Košarica
0,00 €

Vpliv sladkorja – To se zgodi v vašem telesu, ko jeste sladkor

6 najboljših sladil

Ojoj. Sladkanje s sladicami in drugimi sladkimi dobrotami prinese nekaj ne tako sladkih stranskih učinkov. Vpliv sladkorja na naše zdravje in počutje je velik, zato je postal tudi predmet znanstvenih raziskav.

Vsi vemo, da si sladkih jedi in živil ne smemo privoščiti v neomejenih količinah, ampak kaj se pravzaprav zgodi v vašem telesu, ko zaužijete nekaj sladkega? Tukaj je osem posledic sladkorja na vaše telo.

Vaši možgani ”trpijo”

Fruktoza – sladkor, ki je naravno prisoten v sadju in je poleg glukoze sestavina visoko fruktoznega koruznega sirupa ter namiznega sladkorja – v naših možganih ”prižge” center za nagrajevanje (sprosti se dopamin, zato smo srečni), pravi pediatrični endokrinolog Robert Lustig iz pediatrične bolnišnice UCSF Benioff v San Franciscu. Sčasoma pa lahko prehrana, ki vsebuje veliko fruktoze (še posebej iz visoko fruktoznega koruznega sirupa), oteži učenje in slabša spomin1, kažejo raziskave na živalih. Če želite ostati v vrhunski duševni formi, potem raje posegajte po slanih prigrizkih.

Ne morete se ustaviti

Z obvladovanjem možganskega centra za nagrajevanje in ”apetitnega” centra lahko fruktoza moti občutke sitosti, razkrivajo raziskave2. Če povemo po domače: še en piškot več verjetno ne bo zaustavil vašega hrepenenja po sladki hrani.

vpliv sladkorja na telo

Koža se hitreje stara

Preveč sladkorja lahko ovira popravilo kolagena (glavna beljakovina vezivnega tkiva), beljakovine, ki ohranja kožo napeto, kažejo študije. Prehrana, ki vsebuje veliko sladkih priboljškov, lahko povzroči zmanjšano elastičnost in prezgodnje gube. Namesto tega si raje privoščite sadje. Strokovnjaki pravijo, da je čisto v redu, če si vsak dan privoščimo dva do štirikrat živilo, ki vsebuje naravno prisoten sladkor. Vpliv sladkorja, ki je umetno dodan jeden, pa je za videz kože negativen.

Presežek sladkorja se shrani kot maščoba

Ustavite se, preden si v svojo jutranjo kavo stresete dodatno vrečico sladkorja. Jetra imajo prirojeno sposobnost za presnovo sladkorja, ki se nato porabi za energijo – vendar le do neke mere, pojasnjuje dr. Lustig. Fruktoza, ki je ostala, se v jetrih pretvori v maščobo in s tem povečuje tveganje za debelost, sladkorno bolezen tipa 2 ter bolezni srca in ožilja.

Vaše celice plačajo veliko ceno

Kakšen je vpliv sladkorja na celični ravni? Fruktoza pospešuje običajen oksidacijski proces v naših celicah, pravi dr. Lustig. Rezultat? Beljakovine, tkiva in organi se lahko poškodujejo, naše tveganje za zdravstvene težave in obolenja, vključno z boleznijo jeter, odpovedjo ledvic in katarakto, pa zaradi tega naraste.

Postanete odvisni

Zaužitje sladkorja vodi do sproščanja dopamina, nevrotransmiterja, ki povzroči, da nam je nekaj všeč in nato si tega želimo v vse večjih količinah. “Ker se receptorji dopamina prekomerno stimulirajo, se število receptorjev, ki se vežejo, zmanjša, zato boste potrebovali večjo dozo dopamina, da bi dobili enak učinek,” pojasnjuje dr. Lustig.

Glikemični indeks živil

Stresno prenajedanje povzroča še več stresa

Sladice lahko znižajo ravni stresnega hormona kortizola, kažejo raziskave. Toda stalno prekomerno uživanje rafiniranih ogljikovih hidratov lahko vodi v inzulinsko rezistenco. Zato svoj stres raje umirjajte s telesno aktivnostjo: “Vadba je najboljše zdravilo za odpravo stresa, saj se zaradi nje počutite dobro in hkrati zmanjšate kortizol”, pravi dr. Lustig.

Hiter padec energije

Rafinirani ogljikovi hidrati, kot tisti v belem kruhu in testeninah, hitro povzročijo zvišanje glukoze v krvnem obtoku, zato se vam bo zdelo, da imate kar naenkrat veliko energije – a le za kratek čas. Toda ta hitri vzpon energije vas lahko kasneje pusti popolnoma utrujene (ko se ta energija ”zruši”). Namesto tega se odločite za prigrizke, bogate z beljakovinami, kot je grški jogurt s svežimi jagodami ali svežo zelenjavo s humusom. Take malice bodo krvni sladkor stabilizirale in dlje časa boste imeli energijo za vsakdanje obveznosti.

Posladkajte se na zdrav način in zmanjšajte negativen vpliv sladkorja na telo

V naši spletni trgovini boste našli izjemno ponudbo naravnih izdelkov, s katerimi lahko sladkor nadomestite na zdravju prijazen način.

V toplih pijačah, kot so čaj, kava, kakav… lahko namesto sladkorja uporabite naravni sladili SugarSweet ali SunStevia, ki vsebujeta stevijo ali različne kombinacije z eritritolom. Prav tako jih lahko uporabite pri peki sladic.

Lahko se razvajate z visoko kakovostnim manuka medom z Nove Zelandije, ki je edini manuka med, ki ustreza strogi novozelandski direktivi. Sveže pečen kruh namažite z maslom in manuka medom ali ga dodajte v jutranjo kašo, jogurt, na sladoled … možnosti je ogromno.

V primeru, da ste strasten čokoholik, pa vam priporočamo priljubljene Cavalier belgijske čokolade, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja, saj so slajene s stevijo. Izbirate lahko med različnimi velikostmi čokolad in pestro izbiro polnil.

Prehrana Stevija SugarSweet Zdravje
Nazaj
Želja po sladkem – 3 razlogi za hrepenenje po sladkem
Naprej
Temna čokolada – prednosti in koristi za zdravje