Košarica
0,00 €

Rastlina stevija: Kaj je stevija in kako se uporablja

Rastlina stevia

Rastlina stevija (latinsko Stevia rebaudiana) je samorodni grmiček, večletna rastlina, ki zraste do višine 60 cm, na plantažah pa tudi do 90 cm. Rastlina ima veliko vejic, ki so porazdeljene po steblu s parnimi in mesnatimi listi.

Rastlina stevija – sladka zel z blagodejnimi učinki

Prvotno rastišče stevije so gorska območja Paragvaja, kjer so jo Indijanci Guarani uporabljali že stoletja. Imenujejo jo “kaa-he-e”, kar v njihovem jeziku pomeni »sladka zel«. Liste so uporabljali predvsem za sladkanje grenkega čaja mate in v medicinske namene.

Paragvajskemu kemiku Rebaudiju je prvemu uspelo iz listov rastline stevije izločiti sladko snov v njeni čisti obliki.

Novica o tem odkritju se je hitro razširila po vsem svetu, saj so ugotovili, da sladki izvlečki iz rastline stevija učinkovito nadomeščajo sladkor s to razliko, da nimajo kalorij, da znižujejo previsok krvni tlak1, preprečujejo rast in reprodukcijo nekaterih bakterij in drugih mikroorganizmov, vključujoč bakterije, ki povzročajo karies, bolezni dlesni in krvavitve dlesni2.

V prvih desetletjih dvajsetega stoletja je rastlina stevija postajala vse bolj priljubljena v Ameriki in Evropi, segala je tudi do Daljnega vzhoda, kjer so jo še posebej vzljubili Japonci, ki so ugotovili njene blagodejne učinke in jo v prehrano vključili že leta 1970.

Poleg tega, da se v nekaterih južnoameriških deželah stevija uporablja za zdravljenje diabetesa3 in hipoglikemije, se izvrstno obnese tudi v procesu odpravljanja odvečne telesne teže, saj ne vsebuje kalorij in ima tendenco zmanjševanja zalog v naših maščobnih celicah ter odpravlja željo po sladki in mastni hrani. Nekateri viri tudi potrjujejo, da stevija pomaga pri odvisnosti od tobaka in alkohola.

Stevija preprečuje volčjo lakoto, tako da uravnava apetit pri ljudeh, ki imajo porušen odnos in povezavo med hipotalamusom in želodcem.

Dokazano je, da stevija izboljšuje prebavo in funkcioniranje gastrointestinalnega trakta, umirja želodec in pomaga, da se telo po bolezni hitreje okrepi.

Stevija ima še druge prednosti v primerjavi s sladkorjem, saj nima kalorij, ne karamelizira, ni kancerogena oz. rakotvorna, ne fermentira v alkohol in ne vsebuje konzervansov.

Naravni izdelki SunStevia in SugarSweet vsebujejo najkvalitetnejši izvleček iz stevije in so zato najprimernejša izbira za vse, ki prisegate na zdrav in naraven način prehranjevanja ter se izogibate sladkorju in umetnim sladilom.

Naravno sladilo Stevija Zdravje
Nazaj
Bogata zgodovina stevije
Naprej
Rastlina stevija: Kaj je stevija in kako se uporablja