Košarica
0,00 €

Zasvojenost s sladkorjem

Zasvojenost s sladkorjem.

“Nihče ne more izvajati kognitivne inhibicije, volje, nad biokemičnim pogonom, ki poteka vsako minuto vsakega dneva, vsakega leta.” – dr. Robert H. Lustig.

Če ste kdaj poskušali zmanjšati količino zaužitega sladkorja, potem ste morda spoznali, kako neverjetno težko je to doseči. V nekaterih primerih se morda zdi celo nemogoče.

Postalo je jasno, da ko gre za hrano, kot je sladkor in druga ‘junk’ hrana, nekaj v možganih ne deluje tako, kot bi moralo. Prihaja do motenj v sistemu, ki se nahaja v naših možganih. Ta sistem naj bi uravnaval naš vnos hrane in preprečil, da bi prišlo do prekomerne telesne mase. Vprašanje je: Zakaj?

Prekomerna stimulacija tistih centrov v možganih, ki so zaslužni za to, da smo dobre volje, povzroča zasvojenost

Sladkor je zelo redilen, predvsem zaradi visoke vsebnosti fruktoze. Obstaja več načinov, da sladkor povzroči prenajedanje in pridobivanje telesne mase.

Danes si poglejmo enega od teh mehanizmov in močan učinek sladkorja na možgane.

Ko jemo hrano, ki vsebuje veliko sladkorja, se v območju možganov, ki se imenuje Nucleus Accumbens, sprosti ogromna količina dopamina.

Ko jemo ta živila pogosto in v velikih količinah, se število receptorjev za dopamin zmanjša.

To pomeni, da naslednjič, ko bomo ta živila ponovno uživali, občutek ne bo tako dober kot prej. Za doseganje enako dobrega občutka bomo morali zaužiti večjo količino ‘junk’ hrane.

Sladkor in druga neprimerna živila, zaradi svojega močnega učinka na izločanje dopamina v možganih, delujejo podobno kot nikotin in droge, na primer kokain.

Natanko isti možganski centri so aktivirani ob njihovem uživanju. Ljudje, ki imajo določeno nagnjenost k odvisnosti, postanejo zasvojeni s temi živili in izgubijo nadzor nad njihovo porabo.

To je v bistvu način, kako sladkor in druga ‘junk’ hrana nadzoruje delovanje naših možganov, zaradi česar se pri uživanju sladkorja nikakor ne moremo ustaviti.

 

Sladkor ima močan vpliv na naše vedenje

Pri nekaterih ljudeh se bodo ob izpostavljenosti tem živilom, v možganih pojavile anatomske spremembe. V mnogih primerih lahko to pripelje v popolno zasvojenost.

Primer izkušnje ozdravljenega odvisnika od drog:

”Sem ozdravljeni odvisnik od drog in v času svojega procesa odvajanja sem se 6x vključil v program odvajanja odvisnosti od drog. Bil sem tudi dolgoletni kadilec in do ozdravitve me je čakala težka bitka. Lahko bi rekli, da zasvojenost resnično dobro poznam.

Tukaj sem, da vam povem, da je zasvojenost s sladkorjem in ‘junk’ živili popolnoma enaka kot zasvojenost z nikotinom, amfetamini in konopljo.

Ni nobene razlike, razen, da je vsebina zlorabe drugačna in posledice ponovitve niso tako hude.

Odkar sem začel raziskovati to področje, sem govoril z več drugimi ozdravljenimi odvisniki in vsi pravijo, da doživljajo hrepenenje po ‘junk’ hrani na enak način, kot so hrepeneli po drogah in alkoholu.”

Zamenjave

Sladkorju se boste v veliki meri izognili, če boste uživali nepredelana živila. Dodatna rešitev pri izogibanju sladkorju je uporaba naravnih sladil, ki jih uporabimo namesto sladkorja in so zdravju bolj prijazna:

 

Prehrana
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili