Košarica
0,00 €

Vlaknine – pomoč za hujšanje in zmanjšanje trebušnega obsega

vlaknine hujšanje glukomanan konja moka

Odvečna maščoba okrog trebuha je izredno nezdrava. Povečuje tveganje za nastanek bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in druga bolezenska stanja. Na srečo je odvečno maščobo okrog trebuha možno zmanjšati, v pomoč pri tem pa so nam lahko tudi vlaknine.

Nedavne raziskave kažejo, da je višji vnos vlaknin povezan z manjšim tveganjem za kopičenje trebušne maščobe. Zanimivo je to, da se zdi, da to vključuje samo eno vrsto vlaknin. Ta članek pojasnjuje, kako lahko topne vlaknine pomagajo pri zmanjšanju trebušne maščobe.

Topne vlaknine lahko pomagajo pri izgubi trebušne maščobe

Vlaknine so pogosto razdeljene na dve kategoriji – netopne in topne vlaknine. Razlikujejo se v tem, kako v telesu reagirajo ob stiku z vodo.

Netopne vlaknine se v vodi ne topijo in večinoma delujejo kot sredstvo za povečanje volumna, ki pomaga pri formiranju blata in njegovem premiku skozi črevo. Ta lastnost je zelo koristna pri preprečevanju in zdravljenju zaprtja.

Topne vlaknine, kot sta beta-glukan in glukomanan (konjak moka), so v vodi topne in se z njo zmešajo, zaradi česar se tvori viskozna gelu podobna snov, ki upočasni premik prebavljene hrane iz želodca v črevo.

Uživanje topnih vlaknin lahko zmanjša ali prepreči nalaganje odvečne maščobe v predelu trebuha. Študija iz leta 20121 je povezala 10-gramsko povečanje dnevnega vnosa topnih vlaknin s 3,7% manjšim tveganjem za pridobivanje trebušne maščobe.

Tudi več drugih študij kaže, da imajo ljudje, ki uživajo veliko topnih vlaknin, manjše tveganje za trebušno maščobo.2,3

Dejansko lahko topne vlaknine pomagajo zmanjšati trebušno maščobo na več načinov.

POVZETEK

Topne vlaknine se razlikujejo od netopnih vlaknin v tem, kako reagirajo z vodo in drugimi snovmi v telesu. Topne vlaknine lahko pomagajo zmanjšati trebušno maščobo.

V primeru, da je vaš cilj hujšanje oz. izguba telesne teže, vam priporočamo NatureVibe 100% glukomanan.

Ste vedeli, da je bilo v 10 letih na EFSA poslanih v potrditev in odobritev preko 44.000 najrazličnejših prehranskih dopolnil in sestavin? EFSA jih je odobrila samo 222 – eden od teh je tudi glukomanan! Od vseh prehranskih dopolnil za izgubo telesne teže je glukomanan edini, ki je dobil uradno potrditev od EFSA. Takšen glukomanan je vsebovan v izdelku NatureVibe glukomanan.

NatureVibe  100% glukomanan ima dokazane učinke, potrjene s strani Evropske agencije za varnost hrane:

– da ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže,
– da prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.

Podrobnosti o glukomananu in njegovih koristnih učinkih si lahko preberete v članku Kaj je glukomanan?

Topne vlaknine spodbujajo raznovrstnost bakterij v črevesju, kar povezujejo z zmanjšanjem trebušne maščobe

V črevesju živi več kot 100 trilijonov koristnih bakterij.

Za razliko od drugih bakterij, so te bakterije neškodljive in imajo vzajemno koristen odnos z ljudmi.

Ljudje zagotavljamo bakterijam dom in hranila, medtem ko bakterije poskrbijo za postopke, kot so izdelava vitaminov in predelovanje odpadkov.

Obstaja veliko različnih vrst bakterij in z večjo raznovrstnostjo črevesnih bakterij je povezano manjše tveganje za nastanek bolezni, kot so diabetes tipa 2, odpornost proti inzulinu in bolezni srca, če jih naštejemo le nekaj.

Čeprav ni čisto jasno zakaj, številne študije kažejo, da imajo ljudje, ki uživajo veliko topnih vlaknin, večjo raznovrstnost bakterij in boljše zdravstvene rezultate. Še več, nedavna študija je pokazala, da imajo ljudje z večjo raznolikostjo črevesnih bakterij manjše tveganje za trebušno maščobo4.

Medtem ko so začetne raziskave o vplivu bakterijske raznovrstnosti na trebušno maščobo obetavne, je potrebnih še več študij, preden lahko zmanjšanje trebušne maščobe pripišemo bakterijski raznovrstnosti.

POVZETEK

Večje število koristnih črevesnih bakterij je lahko povezano z manjšim tveganjem za nalaganje trebušne maščobe, vendar je za to potrebnih  še več raziskav.

Glukomanan pomaga zmanjšati trebušno maščobo tudi preko zaviranja apetita in upočasnitve prehajanja hrane skozi prebavni trakt, o čemer podrobneje govori ta članek.

Glukomanan Hujšanje Prehrana Zdravje
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin