Brezglutenski špageti z brezmesnimi kroglicami iz rjavega fižola v paradižnikovi omaki
Zahtevnost:
Enostavno
Število porcij:
4
Okusna veganska alternativna klasičnim testeninam z mesnimi kroglicami. Te sočne kroglice iz rjavega fižola se odlično ujemajo s Freee brezglutenskimi špageti iz riža in koruze.
Sestavine
Sestavine za paradižnikovo omako
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 800 g paradižnikov, svežih ali iz konzerve
Sestavine za kroglice iz rjavega fižola
Navodila za pripravo
Priprava paradižnikove omake
- Drobno nasekljamo čebulo in jo popražimo na malo olja, da postekleni.
- Drobno nasekljamo česen in ga dodamo na ponev k čebuli ter popražimo, da zadiši.
- Narežemo paradižnik, ga dodamo na ponev k čebuli in premešamo.
- Solimo in popramo ter pokrito kuhamo na nizki temperaturi približno 30 minut.
- Po želji spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo popolnoma gladko omako.
Priprava kroglic iz rjavega fižola
- Segrejemo pečico.
- Pinjole stresemo na pekač in jih pečemo v pečici tako dolgo, da se obarvajo zlato-rjavo in zadišijo, približno 2-4 minute.
- Popečene pinjole stresemo v multipraktik. Dodamo nasekljan česen in čili, čičerikino moko, ksantan gumi, rožmarin, žajbelj, sol in poper ter vse skupaj zmiksamo.
- V multipraktik dodamo še kuhan fižol in večkrat za kratek čas zmiksamo, da se sestavine sesekljajo, a ne nastane pasta.
- Z rokami oblikujemo iz mase 12 kroglic in jih spečemo na malo olja na srednji temperaturi.
- Ko so kroglice po vseh straneh enakomerno pečene, jih dodamo v paradižnikovo omako.
Kuhanje brezglutenskih špagetov
- V velikem loncu zavremo 2 litra vode za kuhanje testenin in jo solimo.
- Dodamo špagete in takoj premešamo, da prepečimo sprijemanje.
- Kuhamo nepokrito 5 minut.
- Previdno vzamemo košček špageta iz vode in preverimo, če je kuhan 'al dente'.
- Kuhane testenine odcedimo.
Serviranje končne jedi
- Če smo omako in brezmesne kroglice pripravili vnaprej, jih počasi segrejemo, da bomo lahko servirali toplo jed.
- Odcejene špagete stresemo v servirno skledo in dodamo omako s kroglicami iz fižola.
- Po želji potresemo z naribanim veganskim sirom in postrežemo.