Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

Košarica
0,00 €

Vse najboljše Sunwarrior! Za 13 let delovanja znamke Sunwarrior v Sloveniji vam podarjamo 13% popust s kodo 13LET na vse Sunwarrior izdelke. Akcija traja od 29. 5. do vključno 18. 6. 2024.

Stevia – koristi in uporaba

Stevia rastlina - koristi in uporaba.

Stevija je praktično brez kalorij. Če poskušate izgubiti težo, je ta vidik lahko privlačen. Vendar pa so rezultati do sedanjih raziskav nejasni. Vpliv brezkaloričnega sladila na zdravje posameznika je lahko odvisen od zaužite količine.

Stevija lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen. Študija na 19 zdravih, vitkih udeležencev in 12 debelih udeležencev je pokazala, da je stevija znatno znižala ravni insulina in glukoze. Poleg tega so bili udeleženci študije po jedi zadovoljni in siti, kljub nižjemu vnosu kalorij. Vendar pa je v tej študiji navedena omejitev, da je študija potekala v laboratorijskem okolju in ne v resničnem življenjskem okolju preiskovane osebe.

In glede na študijo iz leta 2009, bi stevija v prašku lahko pripomogla k uravnavanju holesterola. Udeleženci študije so en mesec vsak dan zaužili 400 mililitrov ekstrakta stevije. Študija je pokazala, da je stevia znižala skupni holesterol, LDL (“slab”) holesterol in trigliceride brez negativnih stranskih učinkov. Povečal se je tudi HDL (“dober”) holesterol. Nejasno je, če bi občasna uporaba stevije v manjših količinah imela enak učinek.

Ali stevija lahko povzroči neželene učinke?

FDA pravi, da so stevijski glikozidi, kot je Reb-A, “splošno priznani kot varni.” Za uporabo v predelanih živilih in pijačah niso odobrili celotne stevije ali surovega izvlečka stevije in sicer zaradi pomanjkanja informacij o varnosti.

Obstaja skrb, da lahko surova rastlina stevija poškoduje ledvice, reproduktivni sistem in srčnožilni sistem. Prav tako lahko zniža krvni tlak ali vpliva na zdravila, ki znižujejo krvni sladkor.

Čeprav je stevia varna za ljudi z diabetesom, je potrebne nekaj previdnosti pri steviji, ki sta ji dodana dekstroza ali maltodekstrin. Dekstroza je glukoza in maltodekstrin je škrob. Te sestavine vsebujejo majhne količine ogljikovih hidratov in kalorij. Sladkorni alkoholi lahko prav tako dodajo h količini ogljikovih hidratov. Le občasno uživanje stevije morda ne bo dovolj za vplivanje na uravnavanje krvnega sladkorja. Zavedati se morate tudi dejstva, da bo pogosto vsakodnevno uživanje povečalo vnos zaužitih ogljikovih hidratov.

Ali je uživanje stevije med nosečnostjo varno?

Uživanje stevie, ki vsebuje Reb-A, je med nosečnostjo varno.

Uživanje cele rastline stevija in surovega izvlečka stevije, vključno s stevijo, ki ste jo sami vzgojili doma, med nosečnostjo ni varno.

Morda se zdi nenavadno, da je visoko rafiniran izdelek varnejši od naravnega. To je zelo pogosto pri zeliščnih izdelkih. V tem primeru je bil Reb-A ocenjen kot varen za uporabo med nosečnostjo in drugače. Stevia v svoji naravni obliki ni. Trenutno ni dovolj dokazov, da uživanje cele rastline stevia ali surovega izvlečka stevije ne bo škodilo vaši nosečnosti.

Ali obstaja povezava med stevijo in rakom?

Obstajajo nekateri dokazi, ki namigujejo, da stevia lahko pomaga pri preprečevanju nastanka nekaterih vrst raka ali pri zdravljenju raka.

V študiji leta 2012 je glikozid, imenovan steviosid, ki ga najdemo v rastlinah stevia, pripomogel k povečanju smrti rakavih celic pri raku dojke. Steviozid potencialno lahko  pomaga zmanjšati nekatere mitohondrijske poti, ki pripomorejo k rasti raka.

Študija iz leta 2013 je te ugotovitve podprla. Ugotovili so, da so številni derivati stevia-glikozida strupeni za specifične celice levkemije, raka pljuč, želodca in dojke.

Seveda moramo biti pri takih trditvah previdni, saj je potrebnih veliko več raziskav.

Uporaba stevije – kot nadomestek sladkorja

Stevio lahko namesto namiznega sladkorja uporabljate v vaših najljubših jedeh in pijačah. Ščepec stevie v prahu je enakovreden približno eni čajni žlički namiznega sladkorja.

Okusni načini za uporabo stevije so:

  • v kavi ali čaju
  • v domači limonadi
  • posuta na vročo ali hladno kašo/kosmiče
  • v smoothiju
  • posuta na nesladkan jogurt…

Nekatere znamke stevie, kot je SugarSweet 1:1, vam omogočijo zamenjavo ene čajne žličke sladkorja za eno čajno žličko stevie. Poleg prej naštetih načinov uporabe lahko stevijo uporabite tudi pri peki sladic. Če ne želite popolnoma nadomestiti sladkorja, lahko pri receptu le polovično predpisano količino sladkorja nadomestite s stevijo.

Povzetek

Izdelki Stevia, izdelani z Reb-A, veljajo za varne, tudi za noseče ženske in tiste, ki imajo diabetes. Ti izdelki redko povzročajo neželene učinke. Vendar bo potrebno narediti več raziskav, da bi zagotovili trdne dokaze o uravnavanju telesne mase, sladkorni bolezni in drugih zdravstvenih težavah. Ne pozabite, da je stevia veliko slajša od namiznega sladkorja, zato ni potrebe po uporabi enako velike količine stevije.

Uporaba celotne rastline stevia ni odobrena za komercialno uporabo, vendar jo lahko še vedno posadite za domačo uporabo. Kljub pomanjkanju raziskav mnogi ljudje trdijo, da je celotna  stevia varna alternativa svojemu visoko rafiniranemu nasprotniku, namiznemu sladkorju. Malo verjetno je, da bo občasen dodatek surovega lista stevije k čaju imel kakšne negativne posledice, a tega vseeno ne počnite v času nosečnosti.

Dokler raziskovalci ne ugotovijo, ali je celotna rastlina stevia varna za vse, se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom, še posebej, če imate resno zdravstveno stanje, kot so diabetes, srčne bolezni ali visok krvni tlak.

KUPCI POZOR!

Mnoga podjetja želijo na račun (ne)kvalitete produkta privarčevati, zato previdnost pri nakupu stevija sladila ni odveč ! Zato pri nakupu sladil iz stevije preveriti koliko deleža Reb-A vsebuje stevija sladilo in iz katerega dela rastline je izvleček pridobljen, ker to bistveno vpliva na kvaliteto izvlečka, saj je Reb-A najdražji in najkvalitetnejši izvleček.

Na produktih stevija sladil je velikokrat navedeno le to, da sladilo vsebuje steviol glikozide, brez navedbe koliko procentov Reb-A je dejansko vsebovano v sladilu in iz katerega dela rastline stevije je izvleček (beli prah) pridobljen.

Najkvalitetnejša stevija sladila so pridobljeni iz lista rastline stevija in vsebujejo vsaj 60% Reb-A, tako kot SunStevia Premium.  Če želite stevia sladilo, ki ima večji delež Reb-A in s tem tudi močnejši sladilni efekt ter manj priokusa po rastlini steviji priporočamo Premium+ z 80% Reb-A in SunStevia ELITE, ki ima kar 97% Reb-A.

Naravna sladila SunStevia – 100%stevia so pridobljeni iz lista rastline stevije, metoda testiranja kakovosti je opravljena po najvišjih standardih, ki jih določuje Skupni strokovni živilski odbor (JECFA), kar kupcu in uporabniku zagotavlja prvovrstno kvaliteto sestavin in verodostojne podatke o količinah izvlečkov (predvsem izvlečka Reb-A).

SunStevia naravna sladila ustrezajo znanstvenemu mnenju Sveta za aditive za živila in hranilne vire o varnosti steviol glikozidov in izpolnjuje pogoje direktiv Evropske agencije za varnost hrane (EFSA).

Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili