Opis
Wedderspoon KFactor™ 16 - surovi manuka med, 250 g/ 340 g/ 500 g
Izvor Wedderspoon manuka medu
Pravi manuka med izvira iz Nove Zelandije. Maori, domorodno ljudstvo Nove Zelandije, so prvi odkrili njegove posebne lastnosti.
Manuka grm (Leptospermum scoparium) v neokrnjeni naravi na Novi Zelandiji s svojimi nežno roza cvetovi privablja čebele samo kratkih 6 tednov vsako pomlad. Čebele marljivo zbirajo nektar in ga nosijo v bližnje čebelnjake.
Med je nato obdelan zgolj z nežnim postopkom surovega mešanja, zato se lahko v njem ohranijo vsi živi encimi, antioksidanti in druge koristne snovi, ki jih vsebuje po zaslugi narave.
Tako nastane dragoceni Wedderspoon manuka med.
Uporaba Wedderspoon manuka medu
NA ŽLICO
Naravni vir hranil in energije
ZAJTRK
· Z jogurtom in granolo
· Na kruhu z maslom in jagodičevjem
LEPOTA
Doma pripravljene maske za obraz
RECEPTI
· Sladice in sladki prigrizki
· Smutiji
PRED ALI PO VADBI
Za dodatek naravne energije pred vadbo ali regeneracijo po treningu
DOBRO POČUTJE
Vmešajte v doma pripravljene napitke za krepitev zdravja
Kaj pomeni oznaka KFactor™ 16 na Wedderspoon manuka medu?
Wedderspoon se zavezuje k zagotavljanju najvišje kakovosti in čistosti manuka medu. Za identifikacijo in merjenje kompleksnih lastnosti, najdenih v manuka medu, je Wedderspoon ustvaril KFactor™, celovit večstopenjski sistem za preverjanje pristnosti, imenovan za ključne dejavnike, ki so značilnosti tega posebnega medu in so usklajeni s predpisi MPI (Ministrstva za primarno industrijo) Nove Zelandije.
Sistem ocenjevanja KFactor™ je s strani novozelandske vlade odobreni sistem ocenjevanja manuka medu, kot je navedeno v uradnem pismu MPI (slika potrdila v galeriji). MPI sicer razvija standarde in ureja področje manuka medu (kot tudi vse druge živilske in agroživilske dejavnosti) v Novi Zelandiji.
KFactor™ zagotavlja, da je vsak lonček manuka medu:
1. surov in nepasteriziran,
2. sledljiv vse do čebelarja,
3. proizveden in pakiran na Novi Zelandiji,
4. certificirano brez GSO,
5. brez antibiotikov, glifosata in pesticidov.
KFactor™ 16 zagotavlja, da vsaj 75 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka.
V naši ponudbi imamo izjemno kvaliteten in težko dobavljiv monocvetlični manuka med: Wedderspoon KFactor™ 16 – surovi Manuka med s 75% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga za vse, ki želijo izkoristiti izjemne terapevtske učinke manuka medu.
KFactor™ 12 zagotavlja, da vsaj 65 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah rastline manuka.
V naši ponudbi imamo tudi multicvetlični manuka med, ki še vedno zagotavlja zelo visok delež cvetnega prahu iz rastline manuka – kar 65%: Wedderspoon KFactor™ 12 – surovi Manuka med s 65% cvetnega prahu od manuke. Priporočamo ga predvsem za kulinarično uporabo.
Bistvene prednosti Wedderspoon manuka medu
Na trgu lahko najdete precej izdelkov, ki jih oglašujejo pod nazivom 'manuka med', vendar so med njimi velike razlike. Niso vsi kakovostni in učinkoviti.
V Sloveniji je vodilni po kakovosti Wedderspoon manuka med, saj gre za premium, certificiran izdelek, ki se ponaša z aromatičnim, kremastim in edinstvenim okusom.
✓ 100% AVTENTIČEN
Vsaka serija Wedderspoon manuka medu ima vse potrebne certifikate in izpolnjuje (celo presega) zahtevne novozelandske standarde glede definicije "manuka med". Testiranje v neodvisnem laboratoriju potrjuje njegovo pristnost, čistost in varnost.
Avtentičnost vsake serije manuka medu je potrjena z laboratorijskim testiranjem koncentracije aktivnih učinkovin in DNA markerja iz cvetnega prahu manuke.
✓ SUROV IN NEPASTERIZIRAN
Wedderspoon uporablja lasten postopek za zaščito celovitosti medu, ki njihov manuka med ohranja 100% naraven, surov (raw, presni) in nepasteriziran. Nikoli se ne segreje nad 42 °C. Obdelan je zgolj z nežnim postopkom surovega mešanja, zato se lahko v njem ohranijo vsi živi encimi, antioksidanti, vitamini, minerali in druge aktivne učinkovine, ki jih vsebuje po zaslugi narave.
Segrevanje medu uničuje vitamine, encime, aminokisline in minerale v medu. Večina manuka medu na tržišču ni surovega, ampak je gost in temne barve zaradi segrevanja. Od 6 do 12 mesecev ga hranijo v skladišču, ki je ogreto na več kot 50° C. Wedderspoon manuka med pa je tisti med, ki je prišel neposredno iz panja, ni bil segret in je surov.
Ali ste vedeli, da med v panju ni gost in ni temne barve? Ves Wedderspoon manuka med je enake barve in konsistence kot med v panjih.
✓ PRIDELAN IN PAKIRAN NA NOVI ZELANDIJI
Wedderspoon manuka med je pakiran v končno embalažo in označen z etiketo na Novi Zelandiji. To je zagotovilo, da izpolnjuje najstrožje standarde kakovosti v svetu, postavljene s strani novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo, zagotavlja sledljivost in je 100% avtentičen.
Zakaj je pomembno, da je manuka med pakiran na Novi Zelandiji?
Leta 2018 so bili na področju manuka medu v Novi Zelandiji sprejeti strogi standardi, ki določajo, kdaj je izdelek lahko označen za manuka med. Novozelandsko Ministrstvo za primarno industrijo (MPI) je postavilo prvi globalno veljavni standard in znanstveno definicijo manuka medu.
Manuka med, namenjen za izvoz, mora biti obvezno testiran v neodvisnem laboratoriju, če izpolnjuje zakonsko postavljene standarde MPI.
Rezultati laboratorijskih testov morajo biti priloženi ostalim izvoznim dokumentom, da se zagotovi 100% avtentičnost manuka medu.
Če želite biti prepričani, da imate v rokah pravi manuka med in ne ponaredka, morate preveriti, ali je bil med pakiran na Novi Zelandiji.
OPOZORILO: Ob nakupu manuka medu bodite pozorni, da je pakiran na Novi Zelandiji.
Samo tako ste lahko prepričani, da je manuka med avtentičen. Če manuka med ni pakiran v končno embalažo v Novi Zelandiji, to pomeni, da najverjetneje ne izpoljnjuje strogih predpisov novozelandskega Ministrstva za primarno industrijo.
✓ SLEDLJIVOST IN TRANSPARENTNOST
Wedderspoon manuka med je pridelan v oddaljenih, neokrnjenih področjih Nove Zelandije. V skladu z visokimi standardi Certifikata SQF je vsak lonček medu možno izslediti vse do čebelarstva. V procesu njegovega pridobivanja se veliko pozornost namenja delovanju v dobro čebel, čebelarjev in narave.
✓ CERTIFIKAT SQF
Obrat Wedderspoon je prvi izmed vseh pridelovalcev manuka medu izpolnil zahteve najvišjega Certifikata SQF o varni kakovosti hrane. Program varne kakovosti hrane (SQF) vključuje živilska podjetja po vsem svetu in je namenjen zagotavljanju varnosti potrošnikov. Tako ste lahko prepričani, da je izdelek vse od proizvodnje surovin do kozarčka manuka medu v vaših rokah pridelan, predelan in odposlan v skladu z najvišjimi standardi kakovosti.
Certifikat je bil obnovljen pred nedavnim (dne 20.8.24), ko je obrat Wedderspoon ponovno prejel oceno “Excellent”.
✓ BREZ GSO
Wedderspoon med ne vsebuje gensko spremenjenih organizmov, kar potrjuje Certifikat Non-GMO Project Verified.
Non-GMO Project je neprofitna organizacija, ki se zavzema, da bi bila potrošnikom zagotovljena hrana in prehrambeni izdelki brez GSO. Njihov strog postopek certificiranja vključuje celovito laboratorijsko testiranje, ki zagotavlja, da izdelki izpolnjujejo visoke standarde genetske integritete. Njihov certifikat zagotavlja, da je bil izdelek temeljito testiran in izpolnjuje stroge zahteve organizacije.
✓ BREZ GLIFOSATA
Wedderspoon manuka med ne vsebuje glifosata, pesticidov ali antibiotikov. Certifikat Glyphosate Residue Free izdaja ugledna organizacija The Detox Project.
Wedderspoon je zavezan k zaščiti in ohranjanju čebel in ostalih opraševalcev. Od zdravja opraševalcev so odvisne celotne skupnosti in velik del svetovne pridelave hrane. S ponosom povemo, Wedderspoon manuka med certificirano ne vsebuje glifosata. Glifosat je sicer široko razširjen herbicid, ki ga Wedderspoon manuka med ne vsebuje niti v sledovih.
Wedderspoon manuka med je tudi redno testiran na 292 različnih pesticidov in kemikalij, kar zagotavlja čistost, vrhunsko kvaliteto in najvišjo raven varnosti za uživanje. Dodatno pa s tem po svojih močeh pripomorejo k zaščiti opraševalcev in k ohranjanju našega planeta.
✓ FERNMARK
Licenca Fernmark je potrdilo novozelandske vlade, ki potrjuje, da ima izdelek, kot je Wedderspoon manuka med, izvor na Novi Zelandiji in izpolnjuje visoke standarde kakovosti. To je za manuka med še posebej pomembno, ker ima ravno Nova Zelandija med vsemi državami najstrožje predpise v svetu glede tega, kateri izdelek se sploh lahko označi za "manuka med".
Logotip Fernmark pomeni, da je bil izdelek neodvisno testiran, da se zagotovi njegova pristnost in skladnost z zahtevami. Ko kupite premium izdelek, kot je Wedderspoon manuka med, ste lahko zaradi Fernmark označbe na originalni embalaži prepričani, da gre za 100% avtentičen izdelek.
✓ BREZ DODATKOV: Brez konzervansov, aditivov in brez dodanega sladkorja.
✓ ŠT. 1 V SEVERNI AMERIKI: Wedderspoon manuka med velja v ZDA in Kanadi za blagovno znamko številka ena.
✓ EMBALAŽA BREZ BPA: Embalaža, v kateri je pakiran Wedderspoon manuka med, ne vsebuje BPA, po uporabi pa jo je možno reciklirati.
✓ PREFINJEN OKUS
Wedderspoon KFactor™ 16 surovi manuka med odlikuje žametna kremna tekstura in edinstven okus. V vsaki žlici lahko okusite njegovo premium kakovost.
Kdaj je med lahko označen kot "manuka med"?
Novozelandska vlada je l. 2018 sprejela strožje pogoje glede manuka medu, ki jih morajo izpolnjevati vsi izdelki, ki želijo biti označeni in izvoženi iz Nove Zelandije v svet kot “manuka med”. Trije odločilni pogoji so:
V kemični in genetski sestavi medu mora biti prisotnih 5 ključnih indikatorjev, ki se ugotavljajo s testiranjem v laboratoriju.
Odvisno od ravni petih ključnih indikatorjev je določeno, ali gre za monocvetlični ali multicvetlični manuka med.
Rezultati laboratorijskih testiranj morajo biti obvezno priloženi ostalim izvoznim dokumentom ob izvozu manuka medu iz Nove Zelandije.
Standardi MANUKA 5
Strogi kriteriji MANUKA 5 so bili določeni v večletnem projektu Ministrstva za primarno industrijo Nove Zelandije. Avtentičnost manuka medu je potrjena z laboratorijskimi testi, ki preverjajo, ali je izpolnjenih 5 KRITERIJEV: 4 aktivne učinkovine, ki so značilne samo za manuka med + 1 DNA marker iz manuka cvetnega prahu.
Na ta način je razvidno:
- ali gre za manuka med ali kakšno drugo vrsto medu;
- ali gre za monocvetlični ali multicvetlični manuka med.
MANUKA 5 standardi, ki jih mora dosegati monocvetlični – monofloral manuka med (izpolnjenih mora biti vseh 5 pogojev)1:
- Koncentracija spojine 3-Phenyllactic acid mora biti enaka ali večja od 400 mg/kg
- Koncentracija spojine 2’-Methoxyacetophenone mora biti enaka ali večja od 5 mg/kg
- Koncentracija spojine 2-Methoxybenzoic acid mora biti enaka ali večja od 1 mg/kg
- Koncentracija spojine 4-Hydroxyphenyllactic acid mora biti enaka ali večja od 1 mg/kg
- Prisoten mora biti DNA iz cvetnega prahu manuka rastline.
MANUKA 5 standardi, ki jih mora dosegati multicvetlični – multifloral manuka med (izpolnjenih mora biti vseh 5 pogojev)1:
- Koncentracija spojine 3-Phenyllactic acid mora biti enaka ali večja od 20 mg/kg, vendar manjša od 400 mg/kg
- Koncentracija spojine 2’-Methoxyacetophenone mora biti enaka ali večja od 1 mg/kg
- Koncentracija spojine 2-Methoxybenzoic acid mora biti enaka ali večja od 1 mg/kg
- Koncentracija spojine 4-Hydroxyphenyllactic acid mora biti enaka ali večja od 1 mg/kg
- Prisoten mora biti DNA iz cvetnega prahu manuka rastline.
Razlika med monocvetličnim in multicvetličnim manuka medom
Monocvetlični (monofloral) manuka med zagotavlja, da med v celoti ali večinoma izvira iz rastline manuka (Leptospermum scoparium). Gre za enovrstni med, ki ga je izjemno težko dobiti – to je možno le na strogo kontroliranih monokulturnih rastiščih Leptospermum scoparium, kar se odraža v ceni. Le majhen delež nektarja prihaja iz drugih rastlin, zato je to najčistejši manuka med, ki ga je mogoče pridelati. Nikoli pa ne more biti med 100% enovrsten, ker čebele letijo precej daleč in potrebujejo nekaj raznovrstnosti v svoji prehrani.
Multicvetlični (multifloral) manuka med je večvrstni med, ki vsebuje bistveni delež rastline manuka (Leptospermum scoparium). To pomeni, da čebele med nabirajo iz več različnih vrst rastlin, še vedno pa velik delež prihaja iz rastline manuka, kar je potrjeno z laboratorijskimi testiranji.
Wedderspoon KFactor 16 surovi manuka med v celoti izpolnjuje ali celo presega s strani novozelandske vlade določene standarde za monocvetlični med in je testiran v neodvisnem laboratoriju, odobrenem od Ministrstva za primarno industrijo. Zato ste lahko prepričani, da je to, kar kupujete, 100% avtentičen manuka med!
Sestava in hranilna vrednost Wedderspoon KFactor™ 16 surovega manuka medu
Sestavine: 100% surovi monocvetlični manuka med (75 % cvetnega prahu v medu predstavlja cvetni prah manuka)
Povprečna hranilna vrednost na 100 g:
energijska vrednost 1355 kJ / 324 kcal
maščobe 0 g -od tega nasičene maščobe 0 g
ogljikovi hidrati 81 g -od tega sladkor 76 g
beljakovine 0 g
Poreklo: Nova Zelandija
Neto količina: 250 g/340 g/500 g
Proizvaja: Wedderspoon, Nova Zelandija
Distributer (za SLO, HR, AT): Pozitivna sprememba d.o.o., Šenčurska pot 29, 4208 Šenčur
Kontakt: 069 69 72 36 , [email protected]
katjabozic4 –
Premium kvaliteta, ta med je tekoče zlato!