Košarica
0,00 €

Dihidrokvercetin (taksifolin) – Kaj je in kako učinkuje?

Dihidrokvercetin (taksifolin) - Kaj je in kako učinkuje

Dihidrokvercetin

Dihidrokvercetin (DHQ), poznan tudi pod imenom taksifolin, je močan naravni antioksidant. Sodi v skupino flavonolov, ki so vrsta flavonoidov, ki sodijo v skupino polifenolov.

Polifenoli so širša skupina organskih spojin, ki jih najdemo v nekaterih delih rastlin. So zelo močni antioksidanti in imajo zato potencialno koristne učinke za zdravje.

Dihidrokvercetin

Dihidrokvercetin (Dihydroquercetin) uvrščamo v skupino bioflavonoidov.

sibirski macesen

Številne rastline z visoko vsebnostjo antioksidantov rastejo v območjih s težkimi vremenskimi razmerami, ki so tudi manj onesnažena. Z antioksidanti se zaščitijo pred zunanjimi vplivi in škodljivci. Mednje spada tudi sibirski macesen (Larix Sibirica).

Iz lubja sibirskega macesna pridobivajo polifenol dihidrokvercetin oz. taksifolin.

Izdelek Reabilar vsebuje kar 98% dihidrokvercetin. Visoka čistost predstavlja veliko prednost, saj pomeni odsotnost smole, esencialnih olj in "nečistoč", ki bi lahko zmanjševale njegovo skupno antioksidativno kapaciteto.

1 gram izdelka Reabilar vsebuje 64.000 ORAC enot, kar je mnogo več, kot vitamin C, vitamin E in drugi antioksidanti.

1 kapsula vsebuje 100 mg 98% dihidrokvercetina in najmanj 6.400 ORAC* enot, kar predstavlja optimalni dnevni odmerek.
*ORAC - Oxygen Radical Absorbtion Capacity je metodologija merjenja sposobnosti absorpcije kisikovih radikalov in nam sporoča moč antioksidanta.

Kaj o dihidrokvercetinu pravijo znanstvene raziskave?

dihidrokvercetin

dihidrokvercetin oz. taksifolin

Na temo dihidrokvercetina oz. taksifolina so že bile izvedene številne znanstvene raziskave. Strokovnjaki raziskujejo predvsem njegov vpliv na vnetne procese v telesu, oksidativni stres, kardiovaskularne in jetrne funkcije, antimikrobno delovanje, ter potencialno protirakavo delovanje.1

V raziskavi na prekomerno rejenih podganah je uživanje DHQ povzročilo znižanje holesterola in trigliceridov, izboljšanje inzulinske občutljivosti, zmanjšanje oksidativnega stresa in zmanjšanje telesne mase.2

Skozi različne mehanizme delovanja bi lahko dihidrokvercetin pomagal preprečevati nevrodegenerativne bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen in cerebralna amiloidna angiopatija.3 Možgani in živčni sistem so še posebej občutljivi na škodljive učinke prostih radikalov. Pri podganah je bilo dokazano, da dihidrokvercetin v možganih deluje zaščitno in zavira poškodbe, ki jih povzročijo prosti radikali na možganskih celicah v področjih, ki nadzorujejo spomin, zaznavanje in pozornost.3

Dihidrokvercetin je do danes dobro raziskan predvsem v in vitro študijah, nimamo pa še na voljo dovolj in vivo študij in kliničnih raziskav. Zato nedvoumnih zaključkov vpliva dihidrokvercetina na zdravje ljudi še ne moremo potegniti, vsekakor pa najbolj obetavni njegovi antioksidativni, protivnetni, antimikrobni, protirakavi učinki ter potencialno zaščitno delovanje za možgane, srce in jetra.1

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju. Prehranska dopolnila niso nadomestila za pestro in uravnoteženo prehrano ali zdrav življenjski slog.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega dopolnila za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Zdravje
Nazaj
Omega 3 – kako nam lahko izboljšajo življenje?
Naprej
Samahan – kaj je in kako učinkuje