Košarica
0,00 €

Kaj je glukomanan? – Koristni učinki za zdravje in hujšanje

Glukomanan moka

Glukomanan oz. konjak je rastlina, ki raste v predelih Azije. Znana je po svoji škrobni korenini, gomolju podobnemu delu stebla, ki raste pod zemljo. Korenina se uporablja za izdelavo bogatega vira topnih prehranskih vlaknin, ki se uporablja za hujšanje.

Konjak moka se uporablja kot želatinski nadomestek in zgoščuje ali dodaja teksturo živilom. Uporablja se tudi v tradicionalni kitajski medicini. V zahodnem svetu je glukomanan najbolj znan kot prehranski dodatek za hujšanje in reguliranje ravni holesterola.

Koristi glukomanana

Visoka vsebnost vlaknin v glukomananu ima številne koristi za zdravje. Topne vlaknine pomagajo znižati raven holesterola in glukoze v krvi. Z vlakninami bogata prehrana lahko pomaga tudi pri črevesni peristaltiki (ritmično krčenje gladkega mišičja prebavil), preprečevanju hemoroidov in preprečevanju divertikularnih bolezni.

Glukomanan proti zaprtju

Študija iz leta 20081 je pokazala, da konjak lahko pomaga preprečiti zaprtje. Raziskovalci so ugotovili, da je dodajanje glukomanana prehranskemu režimu z nizko vsebnostjo vlaknin povečalo količine probiotičnih bakterij (“dobrih” bakterij ) v blatu. Prav tako se je povečala funkcija peristaltike črevesja (za 30 odstotkov) in pogostost odvajanja blata. Če potrebujete učinkovito naravno pomoč proti zaprtju, torej poskusite z glukomananom.

Glukomanan in hujšanje

Glukomanan hujšanje
Prehranske vlaknine napolnijo želodec in so nasitne. Redno uživanje prehranskih vlaknin pripomore k temu, da bomo dlje časa siti, zato je manj verjetno, da se bomo prenajedali ali grizljali med obroki. Tudi konjak moka se v želodcu napihne, kar poveča občutek sitosti.

Po študiji iz leta 20052 je dodajanje glukomanana k uravnoteženi prehrani, ki zajema 1200 kcal/dan, povzročilo večjo izgubo telesne teže kot v placebo skupini.

Po navedbah Evropske agencije za varnost hrane (EFSA)3 glukomanan ob energijsko omejeni prehrani učinkovito prispeva k zmanjšanju telesne teže, če ga zaužijejo 3x na dan v odmerkih po 1 gram skupaj z 1-2 kozarcema vode pred obroki.

Mehanizmi vpliva glukomanana na izgubo telesne teže so predvsem povečanje bakterijske raznovrstnosti, zaviranje apetita in upočasnitev prehajanja hrane skozi prebavni trakt.

Glukomanan zniža raven holesterola

Sistematični pregled raziskav leta 20084 je pokazal, da glukomanan lahko pomaga znižati skupni holesterol, LDL (slabi) holesterol in trigliceride. Znanstvene študije potrjujejo tudi učinkovitost glukomanana pri zniževanju telesne teže in vrednosti krvnega sladkorja na tešče. Raziskovalci so ugotovili, da bi se konjak torej lahko uporabljal kot dopolnilno zdravljenje posameznikov z diabetesom in visokim holesterolom. Kasnejša študija5 je pokazala, da je dopolnjevanje z glukomananom znižalo LDL za 10%, kar je povezano tudi z zmanjšanim tveganjem za nastanek bolezni srca in ožilja.

Glukomanan za lepšo kožo

Študija iz leta 20136 ugotavlja, da bi glukomanan lahko pomagal zmanjšati pojavnost aken, izboljšati zdravje kože, omiliti alergijski odziv in izboljšati celjenje ran.

Zaključek

Konjak je rastlina, ki se v Aziji že stoletja uporablja kot hrana in v zdravstvene namene. Raziskave so pokazale, da lahko pomaga pri preprečevanju zaprtja in znižanju vrednosti holesterola ter povečuje občutek sitosti in je zato učinkovita pomoč tudi za hujšanje.

Najboljša formula za zmanjšanje številke na tehtnici je seveda še vedno zdravo in uravnoteženo prehranjevanje ter redna telesna aktivnost. Za podporo našemu trudu in hitrejše hujšanje pa izberite SLIM FIT MOKO, ki vsebuje 100% glukomanan in je popolnoma naravno in varno prehransko dopolnilo, ki ob energijsko omejeni hrani prispeva k zmanjšanju telesne teže.

Glukomanan Hujšanje Prehrana Zdravje
Nazaj
Manuka med – uporaba in koristi
Naprej
Zmanjšajte vnetja v telesu – opis in naravna preventiva z 10 živili