Košarica
0,00 €

Telesna maščoba kot posledica praznih kalorij

Odvečna telesna maščoba

V nasprotju z zdravimi živili nas nekatera živila oskrbujejo zgolj s kalorijami. Ne dajejo nam hranil kot so minerali, vitamini in beljakovine. To imenujemo »prazne kalorije«, saj je vse, kar od take hrane dobimo, le presežena energijska vrednost in nepotrebno obremenjevanje organizma.

Sladkor je dober primer »praznih kalorij«, saj ena žlica belega sladkorja vsebuje 50 kcal, je brez prave hranilne vrednosti ter močno obremeni in zakisli telo.

Po statističnih podatkih je leta 2010 prebivalec slovenije povprečno porabil 36kg sladkorja, kar znese praznih 133.200 kCal. V količino ni vštet količina sladkorja, ki se ga zaužije s hrano, pijačo in sladicami.

(vir : http://www.stat.si/novica_prikazi.aspx?id=4258 )

Namizni sladkor je prečiščeno živilo, kateremu so odvzeta vsa hranila, ki jih potrebuje sladkor za svojo presnovo. Ker sam ne razpolaga s presnovnimi elementi oz. vitamini in minerali, jih krade našemu telesu. Tako izgubljamo natrij (iz soli), kalij in magnezij (iz zelenjave) ter kalcij (iz kosti). Uživanje prečiščenega sladkorja niža tudi raven vitamina B, ki je pomemben za delovanje možganov.

Sladkor in hrana z visokim glikemičnim indeksom z visoko kalorično vrednostjo ter prazne kalorije povzročajo zakisanost telesa in so temeljni dejavniki debelosti, sindroma X, diabetisa – sladkorne bolezni,…

Umetna sladila so sicer brez kalorij, ampak ker so umetna, telo zelo močno obremenijo, saj jih le-to ne more presnavljati in izločiti iz telesa. Umetna sladila so toksična in zato tudi vplivajo na naš hormonski sistem in pri tem povzročijo našemu telesu enako ali še večjo škodo.

V študiji A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats,” Susan E. Swithers, PhD and Terry L. Davidson, PhD, Purdue University; Behavioral Neuroscience, Vol. 122, No. 1 so avtorji prišli do sledečega zaključka:

»Podatki jasno kažejo, da zaužita hrana, slajena z brezkaloričnim saharinom, vpliva na večje povišanje telesne mase in debelosti kot uživanje iste hrane, slajene z visoko kaloričnim sladkorjem.«

SugarSweet je zdrava, naravna in brezkalorična zamenjava sladkorja, ki ga uporabljate vsepovsod kjer bi sicer uporabili sladkor.  Prav tako uživanje hrane/pijače, ki vsebuje SugarSweet namesto sladkorja prispeva k ohranjanju mineralizacije zob. Uživanje hrane/pijače, ki vsebuje SugarSweet namesto sladkorja povzroči manjši porast ravni glukoze v krvi po zaužitju v primerjavi s hrano/pijačo, ki vsebuje sladkor.  SugarSweet se lahko sladkate zdravo in naravno.

Za nadomestek umetnih sladil priporočamo izjemno sladko SunStevia  –  naravna sladila pridobljena iz rastline stevija.  SunStevia nima kalorij in za svojo presnovo ne potrebuje vitaminov in mineralov iz našega telesa.

Uncategorized
Nazaj
Imunska odpornost
Naprej
Vroča čokolada greh, razvada ali zdravilo?