Košarica
0,00 €

Eritritol – ali je umeten

Eritritol - SugarSweet Ery

Eritritol. Morda se beseda sliši tako zelo umetno. Pa ni. Eritritol ni nič drugega kot sladkorni alkohol.  Eritritol ni edini sladkorni alkohol, je pa edini brez kalorij. Vsi ostali, kot so denimo ksilitol, sorbitol in podobni, ki jih najdemo predvsem v žvečilnih gumijih, niso brez energijske vrednosti. Prav zato ima eritritol veliko prednost pred njimi.

Kako pridobimo eritritol?

Pridobivamo ga s procesom fermentacije rastlinskega škroba. Tovrstno fermentacijo najlažje opišemo, če za primerjavo vzamemo izdelavo domačega kefirja, ko v vodo damo fige in mlečnokislinske bakterije ter pustimo stati čez noč. Ko po koncu fermentacije pokusimo figo, le-ta nima več sladkega okusa, ker so bakterije pojedle ves škrob oz. sladkor. Skoraj identični proces se vrši tudi pri pridobivanju eritritola, le da ostanke rastlinskega škroba (oz. fige v naši primerjavi) kristalizirajo.

Eritritol se naravno nahaja v nekaterih vrstah sadja, kot so recimo hruške, melone, ter tudi v gobah.  Gre za izjemno majhen sladkorni alkohol, ki se skoraj popolnoma razgradi že v tankem črevesu, kar pomeni, da za razliko od ostali sladkornih poliolov ne povzroča prebavnih težav.

Niso le umetna sladila brez kalorij – dokaz je naravno sladilo eritritol.

Razlika med eritritolom in navadnim sladkorjem

Drobni kristalčki eritritola so na oko identični klasičnemu sladkorju. Tudi v okusu ni znatne razlike. Eritritol dosega približno 80% sladkosti navadnega sladkorja. Velika razlika v primerjavi s sladkorjem pa je v kalorijah in v odzivu telesa. Eritritol ne vsebuje kalorij in v našem telesu ne povzroča dviga krvnega sladkorja1. Njegov glikemični indeks je zelo nizek (GI = 1). Zato je eritritol zdrava, varna in naravna alternativa sladkorju.

NARAVNA SLADILA SUGARSWEET:

Zakaj je eritritol še zmeraj tako neznan?

Prvi razlog tiči v tem, da beseda “eritritol” zveni tuje, ima negativni prizvok in ljudje nehote pomislijo na umetna sladila. Pomemben faktor je verjetno tudi cena. Klasični sladkor je namreč veliko cenejši, saj je eritritol kot surovina 30x dražji kot sladkor.  A razmislite, kako drago ceno plačamo za klasični sladkor, ko začnemo njegovo uporabo čutiti na našem zdravju? Takrat se tudi klasični sladkor zelo podraži.

Kje lahko kupim sladila z eritritolom?

Sladila z eritritolom lahko kupite TUKAJ. Imenujejo se SugarSweet in vsebujejo eritritol v kombinaciji s stevijo ali pa čisti eritritol. V naši ponudbi boste našli 6 različic naravnih sladil Sugarsweet, ki se razlikujejo glede vsebnosti eritritola in stevije, sladilne moči in izgleda. Vsi pa imajo izjemno prijeten okus, so preprosti za uporabo in se odlično obnesejo v različnih receptih.

SugarSweet 1:1 (enako sladek kot sladkor), kristalne granule

SugarSweet 1:10 (10x slajši kot sladkor), kristalne granule

SugarSweet 1:2 (2x slajši kot sladkor), kristalne granule

SugarSweet BROWNY (1,3 kcal/100 g – 300x manj kalorij kot rjavi sladkor, enaka sladkost)

SugarSweet ERY kristalne granule (čisti eritritol, 80% sladkosti navadnega sladkorja)

SugarSweet SOFT 1:1  v prahu (enako sladek kot sladkor v prahu)

Kaj je SugarSweet in od kod izvira?

SugarSweet je slovenski proizvod in slovenska ideja vsestranskega športnika, osebnega trenerja in srčnega podjetnika Petra Bukovnika. Vsi izdelki so brez primesi in brez alergenov. Primerni so za vegane in vegetarijance. Brez težav jih lahko ponudimo diabetikom in kandida bolnikom, ker SugarSweet ne vsebuje škroba, glukoze ali drugih vrst ogljikovih hidratov, ki bi vlivali na nihanje krvnega sladkorja ali nahranili kandido. Naravna sladila SugarSweet so primerna tudi za LCHF način prehranjevanja in za shujševalne diete, saj so brez kalorij.

Kaj pa otroci?

Eritritol in sladila SugarSweet so varna za uporabo za otroke. Priporočamo, naj dnevna količina zaužitega izdelka ne presega 1g/kg otrokove telesne teže.

Torej, smo vas prepričali? 🙂 SugarSweet ni umetno sladilo, je naravni sladkor, ki je veliko bolj zdrav od klasičnega sladkorja. Ponudite svojemu telesu najboljše tudi pri sladkanju. Zakaj se ne bi sladkali brez slabe vesti? SugarSweet nam ponuja odlično rešitev. Izkoristite jo – ne samo za bolj sladko življenje, temveč tudi za bolj zdravo življenje.

Eritritol Hujšanje Naravno sladilo Prehrana Zdravje
Nazaj
Sladka rastlina stevia
Naprej
Je sladkor lahko zdrav?

Warning: Undefined variable $term in /home/nutriholis/nutriholis.si/wp-content/themes/woondershop-pt-child/inc/woocommerce.php on line 58