Košarica
0,00 €

Glukomanan zavira apetit in zmanjšuje trebušno maščobo

Glukomanan zavira apetit hujšanje

Glukomanan je vodotopna vlaknina, ki zavira apetit in tako pripomore k izgubi odvečne telesne teže. Hkrati vpliva na prebavne procese v črevesju in tako še dodatno zmanjšuje maščobne obloge (predvsem okoli trebuha). V tem članku podrobno pojasnimo, na kakšen način nam glukomanan lahko pomaga pri hujšanju in kako ga lahko uporabimo v kuhinji.

Kako lahko koristne bakterije v črevesju zmanjšajo trebušno maščobo?

Ker naše telo vlaknin ne more prebaviti, dosežejo črevesje v veliki meri v nespremenjenem stanju. Ko enkrat dosežejo črevesje, specifični encimi v črevesnih bakterijah lahko prebavijo topne vlaknine. Črevesne bakterije na ta način spodbujajo optimalno zdravje. Topne vlaknine pa delujejo kot prebiotik, ki bakterijam zagotavlja hranila.

Ta proces prebave in razgradnje topnih vlaknin se imenuje fermentacija. V procesu fermentacije nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, te pa lahko pomagajo zmanjšati trebušno maščobo.

Kratkoverižne maščobne kisline lahko pomagajo uravnavati presnovo maščob s povečanjem stopnje izgorevanja maščob ali zmanjšanjem hitrosti shranjevanja maščob, čeprav ta postopek še ni popolnoma jasen. Ne glede na to številne študije1,2 kažejo povezavo med višjo stopnjo kratkoverižnih maščobnih kislin in manjšim tveganjem za nastanek trebušne maščobe.

Poleg tega so študije na živalih in v laboratorijih pokazale, da so kratkoverižne maščobne kisline povezane z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka debelega črevesa3.

Podrobno o povezavi med črevesnimi bakterijami in trebušno maščobo govori članek Vlaknine – pomoč za hujšanje in zmanjšanje trebušnega obsega.

POVZETEK

Črevesne bakterije lahko prebavljajo topne vlaknine. Pri tem nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, ki so povezane z manjšim tveganjem za trebušno maščobo.

Na kakšen način glukomanan zavira apetit?

Eden od načinov za izgubo trebušne maščobe je zmanjšanje telesne mase.

Glede na to, da so topne vlaknine (vir topnih vlaknin je tudi glukomanan) močan zaviralec apetita, vam lahko pomagajo pri izgubi telesne mase. Z zaviranjem apetita se zmanjša vnos kalorij, kar vam lahko pomaga pri hujšanju.

Obstaja več teorij o tem, kako lahko topne vlaknine vplivajo na zmanjšanje apetita. Na kakšen način torej glukomanan zavira apetit?

Prvič, topne vlaknine pomagajo uravnavati hormone, ki so vključeni v nadzor apetita. Nekatere raziskave4 so pokazale, da uživanje topnih vlaknin zmanjšuje ravni hormonov lakote, ki jih proizvaja telo, vključno z grelinom. Druge raziskave5 dokazujejo, da topne vlaknine povečujejo proizvodnjo hormonov, zaradi katerih se počutimo site, kot so holecistokinin, GLP-1 in peptid YY.

Drugič, glukomanan lahko zavira apetit z upočasnitvijo prehajanja hrane skozi prebavni trakt. Kadar se hranila, kot je glukoza, počasi sproščajo v črevesje, naše telo sprošča inzulin počasneje. To je povezano z zmanjšanim občutkom lakote6.

POVZETEK

Izguba telesne mase vam lahko pomaga pri izgubi trebušne maščobe. Topne vlaknine vam lahko pri izgubi telesne mase pomagajo z zaviranjem apetita, s čimer se zmanjša vnos kalorij.

Glukomanan ima visoko vsebnost prehranskih vlaknin. Vlaknine so pomembne del uravnotežene prehrane in jih je priporočljivo uživati vsakodnevno.

Po novi evropski zakonodaji, ki velja od decembra 2012, je pri predstavitvi in oglaševanju izdelka dovoljeno navajati zdravstvene trditve in blagodejne učinke na zdravje samo pri izdelkih, ki jih je tudi uradno odobrila EFSA. V 10 letih je bilo na EFSA poslanih v potrditev in odobritev preko 44.000 najrazličnejših prehranskih dopolnil in sestavin. EFSA jih je odobrila samo 222 – eden od teh je tudi glukomanan! Od vseh prehranskih dopolnil za izgubo telesne teže je glukomanan edini, ki je dobil uradno potrditev od EFSA. Takšen glukomanan je vsebovan v izdelku NatureVibe Slim fit moka.

Dokazani učinki potrjeni s strani EFSA – Evropske agencije za varnost hrane7:

Glukomanan ob energijsko omejeni prehrani prispeva k zmanjšanju telesne teže.
Ta koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 3 g glukomanana v treh odmerkih po 1 g z 1–2 kozarcema navadne vode pred obroki in ob energijsko omejeni prehrani. Ne presegajte 4 g na odmerek. Lahko ga vmešate tudi v smoothie, ipd.

Glukomanan prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
Ta koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 4 g glukomanana.

ZANIMIVOST:

Glukomanana naši prebavni encimi in prebavni trak ne morejo absorbirati in izkoristiti za vir energije.
Glukomanan deluje kot zgoščevalec, zato ga lahko uporabite namesto navadne pšenične moke in tako pripravite brezglutenski obrok z nižjo energijsko vrednostjo.

Glukomanan – načini uporabe

Glukomanan je odličen za pripravo peciva, testa, kruha, palačink, pudingov, krem, sladoleda, omak…
Za uporabo kot zgoščevalno sredstvo je priporočljivo, da ga zmešajte z malo zrnaste snovi (sol ali SugarSweet sladilo), dodajte malo mrzle vode in zmešajte do srednje kompaktne gostote. Mešanico zlijte v jed, ki jo želite zgostiti. Ne dodajte direktno v jed ali vročo tekočino, ker se bo nastale grudice, Z uporabo konjak moke lahko dosežemo skoraj popolnoma enako konsistenco peciva ali kruha, kot pri tradicionalnih pecivih ali kruhu.

Konjak moka je pri peki primerna tudi za nadomeščanje jajc. Jajca so v veliko receptih potrebna kot »vezivo«, a to nalogo lahko opravi tudi konjak moka.

Primeren je tudi kot želirno sredstvo.

Glukomanan pa ni uporaben samo v kuhinji ali kot pomoč za hujšanje, ampak ima še druge koristne učinke za zdravje. Preverite jih v člankih Kaj je glukomanan? – Koristni učinki za zdravje in hujšanje ter Glukomanan (konjak moka) – prehranski dodatek za hujšanje, ki deluje.

Glukomanan Hujšanje Prehrana Zdravje
Nazaj
Cavalier gourmete – čokoladne kapljice zaznamovane z odliko
Naprej
Prehransko dopolnilo kurkumin