Košarica
0,00 €

Zmanjšanje sladkorja v prehrani -14 preprostih načinov (2. del)

Preprosti načini za omejitev sladkorja
  1. Izogibajte se omak z veliko sladkorja

Omake, kot so kečap, omaka za žar in sladka čili omaka, so običajno prisotne v večini kuhinj. Vendar pa se večina ljudi ne zaveda njihove šokantne vsebnosti sladkorja.

Ena žlica kečapa (15 gramov) lahko vsebuje 1 čajno žličko (4 grami) sladkorja.

Obstajajo znamke, ki izdelujejo kečap brez dodanega sladkorja. Vedno preberite deklaracijo, da boste prepričani, da ste izbrali produkt, ki vsebuje najmanj dodanega sladkorja.

Tukaj je nekaj boljših alternativ za izboljšanje okusa vaše hrane:

  • Sveža ali posušena zelišča in začimbe: ne vsebujejo sladkorja ali kalorij in so lahko koristna za zdravje.
  • Sveži čili: popestrite svojo hrano brez sladkorja.
  • Rumena gorčica: okusna in skorajda ne vsebuje sladkorja ali kalorij.
  • Kis: brez sladkorja in zelo malo kalorij, podobno kot kečap. Pozor, nekateri balzamični kisi lahko vsebujejo sladkor.
  • Harissa pasta: lahko jo kupite ali pripravite sami in je dobra zamenjava za sladko čili omako.
  • Pesto: sveže in ”oreščkasto”, odlično na sendvičih ali jajcih.
  • Majoneza: majonezo svetujemo bolj pogojno. Boljše bi se je bilo izogniti, a vsi si želimo tudi živil, ki niso zdrava. Čeprav je brez sladkorja, vsebuje veliko maščob, zato bodite previdni, če poskušate izgubiti telesno maso.
  • Pripravite si domačo različico najljubše omake in namesto sladkorja uporabite naravne nadomestke sladkorja:

 

SugarSweet 1:1 (enako sladek kot sladkor), kristalne granule, 300 g

POVZETEK

Omake, ki jih pogosto uživamo, lahko vsebujejo šokantno količino sladkorja. Vedno preberite deklaracijo, da se odločite za izbiro brez sladkorja ali za izboljšanje okusa hrane uporabite zelišča in začimbe.

 

  1. Izbirajte polnomastna živila

Zelo priljubljena živila, kot so arašidovo maslo, jogurt, solatni preliv, so na voljo tudi z nizko vsebnostjo maščob.

Veliko let so nas učili, da je maščoba slaba, zato so ‘low fat’ izdelki postali zelo popularni. Še posebno tisti, ki želijo izgubiti odvečno telesno maso, radi posežejo po takih izdelkih, v dobri veri, da so sprejeli modro odločitev.

Vendar je resnica taka, da ti izdelki običajno vsebujejo več sladkorja in včasih več kalorij kot njihovi ”polnomastni kolegi”.

113 gramov vanilijevega jogurta z nizko vsebnostjo maščob, vsebuje 4 čajne žličke (16 gramov) sladkorja in 96 kcal.

Enaka količina polnomastnega jogurta vsebuje le nekaj malo več kot eno čajno žličko (5 gramov) naravno prisotnega mlečnega sladkorja in le 69 kcal.

Naslednji primer je kava (237 ml), izdelana iz polnomastnega mleka, ki vsebuje pol čajne žličke (2 grama) naravno prisotnega mlečnega sladkorja in 18 kcal. Če se ne morete upreti kavi brez dodatnega sladkanja vam priporočamo SugarSweet mini s 70 vrečicami naravnega in brez energijskega nadomestka sladkorja:

Za primerjavo, enaka količina low-fat mocha kave z nizko vsebnostjo maščob vsebuje 6,5 ​​čajne žličke (26 gramov) dodanega sladkorja in 160 kcal.

Pokazalo se je tudi, da visok vnos sladkorja poveča telesno maso, torej je še toliko bolj pomembno, da v primeru povišane telesne mase ne izbere low-fat izdelkov.

Ko poskušate zmanjšati vnos sladkorja, je pogosto bolje izbrati polno maščobno različico.

POVZETEK

Živila z nizko vsebnostjo maščob lahko vsebujejo več sladkorja in kalorij kot polnomastna živila. Ko poskušate zmanjšati vnos sladkorja, je bolje izbrati polnomastna živila ali pa vnos sladkorja nadomestiti s SUGARSWEET –  naravnim in brez energijskim nadomestkom sladkorja.

SugarSweet SOFT 1:1 (enako sladek kot sladkor v prahu), prah, 300 g

 

Sladkorju v prehrani se lahko preprosto izognete s SugarSweet, ki na naraven in brez energijski način nadomesti sladkor. Če pa si zaželite čokolado pa vam priporočamo belgijsko Cavalier čokolado s stevijo, ki nimajo dodanega sladkorja. Mnogi trdijo, da je Cavalier po okusu  boljša kot standardne čokolade s prekomerno količino sladkorja.

Hujšanje Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili