Košarica
0,00 €

Sladka strategija med prazniki

Sladka strategija med prazniki

Uživanje v dobri hrani v družbi ljudi, ki jih imamo radi, je vrhunec božično-novoletnih praznikov. Popolnoma zlahka pridemo do točke pretiravanja, ko je miza obložena s toliko dobrotami. Še posebej težko je biti zmeren ob sladicah.

Študija iz leta 2013, v kateri so preučevali, kako sladkor in maščoba vplivata na področja v možganih, povezanih s prenajedanjem, je pokazala, da ima sladkor večji učinek na neustavljivo željo po določeni hrani kot maščoba.1

Z nekaj preprostimi nasveti lahko uživate v sladicah in priboljških, brez da bi vas ''odneslo'' predaleč. Popolna izločitev sladkorja je morda nerealna možnost, a s pravo "sladko strategijo" lahko vseeno uživate v zmernem sladkanju.

  1. Zmerne količine

Strategija za praznike - Cavalier čokoladkaVaša strategija med prazniki lahko zajema sladice. Vendar namesto da si privoščite veliko količino ene ali več sladic, si izberite najljubšo in počasi uživajte v vsakem grižljaju. Če boste pozorno in resnično uživali v vsakem grižljaju, boste po vsej verjetnosti bolj zadovoljeni že z manjšo količino.

  1. Vzemite si čas za čaj

Po večerji, preden bo sladica postrežena, si nalijte skodelico toplega, dišečega čaja, ki ga namesto s sladkorjem, sladkate z naravnim sladilom SunStevia. Prav za namene sladkanja čaja ali kave, so bile ustvarjene priročne SunStevia tabletke. Količina 300 tabletk zadostuje za več kot pol leta, če dvakrat dnevno sladite napitke z eno SunStevia tabletko. Ena SunStevia tabletka na naraven način nadomešča 4-5 g sladkorja.

Morda boste ugotovili, da boste v trenutku, ko bo pred vas postavljen krožnik s sladico, popolnoma pomirjeni s svojo skodelico čaja in ne boste čutili tako velike potrebe po ''težki'' sladici. Ta odmor po večerji tudi omogoča, da vaši možgani lahko zaznajo, kako ste ''polni'', oziroma kako siti ste. Odmor za čaj vam bo morda omogočil spoznanje, da ste pravzaprav že siti in vam v resnici ni do sladice.

  1. Izberite preproste sladice.

Praznične sladice so pogosto dekadentne in ''težke'', a z nekaj preprostimi spremembami se temu lahko izognete. Če boste praznično zabavo prirejali sami, potem lahko pripravite eleganten pladenj, na katerega položite sadje in kvadratke temne čokolade na obrobju pladnja. Predlagamo Cavalier temno čokolado, ki vsebuje kar 85 % kakava in nič dodanega sladkorja. Poleg navadne temne Cavalier čokolade lahko pladenj popestrite z različnimi temnimi čokoladami s polnili: z okusom limete in limone, pomaranče, z gozdnimi sadeži, s kavo, z okusom jagode in maline ali z zrni kakava. Cavalier čokolada nima dodanega sladkorja, vendar ima enak ali pa celo še boljši okus kot klasična čokolada. Cavalier čokolade vsebujejo naravno stevija sladilo in niso obremenjene s kaloričnim sladkorjem ter škodljivimi trans maščobami. Vaši gostje bodo presenečeni in navdušeni nad enako okusno, a tudi lažjo izbiro.

  1. Bodite pametni glede virov sladkorja.

Medtem ko so sladke dobrote pomemben del prazničnih tradicij, poskrbite, da se sladkate modro. Pijače, sladkane s sladkorjem in druga visoko predelana sladka živila, naj ostanejo izven menija.

Medtem ko so sladki priboljški lahko del uravnotežene prehrane, ne pozabite slediti smernicam za zdravo prehrano, da bodo vaši obroki čim bolj zdravju prijazni.

Izberite svojo čokolado brez dodanega sladkorja:

 

Prehrana Zdravje
Nazaj
Kakav – koristi za zdravje
Naprej
Alzheimerjeva bolezen in kurkumin – kako lahko pomaga?