Košarica
0,00 €

Temna čokolada je vir antioksidantov

Temna čokolada je vir anitoksidantov.

Temna čokolada vsebuje veliko hranil, ki lahko pozitivno vplivajo na vaše zdravje. Pripravljena je iz semena kakavovega drevesa in je eden izmed najboljših virov antioksidantov na planetu.  Študije kažejo, da lahko temna čokolada izboljša zdravje in zmanjša tveganje za bolezni srca.

1. Temna čokolada je zelo hranljiva

Če kupujete kakovostno temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, potem je pravzaprav precej hranljiva. Vsebuje kar precej topnih vlaknin in mineralov. 100 g temne čokolade (70 – 85 % kakava) vsebuje:

  • 11 g prehranskih vlaknin
  • 67 % GDA* železo
  • 58 % GDA* magnezij
  • 89 % GDA* baker
  • 98 % GDA* mangan
  • Prav tako ima veliko kalija, fosforja, cinka in selena.

*% dnevne orientacijske vrednosti za odrasle (GDA) na osnovi 2000 kcal (na dan)

Seveda je 100 gramov precej velika količina, še posebno za vsakdanje uživanje. Vsa ta hranila vsebujejo tudi 600 kcal in zmerne količine sladkorja, na kar ne smete pozabiti. Iz tega razloga morate biti previdni pri zaužiti količini temne čokolade.

Profil maščobnih kislin kakava in temne čokolade je odličen. Maščobe so večinoma nasičene in mononenasičene, z majhnimi količinami polinenasičenih maščob.

Vsebuje tudi stimulanta, kot sta kofein in teobromin, vendar je malo verjetno, da vas bosta ponoči  držala pokonci, saj je količina kofeina zelo majhna v primerjavi s kavo.

POVZETEK:

Kakovostna temna čokolada je bogata s prehranskimi vlakninami, železom,

magnezijem, bakrom, manganom in nekaj drugimi minerali.

 2. Temna čokolada je močan vir antioksidantov

Ste že kdaj slišali za metodo imenovano ORAC? Akronim ORAC pomeni  ‘Oxygen Radical Absorbance Capacity’ kar bi lahko prevedli kot določanje kapacitete absorbance kisikovega radikala. Po domače povedano je to merilo antioksidativne aktivnosti živil. Raziskovalci merijo kako antioksidativne aktivnosti živil ”razorožijo” vrsto slabih prostih radikalov. Vendar je biološki pomen te metode vprašljiv, ker je to storjeno v epruveti in morda nima enakega učinka v telesu.

Vendar je treba omeniti, da imajo surovi nepredelani kakavovi zrni med živili, ki so bila testirana, najboljši rezultat.

Temna čokolada vsebuje veliko organskih spojin, ki so biološko aktivne in delujejo kot antioksidanti. Med njimi so polifenoli, flavanoli, katehini.

Ena študija je pokazala, da sta kakav in temna čokolada vsebovala več antioksidantov, polifenolov in flavanolov kot sadje, ki so ga testirali, med katerimi so bile tudi borovnice in jagode Acai.

POVZETEK:

Kakav in temna čokolada vsebujeta široko paleto močnih antioksidantov,

več kot večina drugih živil.

 

Prehrana
Nazaj
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?
Naprej
Zakaj sladkor škoduje?