Košarica
0,00 €

Naravna barva za lase Radico BAKRENO RJAVA, eko, 100 g

Na zalogi

Radico Colour me Organic – odtenek BAKRENO RJAVA je 100 % naraven in ekološki rastlinski prah za barvanje las.

Varna in zdrava ekološka barva za lase s certifikatom ECOCERT
Ne odpira lasne povrhnjice, zato ne poškoduje las
Izključno iz ekološko pridelanih ajurvedskih rastlin, brez kakršnihkoli kemikalij
Odlično prekrije tudi sive lase
Idealna rešitev za vse, ki imajo občutljivo kožo ali so nagnjeni k alergijskim reakcijam

100 % naravno | 100 % ekološko | 100 % vegansko | 0 % kemikalij

10,95 

Na zalogi

Količinski popust:
Polna cena 1-2 izdelka10,95 € / kos
-5% 3-4 izdelki10,40 € / kos
-10% 5 ali več9,86 € / kos
Šifra: RADBAKR-RJAVA100 Kategorije: , , , Brand:

Opis

Naravna barva za lase Radico - odtenek BAKRENO RJAVA (Copper Brown) je 100 % naraven in ekološki rastlinski prah za barvanje las.

Vsebina: vrečka s 100 g rastlinskega prahu, navodila za uporabo in pripomočki za barvanje

Sestavine (INCI): Indigofera Tinctoria (Indigo Leaf Powder), Lawsonia Inermis (Henna Leaf Powder), Rubia Cordifolia (Manjistha Root Powder), Hibiscus Rosa Sinensis (Hibiscus Flower Powder), Trigonella Foenum Graecum (Methi Seed Powder), Eclipta Prostrata (Bhringraj Leaf Powder), Phyllanthus Emblica (Amla Fruit Powder).

Kako začeti z uporabo naravnih barv za lase Radico?

1. IZBERITE PRAVI ODTENEK
Izberite odtenek, ki je čim bližji vaši naravni barvi las ali temnejši oziroma tak, da je očitno, da lahko prevladuje nad vašo barvo las. Z naravnimi barvami ne moremo posvetliti las. Svetel odtenek ne bo viden na laseh, ki so v osnovi temnejši od izbranega odtenka. Mešanje dveh različnih odtenkov je včasih lahko odlična rešitev.

2. UPOŠTEVAJTE NAVODILA ZA UPORABO
Ustrezno količino rastlinskega prahu zmešamo z vodo, segreto med 60 in 70 °C. Pripravljeno zmes nanesemo na lase in pustimo na laseh najmanj uro do uro in pol. Za dosego optimalnega rezultata pustimo barvo učinkovati 3 ure. Preberite še podrobno razlago postopka barvanja.

3. OGLEJTE SI VIDEOPOSNETKE:

4. PREBERITE DODATNE NASVETE IN TRIKE
Na podlagi lastnih izkušenj in izkušenj naših strank delimo z vami dodatne nasvete in trike, ki vam bodo pomagali do odličnih rezultatov. Pripravili smo tudi seznam pogostih vprašanj in odgovorov.

Zakaj uporabljati naravne barve za lase Radico?

Vse, kar nanesemo na lasišče, kjer je koža izredno tanka, se v manj kot minuti absorbira v naš krvni obtok!

Popolnoma naraven in ekološki rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC je proizveden izključno iz indijskih rastlin, ki se jih uporablja tudi v ajurvedi. Vse te rastline, ki jih Radico uporabi za izdelavo naravnih barv, so pridelane z ekološkim poljedelstvom, kar je ključnega pomena. Le kadar so naravni izdelki tudi ekološki, lahko trdimo, da so popolnoma varni za naše zdravje.

Naravne barve za lase Radico so:
Brez PPD (p-fenilendiamin), brez PAP (4-aminofenol)
Brez amoniaka, brez resorcinola, brez peroksida
Brez parabenov
Brez težkih kovin
Izključno ajurvedske indijske rastline
Vse pridelane ekološko

Vsi izdelki Radico so ekološki in imajo certifikate ECOCERT, USDA ORGANIC in India Organic.

Barve za lase COLOUR ME ORGANIC so prve na svetu prejele certifikat ECOCERT, ki velja za najstrožji certifikat v segmentu ekološke kozmetike.

Certifikat ECOCERT podeljuje vodilna mednarodna inštitucija z najstrožnjimi standardi. Certifikat podeli samo tistim ekološkim izdelkom, ki izpolnjujejo vse predpisane pogoje in ustrezajo njihovim kriterijem. Pri tem velja izpostaviti, da je francoska organizacija ECOCERT neodvisna inštitucija. Ta mednarodna organizacija je bila prva, ki je v segmentu ekoloških izdelkov težila k vzpostavitvi strožjih standardov.

 

Naravna barva za lase Radico BAKRENO RJAVA - model

Komu so namenjene naravne barve za lase Radico?

Barve za lase Radico so odlična izbira za vse, ki si želijo poudariti svojo naravno lepoto na naraven način.

So najboljše odkritje za vse, ki imajo občutljivo kožo ali so nagnjeni k alergijskim reakcijam. Odlične so tudi pri prekrivanju sivih las, zelo pomembno pa je, da jih pravilno uporabimo.

Barvila in nega iz ajurvedskih rastlin

Barve za lase Radico so popolnoma naravne, zato so v obliki prahu. Pridelajo jih iz ajurvedskih rastlin, ki jih v Indiji pridelujejo z ekološkim poljedelstvom, posušijo in zmeljejo v prah.

Vse rastline, ki so sestavine izdelkov Radico, so ročno obrane, pridelane brez uporabe pesticidov, umetnih gnojil, blata iz čistilnih naprav ali gensko spremenjenih organizmov. Tudi niso obsevane z ionizirajočim sevanjem. Izdelki ne vsebujejo nobenih kemikalij, dodatkov ali težkih kovin.  Rastlinski prah za barvanje las blagovne znamke Radico vsebuje izključno zmlete posušene dele rastlin - liste, cvetove, semena, korenine ali plodove.

Odtenki naravnih barv za lase Radico vsebujejo mešanice ajurvedskih rastlin:
5 rastlin, ki izločajo barvilo: Indigo (Indigofera Tinctoria), Kana (Lawsonia Inermis), Sena (Cassia Obovata), Manjistha (Rubia Cordifolia) in Hibiskus (Hibiscus Rosa Sinensis)
4 rastline, ki blagodejno delujejo na lase in lasišče: Amla (Emblica Officinalis), Brahmi (Bacopa Monnieri), Bhringraj (Eclipta Alba/Prostrata) in Methi (Trigonella Foenum Graecum)

Naravne barve za lase Radico tako lase pobarvajo in obenem tudi negujejo. Poleg rastlin, ki izločajo vsaka svoje barvilo (in ustvarijo čudovit barvni odtenek ), namreč vsebujejo še druge rastline, ki odebelijo lase, krepijo lasne korenine, preprečujejo izpadanje las, draženje lasišča, nastanek prhljaja, utrjujejo barvo in skrbijo, da je v laseh dovolj vlage.

Rastlina Indigo - Indigofera Tinctoria

Indigo - Indigofera Tinctoria

Rastlina Kana - Lawsonia Inermis

Kana - Lawsonia Inermis

Sena

Sena - Cassia Obovata

Korenina rastline Manjistha - Rubia Cordifolia

Manjistha - Rubia Cordifolia

Hibiskus - Hibiscus Rosa Sinensis

Hibiskus - Hibiscus Rosa Sinensis

Rastlina Amla - Emblica Officinalis

Amla - Emblica Officinalis

Brahmi - Bacopa Monnieri

Brahmi - Bacopa Monnieri

Rastlina Bhringraj - Eclipta Alba

Bhringraj - Eclipta Alba

Methi - Trigonella Foenum Graecum

Methi - Trigonella Foenum Graecum

 • INDIGO svojim črnomodrim barvilom obarva lase, poleg tega pa ima tudi antiseptične lastnosti.
 • KANA izloči oranžnordeče barvilo in je adstringent. Obarva lase in jim daje lesk. Odebeli lasno steblo, preprečuje nastanek prhljaja na lasišču in ima hladilni učinek.
 • SENA, znana tudi kot brezbarvna kana, daje zlatorumenkasto barvilo, ki nežno pobarva le svetle lase, na temnih pa deluje nevtralno in poskrbi za mehkobo in lesk las. S svojim protiglivičnim in antibaktrijskim delovanjem blagodejno vpliva tudi na lasišče.
 • MANJISTHA preprečuje izpadanje las, prhljaj in druge težave z lasiščem. Vsebuje bordo rdeč pigment, zato lahko z njo ojačamo intenzivnost rdečega odtenka, ki ga dobimo z barvanjem s kano.
 • HIBISKUS ima odličen hladilni učinek, preprečuje prhljaj in lasem daje lesk. Za kreiranje rdečkastih odtenkov ga uporabljamo v kombinaciji s kano in/ali manjistho.
 • AMLA je močan antioksidant. Poleg tega deluje tudi antibakterijsko, zato pomaga pri težavah z lasiščem. Lasem daje leskkrepi lasne koreninepospešuje rast laspreprečuje njihovo izpadanje in prezgodnje sivenje.
  ​Ker vsebuje veliko taninov, lahko pri barvanju las s kano in indigom z amlo poglobimo intenzivnost rjavih odtenkov, ki jih dobimo z mešanjem kane in indiga.
 • BRAHMI je zelišče, znano po tem, da izboljšuje spomin in koncentracijo. S svojimi neverjetnimi koristmi skrbi za vsesplošno zdravje las – deluje kot tonik za lase in normalizira stanje lasišča.
 • BHRINGRAJ spodbuja cirkulacijo krvi in posredno ponovno oživi lasne folikle, kar pomaga preprečiti plešavost.
 • METHI deluje proti prhljaju in prezgodnjemu izpadanju las ter preprečuje sezonsko draženje lasišča. Pomaga tudi pri utrjevanju rastlinske barve za lase.

Sestavine, iz katerih Radico proizvaja svoje izdelke, prihajajo iz indijske Narave. Zares 100 % naravni in ekološki izdelki, brez kakršnihkoli kemikalij!
Radico v svoji proizvodnji ne uporablja nikakršnih živalskih proizvodov (niti stranskih produktov, kot sta npr. med in mleko) ali gensko spremenjenih organizmov.

Delovanje naravnih barvil

DELUJEJO NA OSNOVI RASTLINSKIH BARVIL OZ. PIGMENTOV
Popolnoma naravne barve za lase COLOUR ME ORGANIC delujejo na osnovi rastlinskih barvil oziroma pigmentov. Med temi je najbolj poznana kana, vendar je to le ena od petih rastlin, ki izloča barvilo (kana daje oranžnordeče barvo) in ena od devetih sestavin, ki jih indijsko podjetje Radico uporablja v proizvodnji vseh 23 različnih barvnih odtenkov.

OBDAJO IN ZAŠČITIJO LASNO DEBLO
Rastlinska barvila za razliko od kemičnih barv za lase ne odprejo lasne povrhnjice (kutikule) in zato ne poškodujejo strukture las. Ravno nasprotno – s tem, ko obdajo lasno steblo, lase zaščitijo pred zunanjimi vplivi.Naravne barve zaščitijo lasno deblo

UPOŠTEVAJO PODLAGO - BARVO LAS, KI JIH BARVAMO
Medtem ko kemične barve pobarvajo lase enotno in učinkujejo kot »barvna čelada«, naravne barve upoštevajo podlago, torej barvo las, ki jih barvamo, zato las nikoli ne pobarvajo enakomerno, temveč ustvarijo naraven videz pramenov.

Postopek barvanja

Kratek povzetek navodil za uporabo:
Ustrezno količino rastlinskega prahu zmešamo z vodo, segreto med 60 in 70 °C. Pripravljeno zmes nanesemo na lase in pustimo na laseh najmanj uro do uro in pol. Za dosego optimalnega rezultata pustimo barvo učinkovati 3 ure. Podrobnejša navodila za uporabo so priložena izdelku, najdete pa jih tudi tukaj.

Rastlinski prah Radico

Vzemite si čas in navodila pozorno preberite. Ob upoštevanju navodil in nasvetov so rezultati uporabe naravnih barv Radico odlični.

Pri barvanju las s 100 % naravnimi barvami, katerih sestavine so izključno rastline, sicer ne moremo pričakovati tako radikalne spremembe, kot jo dosežemo s kemičnimi barvami za lase. Potrpežljivost in redna uporaba pa nas pripeljeta do vse boljših barvnih rezultatov, pa tudi do zdrave strukture las.

1. UMIVANJE LAS

Preden se lotimo barvanja las s popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC, moramo lase na ta postopek pravilno pripraviti.

Ni vseeno, kakšno sredstvo za umivanje las uporabimo neposredno pred barvanjem z naravnimi barvami. Naravna barvila lahko dobro opravijo svoje delo le, če so lasje, na katere nanašamo naravno barvo, zares čisti.

Lasje so temeljito očiščeni takrat, kadar na njih ni ostankov nikakršnih oblog, ki rastlinskim barvilom preprečujejo ali celo onemogočijo delovanje.

Las ne obtežijo samo sintetični šamponi, pri katerih na seznamu sestavin najdemo silikone, ampak tudi naravni šamponi s takimi sestavinami, ki naravnim barvilom predstavljajo oviro. To so najpogosteje pšenični proteini, razna olja, karitejevo maslo, glina (kaolin) - naravne in zdravju povsem prijazne sestavine, ki pa z naravnimi barvili niso v najbolj prijateljski navezi.

Predstavljajmo si, da naoljeno kožo poškropimo z vodo. Kot vemo, se bodo kapljice obnašale drugače, kot če na rokah ne bi imeli te plasti maščobe. Podobno je z lasmi. Obloge, ki jih na laseh pušča večina sredstev za umivanje las in jih med umivanjem pod blazinicami prstov občutimo kot zelo gladek, »spolzek« las, bodo tam ostale tudi po zaključenem umivanju las. Gre za zelo tanke plasti oblog, ki so agresivnim kemičnim barvam za lase povsem nemoteče; tega pa ne moremo trditi za nežna rastlinska barvila, saj za to, da lahko opravijo svojo nalogo, potrebujejo prosto pot do lasnega stebla.

Potemtakem lahko razumemo, zakaj tudi ni dobro, da med umivanjem las in barvanjem las mine ena noč - lasje ne bodo več čisti, ker se v tem času iz lojnic že izloči maščoba (sebum), ki počasi potuje vzdolž lasnega stebla in masti las. Če se s sveže umitimi lasmi odpravimo na sprehod, pa bomo na lase »ulovili« umazanijo iz zraka. Zato se držimo pravila, da si lase umijemo neposredno pred barvanjem las. Umivanje las zaključimo s curkom hladne vode, kar je dobrodošlo predvsem pri ljudeh, ki so nagnjeni k hitremu mastenju las.

Za umivanje las neposredno pred barvanjem priporočamo rastlinski prah RITHA, ker z las temeljito odstrani maščobo in umazanijo, pri tem pa na laseh ne pušča oblog - ne obteži las. Če uporabimo katerokoli drugo sredstvo za umivanje las (sintetično ali naravno; v tekoči ali v trdni obliki), ki vsebuje sestavine, ki las obtežijo, pa si pred barvanjem las pripravimo preliv, s katerim te obloge uspešno odstranimo. Toplo vodo in jabolčni kis zmešamo v razmerju 1:1 in z mešanico prelijemo lase tako, da doseže vsa mesta kot šampon, Pustimo učinkovati 15 do 20 minut, nato izperemo. Tako bodo lasje pripravljeni na barvanje z naravnimi barvili.

Lak za lase in ostala podobna sredstva za oblikovanje las so največji sovražnik naravnih barv za lase. Večina vsebuje v vodi netopne silikone (op.: sintetični šamponi vsebujejo v vodi topne silikone). Silikoni, ki v vodi niso topni, lahko kljub umivanju las na laseh ostanejo tudi do šest mesecev. Na popolnoma naraven način jih z las odstranimo z zgoraj omenjeno mešanico. RITHA odstrani z las silikone, ki so v vodi topni, najtrdovratnejših silikonov, ki so v sredstvih za oblikovanje las, pa ne.

Video posnetek, ki prikazuje umivanje las z rastlinskim prahom RITHA, si lahko ogledate tukaj.

2. PRIPRAVA BARVE IN BARVANJE LAS

Video posnetek, ki prikazuje, kako pripravimo maso za barvanje las, in video posnetek, ki prikazuje barvanje las s popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC, si lahko ogledate tukaj.

3. ČAS DELOVANJA

Narava potrebuje čas, da opravi svoje delo. Ne skrajšujmo ga po nepotrebnem, saj čas učinkovanja pomembno vpliva na rezultat.

Optimalen čas delovanja je 3 ure, minimalen pa 90 minut. Po več kot treh urah rezultat ne bo opazno boljši, po manj kot 90 minutah pa je lahko opazno slabši. V času delovanja morajo biti lasje in lasišče na toplem. Če uporabimo toplo kapo, nam toplote ni treba še dodatno dovajati s sušilcem za lase.

4. IZPIRANJE BARVE Z LAS

Po koncu učinkovanja lase temeljito umijemo pod tekočo vodo. Ali po tem, ko barvo izperemo z las, uporabimo šampon ali ne, se odločimo glede na svojo izkušnjo.

Če imamo po barvanju mehke in sijoče lase (to lahko ocenimo šele po tem, ko so lasje že osušeni, zato je prva izkušnja pomembna), sredstva za umivanje las ne uporabimo. Če imamo po barvanju puste lase, brez leska, pa šampon uporabimo in če je nujno, tudi balzam.

Uporaba oziroma neuporaba šampona oziroma sredstva za umivanje las po barvanju vpliva na razvoj barve v naslednjih štirih do petih dneh. Če las v tem času z ničemer ne obtežimo, se bo barva lažje razvijala na laseh.

Čez noč se bo iz lojnic izločala maščoba in s tem tudi odvečna barva, zato v primeru, da umivanje las s šamponom takoj po barvanju ni nujno (to presodi vsak posameznik sam), s tem tudi s tega vidika raje počakamo še kakšen dan.

Nasveti in triki za uporabo naravnih barv za lase Radico

IZBIRA PRAVEGA ODTENKA JE KLJUČNA

Ko med naravnimi barvami izbiramo odtenek zase, moramo izbrati takega, ki je čimbližji naši naravni barvi las ali temnejši. Če je očitno, da je izbrana barva sorodna naši barvi las ali pa, da lahko prevladuje nad našo barvo las, potem je izbira prava. S 100 % naravno barvo za lase ne moremo posvetliti temnejših las. Z naravnimi barvami za lase temnolasa oseba ne more postati svetlolasa.

Če so naši lasje temnejši od izbranega odtenka, ne moremo doseči takega rezultata, kot ga vidimo na modelu ali na barvni karti s prameni las, saj popolnoma naravna barva vedno »upošteva« podlago – torej barvo las, na katero nanašamo izbrani barvni odtenek.

Ker se sami pogosto vidimo drugače, kot nas vidijo drugi, je za mnenje glede odtenka smiselno vprašati še koga od naših bližnjih.

Če si na prodajnem mestu poleg fotografij modelov ogledamo tudi barvno karto s prameni las, bomo barvo posameznega odtenka realneje videli tako, da pod prvih nekaj laskov iz izbranega pramena las podložimo bel listič.

Izbrani odtenek uporabimo vsaj dvakrat (bolje trikrat), preden presodimo, ali je bila izbira prava. Če primerjamo rezultat po prvem in drugem barvanju (pa tudi po drugem in tretjem), je razlika lahko zelo očitna, še posebej takrat, kadar barvamo sive ali bele lase.

UPORABA NA SIVIH ALI BELIH LASEH

Naravna barvila prekrijejo sive oziroma bele lase, vendar moramo na samem začetku barvanje ponoviti v relativno kratkem času. Med prvim in drugim barvanjem naj ne mine več 10 do 14 dni.

Naravne barve Radico - prekrivanje sivih las

Naravne barve nam bele lase, ki so brez pigmenta, obarvajo drugače kot sive lase, ki še imajo nekaj svojega naravnega barvila, in tudi drugače kot tiste lase, ki so bili predhodno barvani bodisi s sintetičnimi bodisi z naravnimi barvami. Ne pozabimo, da naravna barvila lasem barvo dodajajo, zato v primeru, ko celotna dolžina las ni enake barve (kar ponavadi ni), tudi las ne bo obarvan enotno. Večini to ustreza, saj z naravnimi barvili ne dosežemo »efekta čelade«, ampak podoben rezultat kot pri pramenih.

Če so naši lasje popolnoma beli (povsem brez pigmenta), lahko izberemo poljubni odtenek, razumeti pa moramo, da pri belih laseh pravo barvo z izbranim odtenkom dosežemo šele po tretjem barvanju. V takem primeru je torej rešitev potrpežljivost in ne menjava barvnega odtenka po prvem barvanju.

PREHAJANJE MED ODTENKI

Če se čez čas določenega odtenka naveličamo, lahko med sorodnimi odtenki prehajamo brez težav. Če je med enim in drugim odtenkom prevelika razlika, je prehod možen le iz svetlejšega odtenka na temnejšega, obratna pot je neprimerljivo daljša - lasje morajo toliko zrasti, da jih odstrižemo. Zato je v primeru, ko se odločamo med dvema odtenkoma, smiselno najprej izbrati svetlejši odtenek, saj bomo s temnejšim kasneje še vedno lahko prekrili svetlejšo barvo, obratno pa to ni mogoče. Novi barvni odtenek utrdimo po nekaj barvanjih z enakim odtenkom.

MEŠANJE ODTENKOV

Posamezne barvne odtenke lahko med seboj poljubno mešamo. Mešanje dveh različnih odtenkov je lahko odlična rešitev v primeru, ko imamo v lasu več rdečkastega pigmenta, kot je to običajno, ali pa takrat, ko po ogledu modelov in barvne karte ocenimo, da bi nam najbolje ustrezala kombinacija dveh odtenkov. Rdečkast pigment v lasu ublažimo s pepelnatimi odtenki, ki ne vsebujejo kane.

Če imamo v lasu več rdečkastega pigmenta, kot je to običajno, izbiramo med pepelnatimi odtenki, ki ne vsebujejo kane (PEPELNATO BLOND, TEMNA PEPELNATO BLOND, NAJTEMNEJŠA PEPELNATO BLOND). Če so ti glede na našo barvo las presvetli, poiščemo odtenek, ki je blizu naši naravni barvi las in ga kombiniramo z omenjenimi odtenki, ki ublažijo rdečkast ton (skupaj zmešamo npr. ZLATO BLOND in PEPELNATO BLOND).

Če so naši lasje zelo svetli, le vmes je nekaj sivih, in z najsvetlejšim odtenkom PŠENIČNO BLOND ne dosežemo dovolj opazne razlike, pa bi jo radi, nam kombinacija z nekoliko temnejšim odtenkom lahko pomaga do boljšega rezultata. Zmešamo npr.: 2/3 odtenka PŠENIČNO BLOND in 1/3 odtenka SVETLA PEPELNATO BLOND (oziroma 1/3 odtenka PEPELNATO BLOND, če želimo ohraniti hladen, pepelnati ton; SVETLA PEPELNATO BLOND namreč vsebuje nekaj kane in odtenek naredi toplejši).

KATERE PRIPOMOČKE UPORABITI?

Posodica, v kateri pripravljamo maso, naj bo dovolj prostorna in visoka, da nam med pripravo rastlinski prah ne bo uhajal čez rob posodice.

Če se bomo redno barvali z naravnimi barvami, si priskrbimo kakovosten čopič z mehkimi in gostimi ščetinami (za enostaven nanos barve) ter z dolgo konico, s katero med barvanjem z lahkoto odkrivamo pramen za pramenom las.

Maso za barvanje las najenostavneje in najhitreje pripravimo z uporabo grelnika vode z nastavljivo temperaturo (priporočamo grelnik vode Camry na ideo.si) in z metlico za stepanje.

PRIPRAVA LAS NA BARVANJE

Barvo vedno nanašamo na popolnoma čiste, sveže umite lase. Za umivanje las neposredno pred barvanjem z naravnimi barvili priporočamo uporabo sredstva Ritha.

Sredstvo za umivanje las, ki ga uporabimo neposredno pred barvanjem, naj ne vsebuje sestavin, ki obtežijo las oziroma na laseh puščajo oblogo (to so silikoni, pšenični proteini, olja, masla, glina (kaolin)). Naravna barvila potrebujejo prosto pot do lasnega stebla. Ovire na tej poti poslabšajo ali celo onemogočijo delovanje naravnih barvil. Če za umivanje las uporabimo sredstva z zgoraj omenjenimi sestavinami, pa lase pred barvanjem očistimo s prelivom iz mešanice tople vode in jabolčnega kisa. Na laseh pustimo delovati 15 do 20 minut.

PRIPRAVA MASE

Naravne barve Radico - masa

Masa je ravno prav mazljiva, če za 30 gramov rastlinskega prahu uporabimo en deciliter vode, segrete med 50 in 70 °C (bolje 60 ali 70 °C, ker se že med mešanjem masa nekoliko ohladi).

Maso za barvanje las je najbolje pripraviti v treh delih (za desno polovico lasišča, za levo polovico lasišča in za del zadaj). Na ta način maso ohranjamo toplo, poleg tega pa imamo takó tudi najboljšo kontrolo nad porabo – porabimo točno toliko mase, kolikor jo za naše lase zares potrebujemo in se ne oziramo na priporočeno količino. Količina namreč ni odvisna samo od dolžine las, temveč tudi od debeline in gostote las.

MED BARVANJEM

Maso še toplo nanesemo na lase v obilnem sloju, tako da so lasje popolnoma prepojeni z barvo.

Maso moramo na lase nanašati v bogatem sloju, predvsem na narastek, da so lasje popolnoma prekriti in prepojeni z barvo. Dobro namažemo lok ob lasišču, saj kratki sivi lasje, ki štrlijo ven iz mase, ne bodo pobarvani.

Uporaba naravne barve Radico - nanos

Uporaba naravne barve Radico - učinkovanje

V izogib morebitnemu kapljanju mase z lasišča v času učinkovanja si iz papirnate kuhinjske brisačke pripravimo nekaj centimetrov širok trak, ki ga ovijemo okoli glave (ob robu lasišča). Šele zatem lase in lasišče tesno ovijemo s PVC folijo za živila, si nadenemo PVC kapo in čez poveznemo še toplo zimsko kapo.

ČAS DELOVANJA

Optimalen čas delovanja popolnoma naravne barve za lase je tri ure, svetujemo pa, da pustimo barvo učinkovati vsaj uro in pol. V času delovanja lasem obvezno dovajamo toploto, saj ima to velik vpliv na končni rezultat.

Čas optimalnega delovanja lahko skrajšamo, če barvamo v obdobju, ki je za nas najugodnejše. Za ženske v rodni dobi je najprimernejši čas za barvanje las po koncu menstruacije in v obdobju ovulacije, se pravi nekje med 8. in 15. dnem mesečnega cikla, ob rednih menstruacijah na 28 dni. Idealno je, da se ob tem upošteva tudi koledarček za barvanje las. Na vse ostale, tako na ženske kot na moške, pa na to, kako dobro las v določenem obdobju absorbira barvilo, vplivajo luna in astrološka znamenja.

REZULTAT: NARAVNA LEPOTA

Ko barvo izperemo z las, rezultata ne ocenjujmo prehitro. Ne pozabimo, da se barva razvija na laseh še štiri do pet dni po barvanju. To je najočitneje pri zelo svetlih odtenkih brez kane in pri zelo temnih odtenkih z veliko indiga.

Barva Radico - rezultat - naravna lepota

BARVANJE NARASTKA

Barva za lase COLOUR ME ORGANIC se ob pravilni uporabi ne izpira, zato od takrat naprej, ko dosežemo želeno barvo po celotni dolžini las (običajno je to po tretjem barvanju), redno na tri do štiri tedne barvamo samo še narastek.

Na tak način lahko lepo izenačimo barvo narastka z barvo preostale dolžine las. Novi narastek bo seveda vsakič barvan prvič, vendar bo ob rednem barvanju isti del lasu zagotovo pobarvan še drugič in tretjič, saj pri barvanju narastka nikoli ne pobarvamo samo tistega enega centimetra od korenine, kolikor je novega narastka, ampak vedno še nekaj centimetrov nižje, to pa je dovolj, da bo barva na laseh obstala.

Količina: 100 g
Poreklo: Indija
Uvoznik in distributer: Katarina Šeme, s.p., Mivka 12A, 1000 Ljubljana

Pogosta vprašanja in odgovori

Da, to je seveda bistvo. Vedeti pa moramo, da popolnoma naravna barva za lase las ne pobarva na enak način kot agresivne kemične barve. Medtem ko sintetične barve pobarvajo lase popolnoma enotno ne glede na barvo las (t.i. »efekt čelade«), 100 % naravne barve vedno »upoštevajo« podlago, zato las ne pobarvajo enotno, kadar so med njimi tudi sivi lasje oziroma kadar celotna dolžina las ni enake barve (kar ponavadi ni). Če naši lasje niso 100 % sivi, ampak le delno, bo odtenek pobarvanih sivih las drugačen (svetlejši) od odtenka ostalih las, ki imajo še svoj pigment. Dejansko lahko končni videz deluje podobno kot pri pramenih. Kadar je narastka veliko in je zelo siv oziroma bel, moramo po prvem barvanju barvanje ponoviti, najbolje čez 7 do 14 dni. Tako bomo izenačili barvo narastka, ki je po prvem barvanju običajno presvetel, če je tega veliko, z barvo preostale dolžine las. Z rednim barvanjem na tri do štiri tedne se tej razliki v barvi lahko izognemo.
Barva za lase ne pobarva kože. Pobarva lase in tudi nohte (so prav tako iz roževine!), če rok ne zaščitimo z rokavicami. Kljub temu pa svetujemo, da po končanem barvanju z mokro bombažno blazinico z ušes in roba lasišča obrišemo madeže, nastale med barvanjem. Če se zgodi, da po tem, ko barvo že izperemo z las, opazimo rahlo obarvan predel tik ob lasišču (to se lahko zgodi takrat, kadar pri izpiranju barve ne uporabimo šampona), ne skrbimo, saj bo to kmalu izginilo.
Seveda. Na laseh, ki so bili barvani s kemičnimi barvami ali prelivi, lahko brez skrbi uporabimo rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC. Če so naši lasje zelo poškodovani zaradi pogoste uporabe kemičnih barv v preteklosti, lahko slabo stanje nevtraliziramo po večkratnih ponovitvah barvanja las.
Seveda. Pri proizvodnji 23 različnih barvnih odtenkih iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC uporabljajo 9 različnih sestavin (posušenih delov rastlin, zmletih v prah), ki so med seboj namešane v različnem razmerju. Noben odtenek ne vsebuje vseh 9 sestavin, ampak od 4 do največ 7 sestavin. Če med seboj mešamo rastlinski prah različnih odtenkov, bomo dobili svoj unikaten odtenek. Pri tem moramo paziti le na to, da rastlinski prah dveh različnih odtenkov najprej dobro premešamo v posodici, preden ga prelijemo z vodo in pripravimo maso za barvanje las.
Da – od prve do zadnje sestavine in zato popolnoma varne za naše zdravje. Ne vsebujejo nobenih umetnih sestavin, nobenih kemikalij, ampak izključno posušene ajurvedske indijske rastline, zmlete v prah. Vse sestavine, ki jih vsebujejo različni odtenki barv za lase COLOUR ME ORGANIC, so navedene tukaj. Med sestavinami ni ničesar drugega. In ne samo, da je rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC 100 % naraven, jetudi 100 % ekološki. Čisto vsaka sestavina, ki jo vsebuje katerikoli od 23 različnih barvnih odtenkov iz kolekcije COLOUR ME ORGANIC, je pridelana z ekološkim poljedelstvom. Barve za lase COLOUR ME ORGANIC so edine na slovenskem trgu, ki so 100 % naravne in 100 % ekološke. Naši izdelki imajo certifikate USDA ORGANIC, India Organic in ECOCERT. Slednji je za nas najpomembnejši, ker ga tistim blagovnim znamkam, ki izpolnjujejo določene pogoje, podeljuje neodvisna inštitucija. Ta francoska organizacija je bila prva, ki je v segmentu ekoloških izdelkov težila k vzpostavitvi strožjih standardov. Indijsko podjetje Radico je za svoje izdelke prejelo že več priznanj za kakovost.
Prameni las iz barvne karte prikazujejo rezultat po večkratnem barvanju popolnoma belih las. Barva, ki jo dosežemo z določenim odtenkom, se razlikuje od posameznika do posameznika. Točnega odtenka po končanem barvanju ni mogoče napovedati, ker je ta odvisen od naše barve las, od stanja naših las, od debeline nanosa barve na lase ter od časa učinkovanja. Tega dejstva ne jemljimo kot slabost naravnih barv za lase, ampak kot unikatno darilo Narave. 100 % naravne barve za lase so namreč popolnoma varne za naše zdravje. Z redno uporabo lahko tudi zelo poškodovanim lasem povrnemo prožnost in sijaj. Mnogi opazijo razliko v kakovosti las že po prvem barvanju.
Žal ne. Pri 100 % naravnih barvah za lase mora biti izbrani odtenek tak, da je očitno, da lahko prevladuje nad našo barvo las. Le s pravilno izbranim odtenkom lahko dosežemo dober rezultat. Kadar so lasje barvani s kemično barvo, ki je svetlejša od naše naravne barve las, bo narastek seveda temnejši in ga z naravno barvo ne bomo mogli prekriti. Tako zelo svetel odtenek kot je PŠENIČNO BLOND, lahko obarva samo svetlo blond lase ali pa zelo svetlo sive oziroma bele lase (lase brez pigmenta). Včasih je dobro razmisliti – ali raje taka barva las, kot si jo želimo ali raje zdravi in sijoči lasje – na dolgi rok.
Ko med popolnoma naravnimi barvami za lase COLOUR ME ORGANIC izbiramo odtenek zase, moramo izbrati takega, ki je čimbližji naši naravni barvi las ali temnejši. Če je očitno, da je izbrana barva sorodna naši barvi las ali dominantnejša, potem je izbira prava. S 100 % naravno barvo za lase nikakor ne moremo posvetliti temnejših las. Pri izbiri odtenka so nam v pomoč fotografije modelov, ki predstavljajo posamezni barvni odtenek. Če so naši lasje temnejši od izbranega odtenka, ne bomo dosegli takega rezultata, saj popolnoma naravna barva vedno »upošteva« podlago – torej barvo las, na katero nanašamo izbrani barvni odtenek. Ker se sami pogosto vidimo drugače, kot nas vidijo drugi, je za mnenje glede odtenka dobro vprašati še koga od naših bližnjih. Če imamo v lasu več rdečkastega pigmenta, kot je to običajno, izbiramo med pepelnatimi odtenki, ki ne vsebujejo kane (PEPELNATO BLOND, TEMNA PEPELNATO BLOND, NAJTEMNEJŠA PEPELNATO BLOND). Če so ti glede na našo barvo las presvetli, lahko skupaj zmešamo rastlinski prah dveh barv COLOUR ME ORGANIC – npr. ZLATO BLOND in PEPELNATO BLOND. Če so naši lasje zelo svetli ali skoraj povsem beli (brez pigmenta), le vmes je nekaj sivih, in z najsvetlejšim odtenkom PŠENIČNO BLOND ne dosežemo dovolj opazne razlike, pa bi jo radi, nam kombinacija dveh odtenkov lahko pomaga do boljšega rezultata. Zmešamo npr.: 2/3 odtenka PŠENIČNO BLOND in 1/3 odtenka SVETLA PEPELNATO BLOND (SVETLA PEPELNATO BLOND za razliko od PŠENIČNO BLOND vsebuje nekaj kane, zato dobimo malenkost toplejši odtenek). Ali pa zmešamo npr.: 2/3 odtenka PŠENIČNO BLOND in 1/3 odtenka PEPELNATO BLOND (če želimo ostati pri hladnem odtenku).
Zmes, ki jo dobimo, ko rastlinski prah za barvanje las zmešamo z vodo, pustimo učinkovati na laseh najmanj 60 minut (če je možno, raje 75 ali 90 minut), za optimalen rezultat pa barvo pustimo delovati 3 ure. Daljši kot je čas delovanja, lepši, intenzivnejši odtenek dosežemo. Po več kot 3 urah pa rezultat ne bo opazno boljši. Barve za lase COLOUR ME ORGANIC vsebujejo tudi rastline, ki ne izločajo barvila, niti ne vplivajo na spremembo odtenka. Med sestavinami so zgolj zato, ker blagodejno delujejo na lase in lasišče (preprečujejo izpadanje las, draženje lasišča, utrdijo barvo, poskrbijo za lesk las …). Zato naj se nam z izpiranjem barve z las ne mudi preveč, ampak izkoristimo moč posameznih rastlin.
Tako agresiven kemični postopek kot je beljenje oziroma razbarvanje las, pomeni za las nekaj podobnega, kot bi za človeka pomenilo to, da bi z njega strgali kožo. Z beljenjem so lasje trajno poškodovani, zato so videti pusti in »izžeti«. Če 100 % naravno barvo nanesemo na razbeljene lase, ti postanejo zelenkasti (zaradi klorofila). Na beljenem lasu ta zelenkast odtenek ne izgine sam od sebe, zato moramo barvanje ponoviti. To lahko storimo že čez 24 ur, čeprav je veliko bolje počakati vsaj 48 ur (čim dlje, tem bolje, ampak v takem primeru je seveda težko čakati). Če se po ponovnem barvanju zelenkastega odtenka še ne znebimo, postopek ponovimo še enkrat. Ne glede na to, da je od beljenja las minilo že več tednov, se pri razbarvanih laseh zelenkastemu odtenku ne moremo izogniti. Imamo dve možnosti – ena je ta, da počakamo, da nam lasje zrastejo in jih postrižemo, druga pa ta, da se vseeno pobarvamo in barvanje ponovimo. Po dveh, treh ali najkasneje štirih barvanjih bo ta zelenkast odtenek popolnoma izginil.
Popolnoma bele lase, torej take, ki nimajo več svojega pigmenta (tak las je »prazen«), lahko pobarvamo s poljubnim odtenkom in ne samo s takšnim, ki je blizu naši nekdanji naravni barvi las. Barvanje ponovimo čez 7 do 14 dni (če se nam mudi, lahko tudi čez 24 ur), kajti pri popolnoma belih laseh dosežemo dober rezultat šele po drugem ali tretjem barvanju. Barva mora namreč večkrat »obleči« las, da dobimo pravi odtenek. Po prvem barvanju zelo sivih ali belih las barva še ni tako temna oziroma intenzivna, kot bi lahko bila, če bi barvanje z enakim odtenkom ponovili. Poleg tega je dobro vedeti tudi to, da ko 100 % naravna barva za lase prvič »objame« zelo sive ali bele lase (enako velja tudi, če gre samo za narastek), so ti lahko takoj po barvanju videti bolj rumenkasti ali oranžkasti, pri temnejši odtenkih pa modrikasti ali rahlo zelenkasti. Tak rezultat ni pravilo – odvisen je od kakovosti oziroma strukture in lastnosti naših las, od samega postopka barvanja in od obdobja, v katerem barvamo. Če se nam to zgodi, ne naredimo ničesar, ampak samo pustimo, da se barva razvije na laseh. Spremembo bomo dočakali najkasneje šesti dan po barvanju. Z rednim barvanjem na tri do štiri tedne takih presenečenj ni. Da med prvim in drugim barvanjem mine vsaj 7 dni, je priporočljivo zato, ker se naravna barva vedno razvija (spreminja; ponavadi temni) na laseh še 4 do 5 dni po barvanju. V tem času sam od sebe izgine tudi morebiten modrikast ali zelenkast odtenek, ki je bil na laseh viden takoj po barvanju zelo sivih las ali velikega sivega narastka.
Določene kozmetične sestavine tvorijo okoli lasnega stebla film (med umivanjem čutimo gladek, svilnat las), ki naravni barvi prepreči pot do lasnega stebla in s tem to, da bi lahko normalno, neovirano opravila svoje delo. Poznamo dve vrsti silikonov: 1. v vodi topni (ti so ponavadi v klasičnih šamponih in jih lahko izperemo z las s takim sredstvom za umivanje las, ki silikonov ne vsebuje) in 2. v vodi netopni (ti so v večini kozmetičnih sredstev za oblikovanje las in jih zgolj s šamponi ne moremo kar tako zlahka izprati z las; na laseh lahko ostanejo tudi do pol leta; na naraven in poceni način jih lahko odstranimo s prelivom, pripravljenim iz jabolčnega kisa in tople vode). Silikone lahko s seznama sestavin prepoznamo po zelo dolgih besedah s končnicami -zone, -cone, -none, -onol ipd. A silikoni niso edine sestavine, ki lahko poslabšajo delovanje rastlinskih barvil. V veliko pomoč pri preverjanju kozmetičnih sestavin nam je portal EWG's Skin Deep, ki je last tuje neprofitne in nestrankarske organizacije. Po vpisu izbrane sestavine v iskalno vrstico, se najprej v barvnem oblačku prikaže stopnja tveganja za zdravje (najvišja stopnja tveganja se izpiše v rdečem oblačku), po kliku na IME iskane sestavine pa pridemo še do opisa njene vloge v izdelku, opozorila, katere bolezni in težave lahko povzroča in priporočila glede omejitve uporabe. Če je funkcija neke sestavine tvorjenje filma okoli lasnega stebla (»film former«) ali da ima lastnosti balzama (»conditioning«) ali morda maske (»masking«) ali kaj podobnega, vemo, da ta sestavina ni prijazna popolnoma naravnim barvam za lase. Pred barvanjem z naravnimi barvili tudi niso zaželene take sestavine, ki so sicer popolnoma naravne in varne za zdravje, a prav tako naravni barvi predstavljajo težavo – preprečijo pot do lasnega stebla. To so razna olja (»oil«), masla (»butter«) in glina (»kaolin«). Predstavljajte si, da si dlani namažemo z oljem in jih pomočimo v vodo. Kapljice se bodo obnašale drugače, kot če te mastne plasti ne bi bilo. Tudi nežna rastlinska barvila ne zmorejo čez take prepreke, čeprav gre za tanke sloje, ki agresivnim kemičnim barvam ne predstavljajo nikakršne ovire.
Kana je čudovita rastlina – odebeli lase in jih zaščiti, a obenem deluje tudi kot »pivnik« in popije maščobo. Sena (brezbarvna kana) deluje enako, le da ne izloči oranžnordeče barve, zato v Indiji tistim ljudem,ki imajo težave s prekomernim mastenjem lasišča, prav iz tegarazloga svetujejo masko iz sene. Vsem uporabnikom 100% kane ali 100 % sene priporočamo, da lase občasno dodatno negujejo z maskami in olji. Pripravimo amlino masko in/ali masko iz čistega, deviškega, hladno stiskanega kokosovega olja. Lahko ju uporabimo ločeno v različnem časovnem obdobju ali pa skupaj. Če ju zmešamo skupaj, mora biti gostota zmesi bolj podobna gostemu olju kot maski, da brez težav natremo celotno dolžino las – od korenin do konic. Ker kana in sena res lahko izsušita lase, če ju uporabljamo samostojno, za barvanje las bolj priporočamo uporabo že namešanih barvnih odtenkov – kolekcijo 23 barv za lase COLOUR ME ORGANIC. Delujejo na osnovi petih rastlinskih barvil (kane, indiga, sene, hibiskusa in manjisthe), zato lahko nastane toliko različnih barvnih odtenkov, vendar so med sestavine vključene še druge ajurvedske rastline, ki blagodejno delujejo na lase in lasišče in med drugim skrbijo tudi za to, da je v laseh dovolj vlage – so popolna, najboljša možna nega za lase. Veliki večini formule posameznih odtenkov ustrezajo. Če pa kdo še vseeno občuti suhe lase, naj dodatno neguje lase, kot opisano zgoraj.
Rastlinski prah za barvanje las COLOUR ME ORGANIC uporabljamo na enak način kot kano (rastlinski prah zmešamo z vodo), napačno pa je trditi, da je to kana oziroma ta izdelek enačiti s kano. Prava kana, torej 100-odstotna kana, namreč izloči samo oranžnordeče barvilo. Nekatere države proizvajajo takšno kano, ki lase pobarva bolj rdečkasto oranžno, druge takšno, da so lasje po barvanju bolj oranžkasto rdeči (slednja je bolj zaželena), nikakor pa ne obstaja rjava kana, črna kana itd. Kana je le ena od devetih sestavin, ki jih vsebujejo barve za lase COLOUR ME ORGANIC. V kolekciji 23 barvnih odtenkov imamo tudi odtenke, kjer kane sploh ni med sestavinami. Zato ni pravilno, da barvi za lase COLOUR ME ORGANIC rečemo, da je kana, saj je podobno, kot da bi lastniku avta rekli, da ima kolo. Kolo je resda ključen del avtomobila, ni pa avto.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Naravna barva za lase Radico BAKRENO RJAVA, eko, 100 g”

Morda vam bo prav tako všeč…