Košarica
0,00 €

Zmanjšanje sladkorja v prehrani -14 preprostih načinov (I. del)

Zmanjšajte sladkor v prehrani

Uživanje velikih količin sladkorja je ena od najhujših stvari, ki jih lahko storite svojemu telesu. Sladkor ima lahko veliko negativnih učinkov na vaše zdravje.

Dokazano je, da prispeva k debelosti, sladkorni bolezni tipa 2, bolezni srca, raka in kariesu.

Medtem, ko je sladkor naravno prisoten v živilih, kot so sadje in zelenjava, ima ta vrsta sladkorja malo učinka na vaš krvni sladkor in velja za neškodljivega. Sadje in zelenjava vsebujeta tudi veliko vitaminov in mineralov.

Škodljivi so dodani sladkorji v predelanih živilih.

Povprečni Američan trenutno zaužije približno 17 čajnih žličk (68 gramov) dodanega sladkorja na dan. To je več kot zgornja dnevna meja, ki jo priporočajo nekateri strokovnjaki in sicer 6 čajnih žličk (25 gramov) za ženske in 9 čajnih žličk (37 gramov) za moške.

 

Preberite si 14 preprostih načinov, kako prenehati jesti toliko sladkorja.

  1. Omejite uživanje sladkih pijač

Nekatere priljubljene pijače vsebujejo veliko količino dodanega sladkorja.

Gazirane pijače, energijske pijače, športne pijače in sadni sokovi prispevajo k presenetljivim 44% dodanega sladkorja v ameriški prehrani.

Tako imenovane "zdrave" pijače, kot so smoothiji in sadni sokovi, lahko še vedno vsebujejo katastrofalno velike količine sladkorja.

Na primer, 450 ml 100% jabolčnega soka vsebuje več kot 12 čajnih žličk (49 gramov) sladkorja.

Vaše telo ne prepozna kalorij iz pijače na enak način kot pri hrani. Pijače nam ne nudijo takega občutka sitosti kot hrana, zato ljudje, ki zaužijejo veliko kalorij iz pijač, ne jedo nič manj.

Študije so dosledno pokazale, da lahko zmanjšanje vnosa sladkih pijač pomaga pri izgubi telesne mase.

Tukaj je nekaj boljših možnosti za uživanje pijačo brez sladkorja:

  • Voda: voda je brezplačna in brez kalorij.
  • Radenska s sveže iztisnjenim limoninim ali limetinim sokom.
  • Voda z meto in kumaro: neverjetna osvežitev v toplem vremenu.
  • Zeliščni ali sadni čaji: pijete jih lahko vroče ali hladne z dodatkom ledu.
  • Čaj in kava: držite se nesladkanega čaja in nesladkane črne ali bele kave.

Izločitev sladkih pijač lahko znatno zmanjša vnos sladkorja in vam pomaga pri izgubi telesne mase.

POVZETEK

Izogibanje sladkim pijačam, kot so gazirane pijače, energijske pijače in nekateri sadni sokovi, bo drastično zmanjšalo vnos sladkorja in vam lahko pomaga pri izgubi telesne mase.

 

  1. Izogibajte se sladicam

Večina sladic ne zagotavlja veliko hranilne vrednosti.

Nasičene so s sladkorjem, ki povzroča hiter dvig krvnega sladkorja in vas pusti utrujene, lačne in željne še več sladkorja.

Pšenične in mlečne sladice, kot so torte, pite, krofi in sladoled, predstavljajo več kot 18% vnosa dodanega sladkorja v ameriški prehrani.

Če čutite močno potrebo po sladkem, potem poskusite naslednje alternative:

  • Sveže sadje: naravno sladko in polno vlaknin, vitaminov in mineralov.
  • Grški jogurt s cimetom ali sadjem: bogat s kalcijem, beljakovinami in vitaminom B12.
  • Pečeno sadje s kremo: poskusite hruške, jabolka ali slive.
  • Temna čokolada: na splošno velja pravilo, da višja kot je vsebnost kakava, nižja je vsebnost sladkorja.

Zamenjava s sladkorjem obremenjenih sladic za sveže ali pečeno sadje zmanjša vnos sladkorja in hkrati zviša vnos vlaknin, vitaminov, mineralov in antioksidantov.

POVZETEK

Sladice, kot so sladoled, pecivo in piškoti, so zasičene s sladkorjem in zagotavljajo malo hranilnih snovi. Preklopite na sveže ali pečeno sadje, da zmanjšate vnos sladkorja in povečate vnos vlaknin, vitaminov in mineralov.

Težko se je popolnoma odpovedati sladkim živilom in to pravzaprav niti ni potrebno. Prehrana ne sme na tako negativen način vplivati na naše življenje, da nas je strah pojesti kos torte ob rojstnem dnevu ali vrstico čokolado, ker nam preprosto paše.

Klasične čokolade lahko zamenjamo s Cavalier stevia čokoladami, ki imajo poleg najpomembnejše lastnosti - da ne vsebujejo dodanega sladkorja, še veliko drugih pozitivnih lastnosti:

Zakaj so Cavalier stevia čokoladni izdelki tako posebni ?
- Kljub temu, da nimajo dodanega sladkorja imajo enak ali še boljši okus kot klasične čokolade, ki so obremenjene s kaloričnem sladkorjem in škodljivimi trans maščobami,
-imajo 100% naravne sestavine,
-ne vsebujejo umetnih arom in ojačevalcev okusa,
-vsebujejo prave koščke sadje ali mleto sadje,
-niso radiacijsko obsevanje, brez GSO, brez jajc,
-so zelo nasitne, ker vsebujejo visoko vsebnost vlaknin,
-temne čokolade so primerne tudi za diabetike, kandida bolnike in LCHF.

Uncategorized
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili