Shopping cart
0,00 €

Zgodovina manuka medu in odkritje njegovega protibakterijskega učinka

Zgodovina manuka medu in odkritje njegovega protibakterijskega učinka

O manuka medu je v zadnjem času čedalje več govora, saj se vedno več ljudi zaveda njegovih blagodejnih vplivov na zdravje. Gre za vrsto medu, ki ga čebele pridelujejo iz nektarja grmovja manuke (Leptospermum scoparium). Rod Leptospermum je sicer prvič opisal Johann Forster v svojem delu Characteres Generum Plantarum iz leta 1776.

Manuka je endemit, ki raste na Novi Zelandiji in na nekaterih predelih Avstralije ter se je kot rastlinska vrsta razvijala milijone let. Je nizek, trpežen grm z gostimi vejami in zoženimi podolgovatimi listi z ostro konico. Ima zvezdaste cvetove in hrapavo lubje, ki se lušči v trakovih. Posebnost te grmovne vrste je, da dobro prenaša tako sušo kot ogenj, zato se lahko obdrži tudi na območjih, ki jih je prizadel požar.

Manuka grm

Znanstveniki fascinirani nad učinkovitostjo manuka medu proti superbakterijam

Manuka med je bil sicer prvič pridelan leta 1822, ko so priseljenci iz Velike Britanije v Avstralijo zanesli evropsko medonosno čebelo (Apis mellifera). Vedeli so namreč, da bodo lahko s pomočjo čebel izboljšali pogoje za pridelavo hrane na tem območju, nihče pa ni pričakoval, da bo kot rezultat interakcije med prinesenimi čebelami in rastlinsko vrsto manuka nastala posebna vrsta medu temnejše barve in močnega okusa z zdravilnimi učinkovinami. Avstralija je tako prvotna domovina manuka medu, slednjega pa so začeli 20 let kasneje pridelovati tudi na Novi Zelandiji.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile izvedene tudi prve raziskave z namenom preučevanja terapevtskih koristi manuka medu pri uporabi v kliničnem okolju.1  Rezultati raziskav so ponudili vpogled v izjemne lastnosti te vrste medu. To je spodbudilo povpraševanje po njem in zanimanje za nadaljnje raziskave, katerih cilj je bil ugotoviti, zakaj je manuka med tako poseben.

Znanstveniki so bili fascinirani, ko so ugotovili, kako močen je njegov protibakterijski učinek. Zelo učinkovit je celo proti bakterijam, ki so razvile odpornost na novodobne antibiotike2, zaradi česar jih poimenujemo kar superbakterije. V laboratoriju so celo skušali ustvariti vrsto bakterij, ki bi bila odporna na manuka med, vendar so se vsi tovrstni poskusi izkazali za neuspešne. Manuka med je vsakokrat uspešno uničil škodljive bakterije.

Številni izdelki na trgu ne dosegajo potrebnih standardov

Manuka med je sicer superživilo, ki se dobro obnese pri blaženju različnih zdravstvenih stanj. Lahko zadošča že ena žlička na dan, pri čemer je odsvetovano, da bi ga dodali vrelim napitkom, saj se s tem lahko izničijo nekatere njegove koristne snovi. V določenih situacijah se ga priporoča tudi v večjih količinah.

Seveda pa ni vseeno, katero blagovno znamko manuka medu izberemo. Te se namreč med seboj zelo razlikujejo in žal številni izdelki ne dosegajo postavljenih standardov na tem področju in so zelo predelani, zaradi česar izgubijo koristne snovi, primešane pa so jim tiste, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje. Na trgu lahko najdemo tudi veliko ponarejenih produktov, zato moramo biti zelo previdni, da izberemo pravega; še posebej, če bi radi z manuka medom blažili zdravstvene težave.

Wedderspoon manuka med je odlična izbira zato, ker ekološki, certificirano brez GSO, poleg tega pa je poln živih encimov in antioksidantov. Zaznamuje ga prefinjeno aromatičen in kremast okus, njegova prednost pa je tudi ta, da ne vsebuje antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov in dodanih sladkorjev. Ključna sestavina, ki zagotavlja njegov izjemen protibakterijski učinek, je metilglioksal (MGO), Wedderspoon manuka med pa se lahko pohvali z vsebnostjo MGO nad 400.

Wedderspoon manuka med – v celoti skladen z vsemi predpisi na tem področju

Ko izbiramo manuka med zase, moramo preveriti, če je ta z Nove Zelandije in če ustreza standardom, ki jih je postavilo novozelandsko Ministrstvo za primarno industrijo. Wedderspoon je tisti, ki se lahko pohvali, da v celoti izpolnjuje ali celo presega s strani novozelandske vlade določene standarde za manuka med in je testiran v neodvisnem laboratoriju. Zato ste v primeru Wedderspoona lahko prepričani, da je to, kar kupujete, 100% avtentičen manuka med!

Vsak kozarec manuka medu je bil podvržen neodvisnemu testiranju v laboratoriju, s čimer je bila potrjena njegova ustreznost kar se tiče deleža cvetnega prahu, živih encimov, antioksidantov in fitokemikalij, ki igrajo pomembno vlogo pri določanju njegove kakovosti. Wedderspoon manuka med je bil obdelan v prvem obratu za manuka med z najvišjim Certifikatom SQF o varni kakovosti hrane

Pomembna konkurenčna prednost Wedderspoon manuka medu je, da je ta surov, kar je redkost, če pogledamo druge istovrstne izdelke na trgu. Ker ni bil toplotno obdelan, so se v njem ohranile vse tiste ključne koristne snovi, s katerimi ga je obdarila mati narava. Pridelan je bil v neokrnjeni naravi Nove Zelandije, in to na način, da je to v dobro čebel, čebelarjev in narave.

Povzeto po: History The origins of Manuka honey

 

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med
Previous reading
Wedderspoon manuka med: Zakaj je tako edinstven in zgodba o podjetju
Next reading
Znanstvene raziskave potrjujejo: Manuka med ima izjemne učinke