Košarica
0,00 €

Probiotiki: Kaj so in kako izbrati najboljšega za vas

Probiotiki - Kaj so in kako izbrati najboljšega za vas

Probiotiki so mikroorganizmi, ki lahko izboljšajo zdravje ljudi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) probiotike definira kot žive mikroorganizme, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje gostitelja. Z uravnoteženjem črevesne mikrobiote imajo probiotiki pomembno vlogo pri uravnavanju črevesne funkcije in prebave.

Nekaj zanimivih dejstev o probiotikih:

 Človeško telo vsebuje približno 3,5 kilograma probiotičnih bakterij. To je več, kot znaša teža možganov.

 Dokazali so, da probiotiki ne vplivajo ugodno samo na prebavo, ampak tudi na krvni tlak, delovanje možganov, pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja (SRČ) in se uspešno borijo proti okužbam.

 Nahajajo se v obliki dodatkov (kapsule, tekočina in prah) ali v obliki fermentiranih izdelkov kot so jogurt, kefir, kimči, miso, tempeh, kislo zelje in starani siri. Na voljo so tudi probiotično obogateni izdelki, kot so sokovi, čokolade in žitarice.

• Znanje, ki ga imamo o probiotikih, je trenutno še zelo omejeno: zadnjih nekaj let lahko spremljamo nove in nove raziskave o ugodnih učinkih, ki jih ponujajo probiotiki na organizem – od vplivov na prebavni trakt pa vse do učinkov na naše razpoloženje.

• Vplivi probiotikov na človeško telo se glede na posamezen mikroorganizem in njegov sev razlikujejo.

• Vedno se prepričajte, da so probiotiki, ki jih jemljete, primerni za obvladovanje vašega zdravstvenega stanja.

1) Zdravljenje diareje s probiotiki

Nekateri sevi probiotikov so pokazali pozitivne rezultate pri zdravljenju diareje in gastroenteritisa. Glede na poročilo, objavljeno v znanstveni reviji Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, so probiotiki učinkoviti v boju proti različnim oblikam diareje.

Neka študija, objavljena v reviji Journal of Pediatrics pa je pokazala, da so vrste bakterij Lactobacillus varne in učinkovite za zdravljenje otrok z nalezljivo drisko. Raziskovalci so zaključili, da lahko preventivno uživanje vrst bakterij Lactobacillus znatno zmanjša tveganje za drisko, zlasti za rotavirusni gastroenteritis.

V primeru zgoraj opisanih težav priporočamo uživanje čistega seva Saccharomyces Boulardii, ki ga najdete v izdelku prvovrstne, večkrat nagrajene znamke prehranskih dopolnil Viridian, Travel Biotic Viridian. V kolikor pa se soočate s prehitro prebavo (blato je mehko in kašasto, odvajanje je 3-krat dnevno ali več) pa svetujemo izdelek Probiotiki Saccharomyces Boulardii Viridan, ki vsebujejo poleg seva Saccharomyces Boulardii še pet sevov Lactobacilov in Bifidobakterij.

2) Vpliv na možgane

Probiotiki so lahko koristni tudi za delovanje možganov. Raziskovalci z univerze UCLA so ugotovili, da pride do izboljšanja možganskih funkcij pri zdravih ženskah, ki so redno uživale jogurt, ki vsebuje probiotike.

“Naše ugotovitve kažejo, da lahko nekatere sestavine  jogurta dejansko spremenijo način, kako se naši možgani odzivajo na okolje.” Dr. Kirsten Tillisch, avtor študije, UCLA

Raziskovalci so našli tudi možno povezavo med probiotiki in anksioznostjo. Študije so namreč pokazale, da probiotiki pri miših zmanjšujejo stres. Čeprav ta povezava ostaja nepreverjena pri ljudeh, pa izsledki kažejo na možne načine, kako lahko probiotiki podpirajo zdravljenje težav, povezanih z duševnim zdravjem.

Poleg probiotikov na delovanje možganov tudi zelo blagodejno vpliva kurkumin (aktivni izvleček rastline kurkume). Izdelek NatureVibe Longvida optimiziran kurkumin zagotavlja kurkumin v obliki, ki omogoča absorpcijo in prenos tega v svoji izvorni, aktivni obliki do tarčnih tkiv, plazme, krvi in možganov. V možganih cirkulira 24 ur in tako zagotavlja koristne učinke kurkumina tudi na možganske celice.

Poznane učinke na delovanje možganov pa imajo tudi dolgoverižne maščobne kisline imenovane DHA (dokozaheksaenojska kislina). Te lahko najdete v izdelku NatureVibe Complete Vegan Omega 3kjer že z eno samo kapsulo dosežete dokazane koristne učinke.

3) Holesterol

Raziskave kažejo, da lahko sev Lactobacillus reuteri NCIMB 30242 zmanjša raven lipoproteinov z nizko gostoto (LDL) v krvi (LDL včasih označujejo kot “slab” holesterol – tisti holesterol, ki si ga želimo imeti čim manj). V raziskavi sta dva dnevna odmerka L. reuteri NCIMB 30242 znižala tako LDL holesterol kot celoten holesterol v krvi. Dr. Mitchell Jones, eden od avtorjev študije, je tudi ugotovil, da lahko probiotiki zmanjšajo nivo holesterolskih estrov, ki so povezani z nezaželenimi nasičenimi maščobnimi kislinami v krvi.

Ugoden vpliv na holesterol ima poleg probiotikov tudi že prej NatureVibe Longvida optimiziran kurkumin. Dokazano je, da kurkumin znižuje raven vsega holesterola, povečuje raven holesterola HDL (koristnega holesterola) in varuje holesterola HDL in LDL pred škodljivimi učinki prostih radikalov.

Če slučajno že jemljete zdravila za visok holesterol in/ali visok krvni tlak (opisan tudi pri naslednji točki) – torej statine, se priporoča dodajanje Koencim Q10 z MCT Viridian, saj je stranski učinek statinov ravno ta, da niža nivo koencima Q10 v telesu (če ste na zdravilih, se pred uživanjem posvetujte z zdravnikom). Koencim Q10 ubija proste radikale, ki šibijo srce in zmanjša tudi težave z mišicami. Istočasno Q10 redči kri in raziskave kažejo, da bi se z dodajanjem koencima Q10 (njegova prisotnost v krvi po 30. letu začne namreč močno upadati) lahko izognili tudi do 80% primerov visokega krvnega tlaka in holesterola.

Odličen je tudi izdelek Standardiziran izvleček oljčnih listov Viridian, ki poleg svojega protivnetnega, protivirusnega in antimikrobnega delovanja (zaradi aktivne sestavine Oleuropein) znižuje tudi povišan holesterol.

4) Krvni tlak

Ena od raziskav je pokazala, da lahko mleko, fermentirano s sevi Lactobacillus, pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Poleg tega ta študija tudi kaže, da lahko probiotiki v svojih presnovnih procesih zvišajo raven vitamina D v krvi, kar pa tudi ugodno vpliva na preprečevanje zvišanja krvnega tlaka. Za potrditev teh vseh učinkov pa je potrebnih še več kliničnih testiranj.

Kot že zgoraj omenjeno, se priporoča uživanje tudi izdelka  Koencim Q10 z MCT ViridianV primeru povišanega pritiska se priporoča tudi uživanje prehranskega dopolnila Aktiven magnezij Viridian oz. Magnezijev citrat v prahu Viridian, saj je pomanjkanje magnezija povezano s številnimi boleznimi, vključno z hipertenzijo (povišanim krvnim tlakom).

5) Probiotiki lahko pomagajo pri sindromu razdražljivega črevesja

Vse več je dokazov, da lahko probiotiki pomagajo pri zdravljenju sindroma razdražljivega črevesja (SRČ). Dva pregledna članka, objavljena v znanstvenih revijah Nutrition in Clinical Practice, sta preučevala terapevtske pristope v primeru SRČ. Raziskovalci so ugotovili, da so probiotiki zelo učinkoviti pri obvladovanju IBS, zlasti rod bakterije Bifidobacterium infantis.

Če se soočate z na trenutke počasno prebavo (zaprtjem) in na trenutke prehitro prebavo (ali drisko), kar lahko spremljajo tudi abdominalne bolečine, napihovanje in napenjanje … potem se soočate z zgoraj omenjenim sindromom. Za ta namen je Viridan naredil odličen, klinično preizkušen izdelek, Probiotiki dnevna simbioza ProCare Viridianki bo pomagal prav pri takšnih težavah.

6) Nad okužbe s probiotiki

Znanstveniki so ugotovili, da lahko probiotične bakterije ščitijo pred okužbami patogenih bakterij. Bakterija Lactobacillus paracasei nudi pomembno zaščito pred okužbo z bakterijo Listeria, ki se prenaša s hrano. Bakteriji L. paracasei je dodan adhezijski protein, na katerega se pripenja Listeria. Probiotični mikroorganizem se bo zato namesto bakterije Listeria prilepil na črevesne celice, kar bo ustvarilo konkurenco med mikroorganizmi, ki lahko škodljivi bakteriji prepreči, da bi pripenjala na črevesno steno. Na tej stopnji so bile testirane le človeške celice, za potrditev učinkov L. paracasei na okužbo pa je treba opraviti še več raziskav na živih organizmih.

Poleg zgoraj omenjene bakterije Lactobacillus paracasei (pri kateri je potrebno opraviti še več raziskav) pa probiotik Lactobacillus Acidophilus DDS1, ki ga najdete v izdelku Probiotiki dnevna simbioza Daily Viridian,  dokazano tvori naravna antibiotika acidophilin in acidolin, ki nas ščitita pred vsaj 23 patogenimi bakterijami (vključno s streptokoki, salmonelo, stafilokoki, psevdomonasom, proteusom, E. coli …).

V primeru antibiotičnega zdravljenja (torej že prisotne okužbe) pa vsekakor ne eksperimentirajte sami, temveč sledite navodilom zdravnika in med ali po antibiotični terapiji naredite 3 mesečno probiotično terapijo, da ublažite stranske učinke antibiotika.

7) Luskavica in sindrom kronične utrujenosti

Znanstveniki z univerze College Cork na Irskem so v znanstveni reviji Gut Microbes poročali, da bi sev bakterije Bifidobacterium infantis 35624 lahko koristil tudi bolnikom z luskavico in sindromom kronične utrujenosti. Ta študija je pomembna, dodajajo avtorji, saj kaže, da lahko en sam probiotik vpliva na sistemski imunski sistem pri ljudeh in ne samo na imunski sistem sluznice. Sluzni imunski sistem ščiti dihala, urogenitalni trakt in sluznico želodca. To so prva mesta, ki jih lahko okužijo endogeni patogeni ali nalezljivi mikroorganizmi. Sistemska imunska obramba pa deluje po vsem telesu. Če lahko probiotiki delujejo v podporo sistemski imunosti, se lahko odzovejo na stanja, kot so luskavica in sindrom kronične utrujenosti.

Od probiotikov priporočamo uživanje Probiotiki dnevna simbioza Daily Viridian oz. v primeru hujših težav izdelek Probiotiki Dnevna simbioza, močnejši Viridian, ki na kapsulo vsebuje kar 20 milijard živih bakterij. Ugoden vpliv ima tudi ajurvedsko zelišče Ekološki neem Fushiki deluje izredno protivnetno in med drugim tudi odpravlja težave z luskavico.

Zdravje
Nazaj
Probiotiki za dojenčke – ali zmanjšujejo tveganje za pojav ekcema in alergij?
Naprej
Bolečine v vratu: 5 predlogov, kako jih lahko olajšate