Košarica
0,00 €

Želja po sladkem – 3 razlogi za hrepenenje po sladkem

Želja po sladkem

Zakaj se pojavi želja po sladkem? Pomanjkanje odločnosti in discipline ni tisto, kar vas v trgovini žene med police s sladkarijami. V tem članku vam razkrijemo, kateri malo verjetni krivci lahko sprožijo močno željo po veliko večjih količinah sladkarij, kot jih vaše telo dejansko potrebuje.

Ko poskušate ohraniti količino dodanega sladkorja na minimumu, veste, da se morate izogniti očitnim skušnjavam: avtomatom s čokoladicami in drugimi prigrizki, sladolednim zamrzovalnikom v supermarketu, in videom, ki prikazujejo čokoladne sladice na Instagramu. Za osvežitev spomina si poglejmo priporočene zgornje meje o zaužitju sladkorja na dan:

 • Otroci stari od 4-6 let: zaužijejo lahko maksimalno 19 g sladkorja na dan (to je 5 čajnih žličk).
 • Otroci stari od 7 do 10 let: zaužijejo lahko maksimalno 24 g sladkorja na dan (to je 6 čajnih žličk).
 • Otroci stari 11 let in več ter odrasli: zaužijejo lahko maksimalno 30 g sladkorja na dan (to je 7 čajnih žličk), pri jedilniku z okoli 1600 kcal; pri dnevnem vnosu okoli 3000 kcal pa okoli 70 g sladkorja.

Toda nekateri sprožilci želje po sladkem so veliko bolj subtilni od očitnih skušnjav, saj spremenijo vašo fiziologijo, ne da bi se tega zavedali in vas pustijo z močno potrebo po tem, da raztrgate in ”napadete” veliko vrečko piškotov. Če ste opazili, da se je vaš apetit za sladke stvari povečal, bi za to lahko bil kriv eden od naštetih treh dejavnikov, povezanih s hrano. Poglejmo si, kako ti dejavniki aktivirajo vaš ”sladki zob” – in kako lahko nazaj pridobite nadzor nad svojimi prehranskimi željami.

Zasvojenost s sladkorjem.

Zaužijete preveč kofeina

Dvojni espresso, ki ga vsako jutro kupite na poti do službe, morda naredi veliko več kot to, da vam nudi dodatno energijo. Nedavna študija iz Journal of Food Science1 je pokazala, da kofein lahko spremeni naše okušalne brbončice, tako da živila okušamo kot manj sladka, kot so dejansko. Ko sladkobe ne okušate več tako dobro, boste po vsej verjetnosti zaužili več sladkih dobrot, da bi potešili svojo potrebo po sladkem, predvidevajo raziskovalci.

Treba bi bilo opraviti več raziskav, da bi podprli ugotovitve in bolje razumeli, kako kofein spreminja naš okus, opozarja Vandana Sheth, dietetičarka in tiskovna predstavnica Akademije za prehrano in dietetiko. (Sheth ni bila vključena v študijo.) Vendar obstaja verjetnost, da je vaša dopoldanska želja po sladkem posledica jutranje kave. Če se vaši ”sladkorni napadi” po navadi začnejo sredi jutra po tem, ko ste spili jutranjo kavo, je morda vredno zmanjšati zaužito količino kave ali jo vsaj zamenjati z brezkofeinsko.

Uporabljate umetna sladila

“Ker so nenaravna sladila oziroma umetna sladila veliko bolj sladka od sladkorja, je posledica njihovega pogostega zaužitja ta, da se naše okušalne brbončice navadijo na skrajno sladek okus,” pravi nutricionistka Marisa Moore iz Atlante. ”Posledično nismo potešeni, ko zaužijemo sadje ali manj sladka živila.” Z drugimi besedami, po prehranskem režimu, ki vključuje redno uživanje prehrane, sladkane z umetnimi sladili, se sladkor občuti kot nekakšno razočaranje in ne zadosti potrebam naših okušalnih brbončic. Ravno zaradi tega potem ”napadete” celo banjico sladoleda.

Pregled prejšnjih študij o umetnih sladilih, objavljenih v reviji Neuroscience, podpira to idejo, pri čemer avtorica pregleda pravi, da “umetna sladila, ravno zato, ker so sladka, spodbujajo željo po sladkorju in odvisnost od sladkorja”.

Prehranski svetovalci so prav tako opazili ta učinek. “Lahko rečem, da sem od svojih klientov slišala, da so opazili spremembe v okušanju, ko so zmanjšali svoj vnos umetnih sladil in začeli uživati bolj uravnoteženo prehrano,” pravi Megan Roosevelt, dietetičarka iz Los Angelesa. Vaša želja po sladkem se bo zmanjšala, ko boste zmanjšali vnos umetnih sladil.

Želja po sladkem - posledica umetnih sladil

Prekomerno uživate napačne ogljikove hidrate

Glikemični indeks meri, kako specifična živila vplivajo na raven sladkorja v krvi. Visoko glikemična hrana, kot je predelani beli kruh, pecivo, krekerji in piškoti, povzroči, da vaš krvni sladkor hitro naraste po tem, ko jih zaužijete, nato pa se hitro zruši. Ko je vaš krvni sladkor nizek, vaše telo išče hitro popravilo za dvig energije, zato se v vas vzbudi apetit za sladke sladkarije, kot sta krof ali čokolada, pravi Moore. Želja po sladkem je torej lahko posledica uživanja hrane z visokim glikemičnim indeksom.

Trik je v tem, da zaužijete živila, ki ohranjajo raven sladkorja v krvi v normalnih vrednostih. Zato preskočite visoko glikemične prazne ogljikove hidrate in si na krožnik naložite živila z nizkim glikemičnim indeksom, kot so določeno sadje in zelenjava, minimalno predelana zrna, kot so kvinoja in bulgur, ovseni kosmiči, rjavi riž in polnozrnat kruh. Ta živila ohranjajo vašo energijo stabilno, tako da ne boste občutili nenadnega padca in kasnejšega hrepenenja po sladkem.

Naravna sladila, ki ne vplivajo na krvni sladkor

Danes imamo na srečo na voljo veliko naravnih nadomestkov, ki na dvig sladkorja v krvi ne vplivajo. Na primer naravno sladilo stevija in eritritol. V naši spletni trgovini boste našli različne mešanice stevije in eritritola, ki se imenuje SugarSweet.

Vsi izdelki linije SugarSweet so brez kalorij, brez glikemične vrednosti, brez alergenov, dodatkov preprostih sladkorjev, fruktoze ipd.

 

SugarSweet je primeren:

 • za vsakogar, ki išče zdravo, naravno in brezkalorično nadomestilo sladkorja ter se želite izogniti uporabi umetnih sladil
 • za diabetike, saj raziskave kažejo, da SugarSweet ne vpliva na porast krvnega sladkorja
 • za shujševalno dieto, ker je brez energijske vrednosti oz. nima kalorij, ampak ima vseeno sladek okus
 • za anti-kandida diete, saj SUGARSWEET ne hrani bakterije kandide
 • za pripadnike zdravega in fit življenjskega stila, ki želijo v svoji prehrani čim bolj omejiti uporabo sladkorja in iz prehrane izločiti umetna sladila ali agavin sirup, ki vsebuje visok odstotek fruktoze oz. sladkorje.
 • za nizkokalorično dieto, dieto brez ogljikovih hidratov, ketonsko in dieto LCHF.

Bistvene lastnosti SUGARSWEET:

 • odličen nadomestek sladkorja
 • preprosta uporaba
 • nima kalorij
 • nima glikemične vrednosti
 • naraven izvor, veganski
 • brez gso
 • slovenska ideja
 • preizkušen-zvesti kupci že 6 let

Uporaba

SugarSweet (za brezkalorično in naravno sladkanje) lahko uporabite v vseh primerih, kjer bi sicer uporabili sladkor – sladkanje čajev, kave, peko peciv in slaščic,… SugarSweet lahko uporabljate tudi kot nadomestilo sladkorja pri izdelavi domačih marmelad in pripravo jedi z nižjo kalorično in glikemično vrednostjo, v katerih lahko uživajo tudi diabetiki in osebe, ki želijo ohraniti ali izgubiti telesno težo.

V spletni trgovini boste našli tudi naravna sladila SunStevia. Z uporabo teh izdelkov vaša želja po sladkem ne bo imela negativnih poledic za zdravje. Preizkusite jih!

 

Naravno sladilo Prehrana Stevija SugarSweet Zdravje
Nazaj
4 presenetljive lastnosti medu
Naprej
Vpliv sladkorja – To se zgodi v vašem telesu, ko jeste sladkor