Shopping cart
0,00 €

Znanstvene raziskave potrjujejo: Manuka med ima izjemne učinke

Znanstvene raziskave potrjujejo Manuka med ima izjemne učinke

Manuka med je zelo cenjeno živilo, ki ga čebele pridelujejo iz nektarja cvetov grmovne vrste manuka (Leptospermum scoparium). Ta uspeva na Novi Zelandiji in na jugovzhodnem predelu Avstralije. Ima unikaten zemeljski okus, ki nekoliko spominja na karamelo. Lahko je zelo različnih odtenkov; od temno kremne do globoke jantarne barve. Uporabljamo ga za sladkanje jedi, v terapevtske namene ali kot dodatek h kozmetičnim pripravkom.

Številni izjemni učinki manuka medu so čedalje bolj množično prepoznani, zato povpraševanje po njem na globalni ravni močno narašča. Obstaja tudi čedalje več znanstvenih raziskav, ki potrjujejo njegove koristne lastnosti.

Ponaša se z antibakterijskim in protivnetnim delovanjem

Manuka med je dober vir fenolov in edinstvenih kemičnih spojin z izjemnimi učinki na zdravje. Njegova kakovost in tržna vrednost sta odvisni od vsebnosti metilglioksala, dihidroksiacetona (DHA), leptosperina in hidroksimetilfurfurala. Je dober vir fenolnih spojin; vključno s fenolnimi kislinami in flavonoidi.

Ponaša se z antioksidativnim, protivnetnim in protimikrobnim delovanjem, lajša pa tudi celjenje ran. Uporablja se ga lahko kot antibakterijsko bioaktivno sredstvo ali kot snov, ki se jo doda prevezam za rane.

Manuka med vsebuje 17-20 odstotkov vlage glede na njegovo skupno težo. Večji del njegove suhe teže sestavljajo ogljikovi hidrati, in sicer monosaharidi, disaharidi in oligosaharidi. Ta vrsta medu je odličen vir metilglioksala, protimikrobne snovi, ki pa se lahko uporablja tudi kot naraven konzervans za kozmetične izdelke.

V njem najdemo tudi beljakovine. Nekatere so čebeljega izvora, na primer beljakovine matičnega mlečka, druge pa izvirajo iz nektarja. Vsebuje tudi manjše koncentracije nekaterih mineralov (kalij, kalcij, magnezij in natrij) in vitaminov (B1, B2, vitamin C, pantotenska kislina in piridoksin).

Wedderspoon manuka med certifikati

V manuka medu nekaterih blagovnih znamk lahko najdemo tudi ostanke herbicidov, kot je glifosat, kar je lahko zelo problematično. Ti namreč lahko povzročijo škodljive procese v celicah, vključno s presnovnimi spremembami in oksidativnim stresom pri ljudeh, ki ga uživajo1. Dobro se je torej pozanimati, ali so bila pri pridelavi rastlin ali pri obdelavi manuka medu uporabljena določena škodljiva sredstva. Wedderspoon manuka med je eden tistih, ki je certificirano brez glifosata ali drugih škodljivih primesi.

Z manuka medom proti več kot 60 vrstam bakterij

Ena najbolje raziskanih bioloških lastnosti manuka medu je njegovo protimikrobno delovanje2. Znanstveniki zasluge za to pripisujejo njegovemu nizkemu pH-ju, visoki vsebnosti sladkorjev, vsebnosti metilglioksala in drugih fitokemikalij. Ugotovljeno je bilo, da zaradi prisotnosti manuka medu pri bakterijah pride do depolarizacije celičnih membran, zaviranja sinteze beljakovin in nukleinskih kislin ter motenj presnovnih poti.

Raziskano je bilo, da se lahko z manuka medom uspešno borimo proti več kot 60 vrstam bakterij3, so pa različne vrste manuka medu pri tem različno uspešne, kar je odvisno od njihovega geografskega porekla, podnebnih razmer in drugih dejavnikov.

Z manuka medom lahko dosežemo hitrejše in učinkovitejše celjenje ran4, saj ta ustvarja fizično pregrado, s čimer prepreči bakterijsko okužbo. Zmožen je pomiriti razdraženo kožo, sladkor v njem in nekatere druge sestavine pa preprečijo nadaljnje razmnoževanje bakterij.

Zaradi vsebnosti ionov, kalcija in magnezija je manuka med znan tudi po svojem antioksidativnem delovanju5, ima pa tudi protivnetni učinek. Z njim je povezan tudi prebiotični potencial za lajšanje vnetega črevesja, zmožen pa je blažiti simptome nekaterih očesne bolezni. Raziskave namreč kažejo, da lahko z njegovo pomočjo blažimo sindrom suhega očesa6.

Manuka med ima tudi številne druge blagodejne učinke na zdravje, katerim posvečajo znanstveniki v zadnjih letih čedalje več pozornosti. Gre za med, ki je poseben zaradi svojega izvora, hranljivih snovi, koristi za zdravje ter edinstvenega okusa in teksture. Zaradi vsega navedenega ima manuka med tudi temu primerno višjo ceno v primerjavi z drugimi vrstami medu.

Manuka med lahko uporabljamo kot funkcionalno živilo. Z njim lahko sladkamo jogurte, sladice in druge jedi. Za kulinarično rabo vam priporočamo Wedderspoon KFactor™ 12 – surovi Manuka med s 65% cvetnega prahu od manuke.

Wedderspoon KFactor 12 manuka med

Protimikrobno delovanje manuka medu je zaslužno za to, da pomaga v primeru blažjega draženja koža in v boju proti aknam. Zaradi vsebnosti vitaminov C in E, mineralov, kot sta kalij in cink, ter antioksidativnih flavonoidov poskrbi za lep videz kože in zavira znake staranja.

Wedderspoon – Surov in pristen manuka med brez škodljivih primesi

V bogati ponudbi različic manuka medu še posebej izstopa blagovna znamka Wedderspoon, saj gre za surov med, kar pomeni, da ni bil izpostavljen agresivnim postopkom predelave, s tem pa je ohranil vse svoje koristne učinkovine. Poleg tega certificirano ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov.

Manuka med ima visoke vrednosti metilglioksala, je poln živih encimov in antioksidantov, poleg tega pa vsebuje naravno prisoten čebelji cvetni prah in propolis.

Za vse, ki želite izkoristiti izjemne terapevtske učinke manuka medu, priporočamo, da izberete katerega od spodnjih izdelkov:

Če želite izkoristiti terapevtske učinke in vam je hkrati pomembna ekološka pridelava, v naši ponudbi najdete tudi ekološki manuka med. Gre za edinstven manuka med na našem tržišču, saj je obenem surovekološki in vsebuje 400+ MGO.

V Wedderspoon manuka medu ne boste našli sledi antibiotikov, glifosata, pesticidov, konzervansov, umetnih sestavin in dodanih sladkorjev.  Zaznamuje ga edinstven aromatičen okus. Ponaša se z najvišjo stopnjo čistosti, varnosti in kakovosti.

Pakiran je v embalaži, ki ne vsebuje BPA, po uporabi pa jo je možno reciklirati, zato lahko z nakupom tega medu naredite tudi nekaj dobrega za okolje. Obdelan je izključno z nežnim postopkom surovega mešanja v najnovejšem obratu za pridelavo medu na Novi Zelandiji.

Gre za znamko medu, ki je uspešno opravila vse zahtevne teste novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo, za vsak kozarec pa je bilo opravljeno neodvisno testiranje v certificiranem laboratoriju. Na njegovi embalaži lahko najdete tudi žig Fernmark, ki potrjuje njegovo pristnost in dokazuje, da je izpolnil globalne standarde MPI Manuka Honey. Gre tudi za manuka med, ki je v Kanadi in ZDA najbolj cenjen in iskan.

 

Članek je informativne narave in ni namenjen diagnozi ali zdravljenju.

Za dodatno pomoč ali nasvet glede izbire najprimernejšega izdelka za vas smo vam na voljo v naši trgovini NutriHolisna Zaloški 167 v Ljubljani, na mailu info@nutriholis.si ali preko telefona 069 69 72 36.

Manuka med Zdravje
Previous reading
Zgodovina manuka medu in odkritje njegovega protibakterijskega učinka
Next reading
Na kaj morate biti pozorni pri nakupu manuka medu?