Košarica
0,00 €

Liposomski vitamin C Ekolife Natura, 1000 mg, 100 ml / 250 ml

Na zalogi

500 mg vitamina C na odmerek
Prijeten okus pomaranče
Liposomski vitamin C ima povečano biorazpoložljivost
Odlična absorpcija in dostava vitamina C direktno v celice
Na podlagi znanstvenih raziskav dosežene neverjetne koristi za zdravje
Ne vsebuje nanodelcev, brez GSO
Primerno za vegane

Na voljo tudi močnejši Liposomski vitamin C, ki vsebuje 750 mg vitamina C na odmerek.

 

 

20,30 34,00 

Količinski popust:
Polna cena 1-2 izdelka / kos
-5% 3-4 izdelki / kos
-10% 5 ali več / kos

Opis

Liposomski vitamin C Ekolife Natura - pomaranča
Tekoče prehransko dopolnilo z naravnim sladilom

1000 mg vitamina C na odmerek
Prijeten okus pomaranče
Liposomski vitamin C ima povečano biorazpoložljivost
Odlična absorpcija in dostava vitamina C direktno v celice
Na podlagi znanstvenih raziskav dosežene neverjetne koristi za zdravje
Ne vsebuje nanodelcev, brez GSO
Primerno za vegane

Vitamin C - vloga in prehranski viri

Vitamin C ima vlogo pri:
- delovanju imunskega sistema,
- pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom,
- nastajanju kolagena za normalno delovanje žil, kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob,
- delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej.

Vitamin C povečuje absorpcijo železa.

Vitamin C prispeva k:
- zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti,
- normalnemu psihološkemu delovanju,
- delovanju živčnega sistema,
- sproščanju energije pri presnovi,
- obnovi reducirane oblike vitamina E.

Kdo ima povečano potrebo po vitamin C?
- starejši ljudje
- športniki
- nosečnice
- kadilci
- za utrujene in izčrpane ljudi
- stres, poslovneži
- nepravilno prehranjevanje
- pogosto bolni ljudje
- za vse, ki imajo kandido

Sestavine: voda; vitamin C (kot natrijev askorbat in askorbinska kislina); stabilizator: sorbitol; emulgator: sončnični lecitin, sladkorni ester maščobnih kislin (kot saharoza palmitat); sredstvo za uravnavanje kislosti: citronska kislina; stabilizator: ksantan gumi; konzervans: kalijev sorbat, natrijev benzoat; aroma: pomaranča; barvilo: kurkumin; sladilo: steviol glikozidi iz stevie, sukraloza; antioksidant: alfa tokoferol.

BREZ koruze, glutena, riža ali kvasa.

Sestavine Dnevni odmerek (5 ml) %PDV
Vitamin C 1000 mg 1250%
Kalij 2,6 mg 0,13%
Natrij 148 mg 6,17%

PDV = odstotek priporočenega dnevnega vnosa

5 ml (priporočen odmerek) vsebuje: 1000 mg vitamina C.

Priporočen odmerek: 1 x 5 ml samostojno ali v kozarcu vode ali soka. Pred uporabo pretresite.

Količina: 100 ml/ 250 ml

Priporočamo, da za vnešenih 1000 mg vitamina C poskrbite tudi za vnos vsaj 250 ml vode oz. druge tekočine v telo. S tem boste zagotovili minimalno hidracijo za delovanje jetr, ledvic in črevesja. Prav jetra, ledvica in črevesje so zelo učinkoviti organi za razstrupljanje. Zato poskrbimo, da bodo imeli dovolj vode.

Opozorilo: Priporočene dnevne količine ali odmerka se ne sme prekoračiti. Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Po odprtju hranite proizvod dobro zaprt, na hladnem in suhem prostoru, ter ga porabite v dveh mesecih. Hraniti izven  dosega otrok. Prekomerno uživanje ima lahko odvajalni učinek.

Primerno za vegane in vegetarijance.

Proizvedeno v EU za: Ekolife Natura d.o.o., Brodišče 28, 1236 Trzin, Slovenija.

Kaj so liposomi?

Liposom je kot majhen mehurček, sestavljen iz vodnega jedra in fosfolipidnega ovoja. V vodnem jedru v sredini liposoma je raztopljena snov, za katero želimo, da se z lahkoto vsrka v telo, npr. vitamin C.  Vodno jedro obdaja dvojna fosfolipidna plast (isti material, ki sestavlja tudi naše celične membrane).

Ker zunanji ovoj liposoma imitira celično membrano, se ob stiku lepo zlije z določenimi drugimi celicami v telesu, ki vsrkajo njegovo vodno jedro z raztopljeno snovjo (v našem primeru vitamin C). Zato so liposomi idealni za vnašanje hranilnih snovi, prehranskih dopolnil in zdravil v telo, saj se v želodcu in črevesju zlahka vsrkajo, hkrati pa se vsrkajo še dodatne snovi, ki so v njihovi sredici (npr. vitamin C).

Liposom

Prednosti liposomskega vitamina C Ekolife Natura:

  • odlična absorpcija (vsrkavanje) vitamina C v telo
  • dostava vitamina C direktno v celico
  • znanstveno potrjene neverjetne koristi za zdravje
  • proizveden v Evropi

Zakaj izbrati liposomski vitamin C?

Vitamin C ima zagotovo številne koristi za naše zdravje in počutje. Zato si želimo, da se absorbira čim več zaužitega vitamina C ter da ga lahko telo čim bolje izkoristi. Ta lastnost prehranskih dopolnil se imenuje tudi biorazpoložljivost.

Ko zaužijemo 30-180 mg vitamina C na dan, se ga absorbira 70-90%. Če zaužijemo več kot 200 mg, začne stopnja absorpcije hitro upadati in pri odmerkih, višjih od 1000 mg (1 g), je stopnja absorpcije le še 50%, preostanek pa se izloči z urinom1. Vitamin C se v tankem črevesu veže na transporterje, imenovane SVCT-1, ki se absorbirajo le do določene mere.

Liposomski vitamin C je sestavljen iz fosfolipidov, mikroskopskih kroglic, ki obdajajo vitamin C v središču. Absorpcija liposomov ni odvisna od transporterjev, kot je SVCT-1, ampak se liposomi neposredno združijo s celicami v tankem črevesu, ki jih sprostijo v krvni obtok.

Zato ima liposomski vitamin C višjo stopnjo absorpcije oz. večjo biorazpoložljivost kot običajna prehranska dopolnila z vitaminom C.

Primerjava liposomskega vitamina C z običajnimi prehranskimi dopolnili z vitaminom C:

Liposomski vitamin C se v primerjavi z običajnim vitaminom C v tankem črevesu veliko lažje in v večji meri vsrka (absorbira). Raziskava, izvedena l. 20162 je pri istem odmerku (4 g vitamina C) ugotovila, da je ob zaužitju liposomskega vitamina C koncentracija vitamina C v krvi 50% višja kot ob zaužitju navadnega vitamina C.

Višjo stopnjo biorazpoložljivosti od liposomskega vitamina C ima le še vitaminska infuzija, kjer gre za intravenozno aplikacijo (skozi iglo v žilo).

Liposomi ob zaužitju mimo želodca potujejo do tankega črevesja, kjer se absorbirajo naravnost v krvni obtok. Pri običajnih izdelkih z vitaminom C mora poteči prenos preko posebnih transporterjev, kar pri liposomskem vitaminu C ni potrebno.

Liposomski vitamin C Ekolife Natura je sestavljen iz fosfolipidov (iz sončničnega lecitina), ki so enaki fosfolipidom v človeški celici. Zato se zlahka zlije z membranami telesnih celic, ki sprejmejo dragocen vitamin C v sredici. Liposom ob stiku s telesno celico "potisne" vsebino (vitamin C) v celico ali pa z lahkoto preide skozi celično membrano, se tam razpusti in tako dostavi vitamin C. Liposomski ovoj torej zdravilno učinkovino (ali vitamin C) zadrži v notranjosti liposoma in jo sprosti šele, ko doseže tarčno celico.

Ko zaužijemo prehransko dopolnilo, mora to potovati od ust, mimo želodca do tankega črevesja, kjer se absorbira. Pri običajnih prehranskih dodatkih predstavljajo oviro absorpciji na tej poti številni prebavni encimi, kisline v prebavnem traktu, črevesna flora... Vse te ovire hranila in njihovo vsrkavanje "oslabijo". Liposomski prehranski dodatki so pred ovirami zavarovani, zato je njihova biorazpoložljivost veliko boljša. Boljša biorazpoložljivost pomeni boljše vsrkavanje, večji izkoristek in večjo učinkovitost.

Mnenje strokovnjaka:
Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farmacije s Fakultete za farmacijo pravi, da predstavlja liposomska tehnologija napredno farmacevtsko tehnologijo, ki omogoča, da je učinkovina bolj zaščitena v prebavnem traktu, se bolje in hitreje absorbira in tako doseže visoke koncentracije v krvi.

NAJPOGOSTEJŠA VPRAŠANJA

Kaj je prednost liposomskih vitaminov?
Prednost je predvsem v absorbciji. Liposomski vitamini se odlično absorbirajo in imajo takojšnjo učinkovitost.
Idealni so za vnašanje prehranskih dodatkov v telo, saj jih črevesje zlahka vsrka, ob tem pa se istočasno vsrkajo dodatne snovi, ki so v vodnem mehurčku (vitamini, minerali).

Ali bo tudi liposomski C vitamin dražil mojo želodčno sluznico?
Če vzamemo C vitamin v liposomski obliki, ne draži želodčne in črevesne sluznice, se bistveno hitreje absorbira in doseže visoke koncentracije v krvi. 

Ali lahko uporabljajo liposomske pripravke tudi sladkorni bolniki?

Seveda zakaj pa ne? Potreben je le upoštevati vnos ogljikovih hidratov v telo. Glede na to, da sladkorja v naših izdelkih ni, je potrebno upoštevati glikemični indeks ksilitola tam, kjer je uporabljen. (Ksilitol ima glikemicni indeks 7, saharoza 60-70)

Ali se telo navadi na liposomske izdelke?

Kako se bo telo navadilo vitaminov?  Problem “navaditi se” lahko obstaja pri snoveh, ki jih telo samo proizvaja a jih zaradi vnosa v telo ne rabi več proizvajati. To bi bilo na teoretični ravni.
Vitaminov telo ne more proizvajati, zato jih mora dobiti s hrano. Rezistenca na vitamine ni znana (okoliščine v katerih bi telo potrebovalo vedno več vitaminov za normalno delovanje).

So liposomski izdelki primerni za otroke?
Ja, liposomski izdelki so primerni tudi za otroke od 2. leta dalje.

Ali imajo otroci radi liposomske vitamine?
Ja, otroci jih obožujejo.

Ali jih uporabljajo nosečnice in doječe mame?
Seveda, za nosečnice in doječe mame so liposomski vitamini zelo priporočljivi, saj telo v tem času potrebuje vitamine in minerale z odlično absorbcijo.

Ali lahko jemljem več vitaminov naenkrat?
Seveda, lahko jemljete več vitaminov hkrati. Lahko jih uživate nerazredčene, priporočamo pa, da nato spijete kozarec vode.

Kje hranimo liposomske vitamine po odprtju?
Po odprtju hranimo liposomske vitamine v hladilniku.

V koliko časa jih moram porabiti?
Po odprtju jih porabimo v dveh mesecih. Po odprtju jih ves čas hranimo v hladilniku.

Ali lecitin v liposomih res obremenjuje jetra?

Največ lecitina je v stročnicah, fižolu, sončničnih semenih…  Ali je slabo če poješ 2 krožnika fižola? Noben liposomski preparat ne obremenjuje jeter posebej. Lecitin jih ne, vitamin sam po sebi tudi ne,  saj to ni tuja ampak človeku lastna substanca.

Ali je kalijev sorbat  v liposomih res škodljiv? 

Skoraj pozabljena vrsta sadja, ki se je tisočletja uporabljala in botanično izvira iz Azije, se pri nas imenuje Skorš, ki spada v višjo taksonomsko skupino Jerebik (tudi ta je zelo dobro poznana pri nas in se še vedno uporablja  za marmalade, sokove, žganja,…).

Skorš ali Sorbus domestica je rastlina iz katere so prvič izolirali sorbinsko kislino, ki se danes uporablja kot konzervans.

Kalijev sorbat, ni nič drugega kot sol sorbinske kisline. Kislina je slabo topna, njene soli pa so lahko topne in primerne za uporabo v prehranski industriji. Njena toksicnost je ocenjena na LD50=10g/kg telesne teže, kar je precej blizu običajne kuhinjske soli.

Torej, za sorbinsko kislino lahko trdimo, da je naravna in da je človek v stiku z njo že več tisoč let.
Para sorbinska kislina pa je lahko škodljiva za ledvice.

Koristni učinki vitamina C

Vitamin C - vloga in prehranski viri

Vitamin C je esencialni vitamin, ki ga moramo zaužiti s hrano ali prehranskimi dopolnili, kajti človeško telo ga ne more proizvajati samo. Topen je v vodi in se nahaja v živilih, kot so paprike, pomaranče, limone, brokoli, kivi, jagode.

Posamezniki s povečanimi potrebami po vitaminu C se pogosto odločijo za uživanje v obliki prehranskih dopolnil, pri čemer priporočamo izbiro prehranskega dopolnila z liposomskim vitaminom C.

Vitamin C je močan antioksidant, ki okrepi naravno obrambo telesa. Antioksidanti pomagajo pri delovanju imunskega sistema, saj se borijo proti škodljivim molekulam, imenovanim prosti radikali. Prosti radikali v prevelikih količinah namreč lahko povzročijo oksidativni stres, ki je povezan s povečanim tveganjem za nastanek številnih kroničnih bolezni, npr. srčno-žilnih bolezni.3

Študije kažejo, da uživanje vitamina C poviša koncentracijo antioksidantov v krvi vse do 30%, kar podpira naravno obrambo telesa v boju proti vnetjem.4 Vitamin C tudi spodbuja nastajanje novih limfocitov in fagocitov, ki ščitijo telo pred okužbami.5

Analiza 9 študij, izvedenih na skupno 293,172 posameznikih je pokazala, da so imeli tisti, ki so 10 let uživali vsaj 700 mg vitamina C dnevno, 25% nižje tveganje za nastanek koronarne srčne bolezni kot tisti, ki prehranskega dopolnila z vitaminom C niso uživali.6 Analiza 13 študij iz leta 2008 pa je pokazala, da uživanje 500 mg vitamina C v štirih tednih bistveno zniža LDL (slab) holesterol in skupne trigliceride v krvi.7

Vitamin C zvišuje absorpcijo železa in tako pomaga preprečiti pomanjkanje železa. To je še posebej pomembno za vse, ki velik del železa pridobijo iz rastlinskih živil. Rastlinsko obliko železa namreč naše telo slabše izkoristi kot železo iz živalskih živil. Vitamin C pomaga pretvoriti železo iz rastlinskih virov v obliko, ki jo naše telo lažje absorbira in izkoristi.8 Že 100 mg vitamina C lahko poveča absorpcijo železa za 67%.9

Vitamin C je izjemno pomemben tudi za normalno psihološko delovanje ter za preprečevanje utrujenosti in izčrpanosti. Najpogosteje so prvi simptomi pomanjkanja vitamina C ravno utrujenost, slabo razpoloženje in izčrpanost.9

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Liposomski vitamin C Ekolife Natura, 1000 mg, 100 ml / 250 ml”

Morda vam bo prav tako všeč…