Košarica
0,00 €

Zdravilna moč manuka medu

zdravilni učinki manuka med Wedderspoon

Manuka med na Novi Zelandiji proizvajajo čebele, ki oprašujejo manuka grm. Zagovorniki manuka medu trdijo, da zdravi okužbe ran in druga stanja. Poglejmo si, kaj znanost govori o uporabi manukovega medu kot zdravila.

Zdravilna moč medu

Med se je že od davnih časov uporabljal za zdravljenje več različnih stanj. Šele v poznem 19. stoletju so raziskovalci odkrili, da ima antibakterijski učinek. Med ščiti pred poškodbami, ki jih povzročijo bakterije. Nekateri medi tudi spodbujajo proizvodnjo posebnih celic, ki lahko popravijo tkivo, poškodovano zaradi okužbe.

Ampak vsi medi niso enaki. Antibakterijska kakovost medu je odvisna od vrste medu, kdaj in kako je bil pridelan. Nekatere vrste medu so lahko veliko močnejše od drugih.

Priporočamo Wedderspoon manuka med in izdelke, saj se zavezuje k zagotavljanju najvišje kakovosti in čistosti manuka medu. Za identifikacijo in merjenje kompleksnih lastnosti, najdenih v manuka, je Wedderspoon ustvaril KFactor™, celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan za ključne dejavnike, ki so del tega posebnega medu. KFactor™ v vseh pogledih ustreza strogi novozelandski uredbi, ki ji morajo slediti proizvajalci manuka medu.

 

Komponente manuka medu

Med proizvaja vodikov peroksid. To je eden od razlogov, ki daje večini vrstam medu kakovost antibiotika. Toda nekatere vrste medu, vključno z manuka medom, vsebujejo tudi druge sestavine z antibakterijskimi lastnostmi.

Druga protibakterijska komponenta v manuka medu je metilglikoksal (MG). MG je spojina, ugotovljena v večini vrst medu, običajno pa le v majhnih količinah.

V manuka medu, MG izhaja iz pretvorbe druge spojine – dihidroksiacetona – ki se nahaja v nektarju cvetja manuka. MG naj bi dala manuka medu svojo antibakterijsko moč. Višja je koncentracija MG, močnejši  je lahko antibiotični učinek. Toda pogled MG morajo biti prisotne tudi druge spojine, da ima manuka med učinkovit vpliv na izboljšanje določenih zdravstvenih stanja. Wedderspoon manuka med je presen oz. surov ter nepasteriziran, kar pomeni, da so ohranjeni vsi “živi organizmi”, encimi in druge snovi, ki so prisotne v  manuka medu.

Uporaba manuka medu

Glavna zdravstvena uporaba za manukov med je na ranah. Na splošno se uporablja za zdravljenje manjših ran in opeklin.

Manuka med se promovira tudi za uporabo pri številnih drugih stanjih. Te vključujejo:

  • Preprečevanje in zdravljenje raka
  • Zmanjšanje visokega holesterola
  • Zmanjšanje sistemskega vnetja
  • Zdravljenje diabetesa
  • Zdravljenje okužb oči, ušes in sinusov
  • Zdravljenje težav s prebavili

Za enkrat so dokazi o uspešnosti uporabe manuka medu v te namene omejeni. Vse te bolezni in stanja, kot tudi vse rane ali okužbe, mora zdraviti zdravstveni delavec.

Kaj znanost pravi o manuka medu?

Več nedavnih študij kaže, da je manuka medu učinkovit, ko ga uporabljamo za rane in razjede na nogah. Študije kažejo, da je učinkovit v boju proti okužbam in pri spodbujanju celjenja ran.

Vendar vse študije ne kažejo, da bi manuka med pomagal pri zdravljenju razjed. In obstaja zaskrbljenost, da manuka med dejansko upočasni zdravljenje pri ljudeh, ki imajo razjede, ki so nastale kot posledica sladkorne bolezni.

Celovita zbirka podatkov o naravnih zdravilih navaja, da je med lahko potencialno učinkovit za zdravljenje opeklin in ran. Cochrane Review ugotavlja, da med lahko skrajša čas celjenja pri blagih opeklinah v primerjavi s tradicionalnimi obvezami. Vendar pa ni dovolj dokazov, da so medene obveze bolj ali manj učinkovite pri zdravljenju drugih ran, vključno z razjedami diabetičnega stopala.

Druga nedavna raziskava kaže, da je manuka med lahko učinkovit pri preprečevanju gingivitisa in drugih periodontalnih bolezni z zmanjšanjem nastajanja plaka. Študija leta 2010, ki jo je izvedel znanstveno usmerjeni komite Nacionalni inštitut za raka, je omogočila odobritev predlog za uporabo manuka medu za zmanjšanje vnetja požiralnika, povezanega s kemoterapijo.

Druga možna korist medu je, da za razliko od antibiotikov, glede na poročanja, ne povzroča razvoja odpornih bakterij. Te tako imenovane “superbugs” se razvijejo po večkratni izpostavljenosti antibiotikom s širokim spektrom. Za njihovo zdravljenje so potrebni posebni antibiotiki.

Do sedaj študije niso pokazale, da bi bil manuka med učinkovit za zdravljenje visokega holesterola ali uravnoteženje bakterij v prebavnem traktu.

Tudi nobene večje študije niso preučile učinka manuka medu na raka, sladkorno bolezen ali glivične okužbe.

 

Možni neželeni učinki manuka medu

Možni stranski učinki manuka medu so:

  • Alergična reakcija, zlasti pri ljudeh, ki so alergični na čebele.
  • Ob peroralnem uživanju obstaja tveganje za zvišanje sladkorja v krvi.
  • Ob peroralnem uživanju lahko pride do interakcije z nekaterimi zdravili za redčenje krvi in zdravili za epileptične napade.

Večina študij o manuka medu je bilo izvedenih na manjšemu vzorcu ljudi. Potrebnih je več študij, da bi se lahko odločili, ali je manuka med varen in učinkovit pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj.

 

Manuka med Prehrana
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin