Zakaj sladkor škoduje?
O negativnih plateh namiznega sladkorja smo že veliko slišali. Pa sploh veste zakaj je škodljiv?
1. Preobremenjenost jeter s fruktozo lahko povzroči zamaščena jetra, ki niso posledica zlorabe alkohola.
Ko se fruktoza v jetrih pretvori v maščobo, potuje naprej v obliki delcev holesterola VLDL. Vendar pa vsa maščobe ne potuje naprej, nekaj maščobe se lahko naloži v jetrih. To lahko privede do bolezni brezalkoholnih zamaščenih jeter (NAFLD), ki je vse večji problem v zahodnih država in je močno povezana s presnovnimi boleznimi.
Študije kažejo, da posamezniki z zamaščenimi jetri zaužijejo 2-3 krat več fruktoze kot povprečna oseba. Uporaba naravnih nadomestkov namiznega sladkorja, kot SugarSweet – linija naravnih sladil brez kalorij in glikemične vrednosti ter SunStevia – 100 % stevija v prahu je lahko pozitivna rešitev.
POVZETEK:
Presežek fruktoze se pretvori v maščobo, ki lahko ostane v jetrih in povzroči brezalkoholno zamaščenost jeter.
2. Sladkor lahko povzroči odpornost na inzulin, kar lahko vodi k metaboličnemu sindromu in diabetesu.
Inzulin je zelo pomemben hormon v telesu.
Glukozi (krvni sladkor) omogoča, da iz krvnega obtoka vstopi v celice in celicam ”ukaže” naj namesto maščobe porabljajo glukozo. Preveč glukoze v krvi je zelo škodljivo in to je eden od razlogov za zaplete sladkorne bolezni, kot je na primer slepota.
Ena od značilnosti metabolične disfunkcije, ki jo povzroča zahodna prehrana, je, da inzulin preneha delovati, kot bi moral. Celice postanejo »odporne« nanj.
Temu pravimo inzulinska rezistenca, za katero se domneva, da je vodilni gonilnik številnih bolezni … vključno z metaboličnim sindromom, debelostjo, kardiovaskularnimi boleznimi in še posebej diabetesom tipa II. Mnoge študije kažejo, da je uživanje sladkorja povezano z odpornostjo proti inzulinu, še posebej, kadar ga zaužijemo v velikih količinah.
POVZETEK:
Uživanje velikih količin sladkorja lahko povzroči odpornost na hormon inzulin, kar lahko prispeva k številnim boleznim.
3. Inzulinska rezistenca lahko napreduje proti diabetesu tipa II.
Ko naše celice postanejo odporne na učinke inzulina, beta celice v trebušni slinavki ustvarijo še več inzulina. To je ključnega pomena, saj lahko kronično povišani krvni sladkor povzroči resno škodo.
Sčasoma, ker se odpornost proti inzulinu postopoma poslabša, trebušna slinavka ne more nadgraditi potrebe po proizvajanju zadostnega inzulina, da bi znižala koncentracijo sladkorja v krvi. Na tej točki se raven krvnega sladkorja dvigne in postavi se diagnoza diabetesa tipa II.
Glede na to, da lahko sladkor povzroči odpornost proti inzulinu, ni presenetljivo, da imajo ljudje, ki pijejo sladke pijače, do 83% večje tveganje za diabetes tipa II.
POVZETEK:
Zaradi škodljivih učinkov sladkorja na delovanje inzulina je sladkor vodilni povzročitelj diabetesa tipa II.
Ne pozabimo, kar smo že pisali v prejšnjih člankih: saharoza oz. beli namizni sladkor je sestavljen iz 50% glukoze in 50% fruktoze.
Zaključek:
Dodan sladkor škoduje vašemu zdravju. Prazne kalorije so samo vrh ledene gore. Dodani sladkor lahko nadomestite s SugarSweet naravna in brez energijska sladila imajo enako strukturo, okus in sladkost kot običajni sladkor. Uporabljate ga popolnoma enako kot običajni sladkor in vsepovsod kjer bi sicer uporabljali sladkor. Čeprav je sladek, je prijazen do vašega zdravja in vašega zdravega načina življenja, ker nima kalorij ter glikemične vrednosti. Lahko ga uporabljajo tudi oboleli s kandido in diabetiki (raziskave).