskrbela mati narava.
Vsak kozarec Wedderspoon medu se testira v certificiranem laboratoriju
Wedderspoon manuka med je uspešno opravil vse teste novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo (MPI) in je torej skladen s strogo novozelandsko zakonodajo na tem področju. MPI je namreč leta 2018 zasnovalo prvi globalni standard in znanstveno definicijo tega izjemnega živila.
Vsak kozarec Weederspoon manuka medu je podvržen neodvisnemu testiranju v certificiranem laboratoriju, pri čemer se preverja delež cvetnega prahu, živih encimov, antioksidantov in fitokemikalij, kar mora biti skladno s strogimi standardi na tem področju. Obrat Weederspoon manuka medu je prvi s certifikatom kakovostne hrane na svetu in izpolnjuje stroge zahteve Certifikata SQF o varni kakovosti hrane.
Ne glede na to, ali ga potrebujete za zdravljenje bolezenskih stanj ali bi radi zgolj uživali v njegovem edinstvenem okusu, je Weederspoon manuka med prava izbira, če iščete produkt, ki bo v celoti izpolnil vaša pričakovanja glede kakovosti.
Povzeto po: 11 Proven Manuka Honey Benefits and Uses
Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.
Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolis, na Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.