Košarica
0,00 €

Topne vlaknine – Viri topnih prehranskih vlaknin

topne vlaknine glukomanan konjak moka
Viri topnih vlaknin

Topne vlaknine je enostavno dodati v svojo prehrano, saj jih najdemo v različnih rastlinskih živilih. Živila, ki vsebujejo veliko topnih vlaknin, so npr. laneno seme, sladek krompir, sadje, kot so marelice in pomaranče, brstični ohrovt, stročnice in žita, kot npr. ovsena kaša.

Čeprav topne vlaknine lahko pomagajo pri zmanjšanju trebušne maščobe, ni dobra ideja, da takoj pričnete z uživanjem velikih količin topnih vlaknin. To namreč lahko povzroči neželene učinke, kot so krči v želodcu, driska in napihnjenost. Najbolje je, da počasi sčasoma povečate vnos, da bi izboljšali toleranco vašega telesa. Priporočen dnevni vnos vseh vlaknin za odrasle je 30 g.

POVZETEK

Dobri viri topnih vlaknin so laneno seme, stročnice, žita, sadje in zelenjava. Vnos vlaknin povečujte postopoma. 

Ali lahko topne vlaknine v obliki prehranskih dodatkov pomagajo zmanjšati trebušno maščobo?

Uživanje nepredelanih  živil je najboljši način za povečanje vašega vnosa topnih vlaknin. Če s prehrano ne dosegate  optimalnega vnosa, si lahko pomagate s prehranskim dodatkom, ki vsebuje topne vlaknine.

Na voljo so različne vrste, vključno s semeni indijskega trpotca (psillium husk), glukomananom (konjak moka) in inulinom. Nekatere raziskave dokazujejo, da takšni dodatki lahko pomagajo pri zmanjšanju trebušne maščobe. Priporočamo NatureVibe SLIM FIT MOKO, ki vsebuje glukomanan (konjak moka), za katero je dokazano, da ima vpliv na hujšanje, kar potrjuje celo Evropska agencija za varnost hrane (EFSA).

6-tedenska študija iz leta 2012 pri najstniških fantih je npr. pokazala, da se je z dodatkom indijskega trpotca zmanjšala trebušna maščoba.1

Tudi viskozna vlaknina glukomanan je pokazala določene rezultate pri izgubi trebušne maščobe. Študija pri miših je pokazala, da glukomanan vpliva na zmanjšanje maščobe okoli trebuha, študija na ljudeh pa je pokazala enak učinek, vendar le pri moških2. Kljub mešanim rezultatom teh študij pa glukomanan lahko spodbuja izgubo trebušne maščobe zaradi upočasnitve prebave in zmanjšanja apetita3.

Inulin je še ena vrsta topnih vlaknin. Čeprav ni zelo viskozna vlaknina, je povezana z izgubo trebušne maščobe. 18-tedenska študija4 izgube telesne mase pri ljudeh, pri katerih obstaja tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, je udeležencem dala bodisi inulinske bodisi celulozne (netopne vlaknine) dodatke. Obe skupini sta prejeli prehransko svetovanje v prvih devetih tednih in sledili prehranskemu načrtu za izgubo telesne maščobe.

Medtem ko sta obe skupini izgubili telesno maso, je skupina z inulinom izgubila precej več trebušne maščobe, celotne telesne maščobe in celotne telesne mase. Prav tako so pojedli manj hrane kot ”celulozna” skupina.

Na splošno se zdi uživanje prehranskih dodatkov z vlakninami učinkovita strategija za izgubo trebušne maščobe, čeprav je potrebnih več raziskav, preden se poda končno mnenje.

POVZETEK

Indijski trpotec in inulin imata potencial za zmanjšanje trebušne maščobe, čeprav je potrebnih še več raziskav. Za glukomanan (konjak moko) pa celo EFSA potrjuje, da pripomore k hujšanju.

Zaključek

Uživanje hrane, ki je bogata s topnimi vlakninami, vam lahko pomaga pri izgubi trebušne maščobe.

Topne vlaknine pomagajo ohranjati koristne črevesne bakterije in spodbujajo celostno izgubo maščob z zmanjšanjem apetita.

Da bi dodatno spodbudili izgubo trebušne maščobe, združite vnos topnih vlaknin z drugimi spremembami življenjskega sloga, kot so uživanje bolj zdrave prehrane in telesno gibanje.

 

Glukomanan Hujšanje Prehrana Zdravje
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin