Košarica
0,00 €

Ksilitol kot naravni sladkor?

Brezovo sladilo ksilitol

Ksilitol ali brezin sladkor je naravno sladilo. Lahko rečemo, da ne gre za sladkor, temveč sladkorni alkohol, ki ga pridobivajo iz brezovega lubja. A brez skrbi - s tem ne uničijo ali posekajo dreves. Glede na to, da ga pridobivajo iz dreves, bi mu lahko rekli tudi lesni sladkor. Gre za popolnoma naravni vir iz ksiloze. Ste kdaj razmišljali o tem, da se dejansko lahko posladkate s produktom, ki nastane s pomočjo drevesa? Najbrž ne. A zagotovo ste že kdaj slišali ali videli ta izraz.

Od kod vam je znan?

Zagotovo ste izraz ksilitol že zasledili, denimo na žvečilnih gumijih ali v zobnih pastah. Ksilitol oziroma sladilo iz ksilitola lahko najbolj primerjamo s trsnim sladkorjem, saj je po izgledu in okusu na las podoben le-temu. Vendar pa ima pred njim številne prednosti, ki so še posebej zanimive za tiste, ki želijo živeti bolj zdrav življenjski slog ter tudi za tiste, ki želijo izgubiti kakšen kilogram.

Ksilitol in ostali sladkorni alkoholi

Ksilitol v nasprotju z denimo eritritolom ni brezenergijski. Vsebuje pa kar 40 % manj kalorij kot klasični sladkor, njegov glikemični indeks je zelo nizek, hkrati pa ne škoduje zobem. Glede na to, da ga uporabljajo v ustnih vodicah in zobnih pastah, ima za zobe celo nekatere prednosti. Dokazano bi naj namreč preprečeval zobno gnilobo ter zobne obloge1. Torej ne le, da ne škodi zobem, celo koristi jim. Sladkor pa koristi za zobe - najbrž ste se temu sedaj nasmejali in gledate, ali ste prebrali prav. Ja, čisto prav ste prebrali. Kakšna je razlaga tega o koristnosti za zobe? Bakterije, ki se nahajajo v naši ustni votlini, ksilitola ne morejo uporabiti za gorivo, kar pomeni, da se izstradajo in umrejo. Brez bakterij pa ni zobnih oblog ter posledično tudi ni zobne gnilobe.

Še nekaj zanimivosti o ksilitolu
  • najdemo ga v veliko vrstah sadja in zelenjave
  • nekaj ga proizvede človeško telo samo
  • nivo sladkosti je skoraj enak saharozi, prav tako okus
  • vsebuje 2,4 kalorije/g - klasični sladkor jih vsebuje 3,9!
  • na nekaterih izdelkih ga boste našli pod imenom oziroma označbo xylitol
  • ne dviguje krvnega sladkorja, kar pomeni, da ga lahko uporabljajo tudi sladkorni bolniki
  • v kolikor ga zaužijemo več kot 70 g dnevno, ima lahko rahel odvajalni učinek

Peka s ksilitolom 

V kolikor želite peči jedi iz vzhajanega testa, ksilitol ne bo najboljša izbira, saj zavira delovanje kvasa. A to ni slabost. To, da zavira delovanje kvasa, pomeni tudi, da ne hrani glivic kandide. Zato je več kot primeren za vse tiste, ki imate težave s kandido.

Za koga je priporočljiv? 

Za vse, ki želite živeti zdravo, in za vse, ki želite izgubiti kakšen kilogram. V kolikor pa se nagibate k brezkaloričnim sladilom, pa preverite naše SugarSweet izdelke, ki so izdelani iz drugega sladkornega alkohola - eritritola.

Posladkajte se brez kalorij - a kljub vsemu na okusen način.

Naravna sladila brez kalorij SugarSweet
Naravna sladila brez kalorij SugarSweet
Ogled izdelkov
Hujšanje Naravno sladilo Prehrana
Nazaj
Zakaj krivimo sladkor le v nezdravi hrani?
Naprej
7 pozitivnih dejstev o čokoladi