Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

Košarica
0,00 €

Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

Vroča čokolada greh, razvada ali zdravilo?

Vroča, sladka, divja? Refren iz ene izmed starih uspešnic, ki je nosila ime čokolada. In vse je res. Čokolada je vroča, je sladka in je lahko tudi divja. Poznaš njene resnice in posebnosti? Si za vročo čokolado ali tisto v katero lahko zagrizeš?

Na kaj se spomnite ko pomislite na besedno zvezo vroča čokolada? Na to, da je čokolada vroča in dobra ali na to, da je to kremast vroč napitek? Na vašo razvado? Ja, čokolada je razvada. Velika razvada mnogih. A če dobro pomislite, kolikokrat vam je čokolada pomagala? Sedaj ste zagotovo pomislili na to, kako pa mi čokolada lahko pomaga?

Dejansko je dokazano, da je čokolada lahko poživilo ali pomirjevalo. K čokoladi se zatečete ko ste žalostni ali veseli. Čokolada lahko rešuje tudi težave, pomaga ko ste depresivni, žalostni, nesrečni. A ste že kdaj doživeli to, da ste po tem, ko ste si privošili košček čokolade čutili olajšanje? Ste postali bolj umirjeni in predvsem pomirjeni?

Čokolada je torej priljubljena razvada mnogih, v hladnejših dneh, pa je v tisti kremasti tekoči obliki še posebaj dobrodošla. Saj ne samo, da nas pomiri ali poživi, temveč nas tudi pogreje. In hkrati v negativni smeri, je vedno kriva za tiste odvečne kilograme na tehtnici, za tiste premale hlače, za tisti odsev v ogledalu, ki nam ni všeč. Kolikokrat si rečete, kriva je čokolada? Zaradi čokolade so moji kilogrami višji, moja garderoba pa želi biti večja. Pa veste, da delate čokoladi krivico? Ne ni samo ona kriva za vse to. Če bi jedli tisto pravo čokolado, v pravih mejah ne bi bila kriva za nič.

Čokolada je v bistvu v naši prehrani zelo koristna in ima številne pozitivne lastnosti.

Kakšne so te pozitivne lastnosti?

-Temna čokolada pozitivno vpliva na vaše srce

-Pozitivno vpliva na hormon sreče

-Pomirja

-Pozitivno vpliva na možgane

Zato preden jo krivite, se vprašajte ali ste morda krivi sami – ker ne pogledate sestavin, hranilne vrednosti in še česa. Ali morda zato ker pretiravate s količino. Ste vedel, da ime čokolada v bistvu pomeni grenko čokolado? Ste vedeli da je čokolada “zelenjava”? Čokolado namreč pridobivajo iz zrn kakavovca, ta zrna rastejo na drevesu. Iz tega sledi, da se večkrat pohecamo, da je čokolada v bistvu zelenjava, saj raste na drevesu. No ni zelenjava. Vsekakor, pa je tista prava čokolada lahko tudi zdrava in v pravi meri pozitivno vpliva na vaše zdravje, prav tako kot zelenjava

Kako sploh nastane čokolada?

 Iz zrn kakavovca pridobijo prah iz katerega izdelujejo čokolado, seveda ob dodajanju sladkorja, vanilija, mleka in kakavovega masla. Odvisno seveda od vrste čokolade. Poznamo grenko, belo, mlečno, temno, za kuhanje in druge.

Ste vedeli, da so nekatere čokolade slajene s polioli? To so alkoholni sladkorji. Gre za ogljikove hidrate, ki jih drugače najdemo tudi v zelenjavi ter sadju. Nekateri jih zamenjujejo za umetna ali klasična sladila, kar pa zagotovo niso. Polioli namreč imajo energijsko vrednost, vendar pa imajo nizki glikemični indeks. Iz tega lahko ugotovimo, da so s kaloričnega vidika in vpliva na organizem boljši kot klasični sladkorji.

Cavalier čokolade so slajene z eritritolom, ki je alkoholni sladkor in stevijo, ki je rastlina in je brez kalorij. Lahko bi rekli dobitna kombinacija.

Torej pri tej svoji razvadi, vedno poglejte na sestavo in hranilno vrednost. Na prvi pogled vse enake, pa vendar niso. Razvade v obliki čokolade so lahko bolj ali manj zdrave, bolj ali manj kalorične in seveda bolj ali manj dobre. Kvaliteta okusa je odvisna od surovin in načina pridelave.

Naj poudarimo, dase Cavalier “ponaša” s tem, da je sladkan s stevijo in sladilom eritritolom, ki ne presega 10% snovi v čokoladi. Namreč veliko čokolad brez dodanega sladkorja je sladkano s sladili, ki presegajo preko 45% snovi v čokoladi, tako da je v bistvu večji del čokolade “sestavljen” iz sladil.

Naj bo vaša čokoladna razvada kvalitetna. In naj bo vaše čokoladno razvajanje v obliki klasične čokolade, ali v obliki prave vroče čokolade. Ki vam bo pogrela telo, srce in zbistrila tudi vaš um.

Si za vročo čokolado? Si za Cavalier?

Uncategorized
Nazaj
Logotip SunStevia
Naprej
Glikemični indeks živil: Kaj je to in zakaj je pomemben?