Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

Košarica
0,00 €

Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

6 pogostih napak pri vadbi na tekalni stezi

Vadba na tekalni stezi

Na prvi pogled je hoja najbolj osnovna in preprosta oblika gibanja. A hoja po tekalni stezi se lahko prav hitro zakomplicira, zato si poglejmo, kako se lahko na preprost način izognete temu, da bi naredili katero izmed najbolj pogostih napak.

  1. Izpuščanje ogrevanja pred vadbo

Tako kot katera koli druga telesna dejavnost tudi hoja zahteva določeno ogrevanje, ki nas pripravi na povečano intenzivnost naše vadbe in prepreči potencialne poškodbe. Morda se vam ogrevanje zdi logično takrat, ko se odpravljate na hojo po cesti ali gozdni stezi, a večja verjetnost je, da boste ravno pri hoji na tekalni stezi zelo hitro povečali hitrost hoje.

Hojo na tekalni stezi začnite z ogrevanjem v obliki počasne hoje (od 5 do 10 min) in nato postopoma pospešujte svojo hitrost, saj boste tako pravilno sprostili svoje mišice.

tekalne steze

  1. ''Priklenjeni'' na monitor

Najbolj zanimiva prednost hoje po tekalni stezi v primerjavi s hojo v naravi so podatki o naši hoji, ki jih vidimo na monitorju. Ti podatki zajemajo hitrost, razdaljo, naklon, porabljene kalorije. Te številke nam tekom celotne dejavnosti ''skačejo'' pred očmi.

A tako, kot bi bilo nenavadno, če bi med hojo v naravi kar naprej ''buljili'' v športno uro, ki meri vaš napredek, bi bilo tudi za hojo na tekalni stezi dobro, da bi svojo glavo dvignili in pogled usmerili višje od monitorja. Namreč to vodi v slabo držo, poleg tega se boste po vsej verjetnosti prijeli ograje tekalne steze, premikanje rok pa je pomemben del hoje.

Gledanje navzdol lahko povzroči težave z rameni, spodnjim delom hrbta in vratom, zato imejte glavo poravnano, pogled usmerjen naprej, tako kot pri hoji na prostem. Na ta način boste porabili več kalorij in se izognili nepotrebni bolečini po vadbi.

  1. Spreminjanje koraka

Spreminjanje koraka je pogosta napaka pri hoji na tekalni stezi. Nekateri hodijo preblizu sprednjemu delu tekalne steze in posledično skrčijo korak. Drugi korak podaljšajo in s peto čezmerno pritiskajo ob tla zato, da bi hodili hitreje kot običajno.

Da ne boste padli v te ''pasti'', se potrudite, da se osredotočite na osnove dobre drže. Vaša prednja noga mora ob tla najprej udariti s peto blizu telesa, medtem ko mora druga noga dlje časa ostati na tleh za močen odriv od tal. Osredotočite se na drugo nogo, saj je ta noga ključna za moč in hitrost.

tekalna steza

  1. Nezadostna varnost na tekalni stezi

Za varnost in preprečevanje poškodb pri vadbi na tekalni stezi morate biti pozorni na nekaj ključnih stvari. Tukaj je nekaj nasvetov, ki bi jih vedno morali upoštevati, kadar uporabljate tekalno stezo:

  • Ko stopite na tekalno stezo: z nogami stojte narazen na obrobju tekalne steze, nato nastavite hitrost in šele potem stopite nanjo. Na ta način boste preprečili nepotrebne hitre premike. Hitrost povečajte takrat, ko že hodite. Ko ste se pripravljeni ustaviti, pritisnite gumb za ustavitev. Primite se ročajev in s stopali stopite na robove tekalne steze. Ko se trak ustavi, se obrnite in stopite s tekalne steze.
  • Brisače: popolnoma primerno je, da imate na tekalni stezi s seboj tudi brisačo, saj bonton v fitnesih zahteva, da iz fitnes naprav obrišete svoj znoj, a bodite previdni, da brisača ne visi ohlapno z enega izmed ročajev ali ograje, saj bo lahko prišlo do padca, če bo med hojo padla na stezo.
  • Govorjenje po telefonu: tako kot vas lahko med vožnjo z avtomobilom ovira govorjenje po telefonu, kar lahko povzroči nesrečo, tako lahko pride do nesreče tudi na tekalni stezi. Temu se zlahka izognemo, če se osredotočimo le na gibanje, telefon pa pustimo na miru.
  • Gledanje naokoli: med hojo se naše telo samodejno obrne v tisto smer, v katero smo obrnili glavo. Če pogledate na stran, se boste samodejno obrnili na stran. Glavo držite pokonci in naravnost, da se izognete napačnemu koraku.
  1. Neizkoriščen potencial tekalne steze

Četudi vam hoja na tekalni stezi ne ustreza, ima tekalna steza nekaj prednosti, na katere ne pozabite, ko ste primorani svojo hojo iz narave preseliti v zaprti prostor. To vključuje izbiro enega od vnaprej programiranih treningov, ki vsebujejo intervale, hojo nazaj, in naklon za simulacijo hribov. Te funkcije vam lahko pomagajo premešati rutino, posledično bodo delale različne mišične skupine kot med običajnim sprehodom okoli soseske.

  1. Rutina

Za učinkovito vadbo je pomembno, da način gibanja vedno spreminjamo in ne obstanemo v rutini. Če želite preprečiti občutek dolgčasa med gibanjem, želite biti postavljeni pred nove izzive in se izogniti psihičnemu izgorevanju ter zastarelim vadbam, potem na tekalni stezi nikar ne izvajajte ene in iste rutine. To je še posebej pomembno, če je vadba na tekalni stezi del vaše tedenske rutine.

Namesto tega spremenite svojo vadbo, kadarkoli je to mogoče. En dan se osredotočite na hitrost, naslednjič na vključitev naklona. Tako boste izboljšali svojo moč, hitrost in vzdržljivost ter se izogniti dolgčasu, ki je včasih povezan s hojo na tekalni stezi. Vmes pa nikar ne pozabite na hidracijo!

 

Prehranska dopolnila za športnike in aktivne
Prehranska dopolnila za športnike in aktivne
Ogled izdelkov
Gibanje Zdravje
Nazaj
6 najboljših sladil za LCHF in ketogeno dieto
Naprej
Ksilitol ali eritritol: Kateri je boljša alternativa sladkorju?