Košarica
0,00 €

Zmanjšanje sladkorja v prehrani -14 preprostih načinov (5. del)

Manjša količina sladkorja - SugarSweet
  1. Preberite deklaracijo

Uživanje manj sladkorja ne zahteva le izogibanje sladki hrani. Spoznali ste že, da se lahko skriva tudi v nesladkih živilih, vključno z nekaterimi kosmiči, granolami in suhim sadjem.

Vendar pa lahko tudi slana živila, kot je kruh, vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Dve rezini lahko vsebujeta 1,5 čajne žličke (6 gramov) sladkorja.

Na žalost ni vedno mogoče identificirati dodanih sladkorjev na oznaki za živila. Trenutne oznake na živilih ne razlikujejo med naravnimi sladkorji, kot so tisti v mleku ali sadju, in dodanimi sladkorji.

Če želite ugotoviti, ali je živilu dodan sladkor, boste morali preveriti seznam sestavin. Pomembno je tudi, da si zapomnite vrstni red, v katerem se sladkor pojavlja na seznamu, saj so sestavine naštete po vrstnem redu najvišjega odstotka.

Živilska podjetja uporabljajo več kot 50 drugih imen za dodan sladkor, zaradi česar je težje prepoznati dodani sladkor. Tukaj je nekaj najpogostejših imen za sladkor:

  • Visoko-fruktozni koruzni sirup – High-fructose corn syrup
  • Trsni sladkor ali sok – Cane sugar or juice
  • Maltoza – Maltose
  • Dekstroza – Dextrose
  • Invertni sladkor – Invert sugar
  • Rižev sirup – Rice syrup
  • Melase – Molasses
  • Karamel – Caramel

Ameriška agencija za prehrano in zdravila (FDA) je spremenila svoja pravila, tako da morajo podjetja na deklaraciji v gramih prikazati količino dodanega sladkorja v svojih izdelkih, skupaj z odstotkom priporočene dnevne količine.

Podjetja morajo do leta 2018 spremeniti svoje oznake na živilih.

V naši spletni trgovini lahko izbirate med različnimi belgijskimi Cavalier stevia čokoladami, ki vsebujejo le naravno prisotne sladkorje in odličnimi naravnimi nadomestki sladkorja, ki jih lahko uporabite povsod, kjer bi drugače uporabili sladkor:

POVZETEK

Vedno preberite oznake na živilih in bodite pozorni na sladkor, ki je naveden z različnimi imeni. Bližje začetku je na seznamu sestavin, večji odstotek sladkorja izdelek vsebuje.

 

  1. Jejte več beljakovin in maščob

Visok vnos sladkorja je povezan s povečanim apetitom in povečanjem telesne mase.

Nasprotno ima prehrana z nizko vsebnostjo dodanega sladkorja, vendar z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob, nasprotni učinek, ki zmanjšuje lakoto in vnos hrane.

Dodan sladkor v prehrani, zlasti fruktoza, povečuje apetit. Signali, ki vašim možganom sporočajo, da ste siti, ne delujejo pravilno, kar lahko vodi v prekomerno hranjenje in povečanje telesne mase.

Po drugi strani pa je dokazano, da beljakovine zmanjšujejo apetit in lakoto. Če se počutite site, potem bo manj verjetno, da boste želeli na hitro odpraviti lakoto, kot to po navadi počnemo s sladkorjem.

Za beljakovine je bilo tudi dokazano, da neposredno zmanjšajo hrepenenje po hrani. Študija je pokazala, da 25% povečanje beljakovin v prehrani zmanjša hrepenenje po hrani za 60%.

Maščobe med vsemi hranili vsebujejo največ energije. Vsebujejo kar 9 kcal na gram. Za primerjavo: 1 gram beljakovin vsebuje 4 kcal, 1 gram ogljikovih hidratov prav tako vsebuje 4 kcal.

Visok vnos maščob je povezan tudi z zmanjšanim apetitom. Glede na vsebnost maščobe v hrani, maščobni receptorji v ustih in črevesju spremenijo način prebave. To povzroči zmanjšanje apetita in kasneje manjši vnos kalorij.

Za omejitev hrepenenja po sladkorju, si pripravite zalogo beljakovinskih in mastnih živil, kot so meso, ribe, jajca, polnomastni mlečni izdelki, avokado in oreščki.

POVZETEK

Visok vnos sladkorja je povezan s povečanim apetitom in povečanjem telesne mase. Pokazalo se je, da imajo beljakovine in maščobe nasproten učinek, saj zmanjšujejo apetit in hrepenenje po sladkih živilih.

Cavalier bar Hazelnuts (mlečna stevia čok. s koščki lešniki) BREZ DODANEGA SLADKORJA, 40 g

Uncategorized
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili