Košarica
0,00 €

Glukomanan (konjak moka) – prehranski dodatek za hujšanje, ki deluje

Glukomanan korenina prehranski dodatek za hujšanje

Danes je na svetu veliko ljudi, ki si želijo izgubiti telesno maso. Na žalost ni vedno lahko doseči tega cilja in dolgoročni uspeh je redek. Za izgubo telesne mase se promovira veliko različnih poti: diete, napitki in tablete, ki naj bi olajšale ta proces. Marsikdo zato išče prehranski dodatek, ki dejansko pomaga pri hujšanju.

Eden od takih pripomočkov je glukomanan – naravna prehranska vlaknina, ki naj bi bila učinkovita pri izgubi telesne mase. V tem članku si natančno pogledamo znanstveno ozadje.

Kaj je glukomanan?

Glukomanan je naravna, vodotopna prehranska vlaknina, pridobljena iz gomolja rastline Konjak. Na voljo je kot prehranski dodatek, kot mešanica v pijačah, kot dodatek v živilih, npr. v moki in testeninah. Je tudi glavna sestavina rezancev shirataki. Glukomanan obsega 40% suhe teže gomolja rastline Konjak, ki izvira iz jugovzhodne Azije. Ima dolgo zgodovino uporabe v zeliščnih mešanicah in tradicionalnih živilih, kot so tofu ter rezanci.

Vlaknina, pridobljena iz rastline in zmleta v prah, izgleda tako:

Glukomanan v prahu za hujšanje

 

Poleg tega, da se prodaja kot prehranski dodatek, se uporablja kot aditiv za živila – emulgator in zgoščevalec, označen z E-številko E425. Glukomanan ima izredno sposobnost absorpcije vode in je ena izmed najbolj viskoznih prehranskih vlaknin.

Kako glukomanan pomaga pri hujšanju?

Glukomanan je vodotopna prehranska vlaknina. Tako kot pri drugih topnih vlakninah se domneva, da spodbuja hujšanje prek več mehanizmov1:

  • Ima zelo nizko vsebnost kalorij.
  • V želodcu ustvarja občutek polnosti (sitosti), kar zmanjša vnos hrane ob naslednjem obroku.
  • Upočasni praznjenje želodca, kar prispeva k večji sitosti.
  • Tako kot druge topne vlaknine zmanjša absorpcijo beljakovin in maščob.

Prav tako hrani prijazne bakterije v črevesju, zaradi česar nastajajo kratkoverižne maščobne kisline, za katere so nekatere študije na živalih pokazale, da preprečujejo skladiščenje maščob2.

Hranjenje zdravju prijaznih črevesnih bakterij ima lahko tudi druge koristi. Nekatere študije so pokazale povezavo med spremenjenimi črevesnimi bakterijami in telesno maso3.

Ti mehanizmi so podobni učinkom drugih topnih vlaknin na izgubo telesne mase. Vendar je glukomanan drugačen od drugih topnih vlaknin, ker je še bolj viskozen, zaradi česar je še bolj učinkovit.

Ali glukomanan kot prehranski dodatek za hujšanje res deluje?

Učenje mehanizmov je vedno zanimivo, toda tisto, kar resnično želimo vedeti, je, če te stvari vodijo k dejanski izgubi telesne mase. Na srečo imamo na voljo več randomiziranih kontroliranih študij na glukomananu. Te vrste študij so “zlati standard” znanstvenega eksperimentiranja pri ljudeh.

V največji študiji o glukomananu4 je bilo v raziskavo vključenih 176 zdravih ljudi s prekomerno telesno maso. Naključno je bilo določeno, ali bodo prejemali glukomanan ali placebo, medtem ko so bili na dieti z omejenimi kalorijami. Testirali so tri različne prehranske dodatke z glukomananom z različnimi dozami. Nekaterim so bile dodane tudi druge vlaknine.

Izguba telesne mase v skupinah glukomanana je bila po 5 tednih bistveno večja kot v placebo skupinah. V povprečju so posamezniki, ki so dieto dopolnjevali z glukomananom, v 5 tednih shujšali 1,7 kg več kot posamezniki v placebo skupini.

Obstaja še nekaj drugih študij, ki se strinjajo s tem. Glukomanan ob energijsko omejeni prehrani dokazano povzroči zmerno zmanjšanje telesne mase pri ljudeh, ki imajo prekomerno telesno maso ali so debeli, kadar se ga redno zaužije pred obrokom.

Druge koristi glukomanana za zdravje

Poleg spodbujanja hujšanja lahko glukomanan izboljša številne dejavnike tveganja za bolezni srca. Glede na sistematični pregled 14 študij lahko glukomanan5:

  • Zniža celotni holesterol za 19 mg / dL (0,5 mmol / L).
  • Zniža LDL holesterol za 16 mg / dl (0,4 mmol / L).
  • Zniža trigliceride za 11 mg / dl (0,12 mmol / L).
  • Zniža krvni sladkor na tešče za 7,4 mg / dl (0,4 mmol / L).

Glavni mehanizem, s katerim zmanjšuje holesterol v krvi, je zmanjšanje absorpcije holesterola v črevesju.

Glukomanan je vlaknina, ki je topna v vodi, in se uspešno uporablja tudi za preprečevanje zaprtja.

V naši trgovini v izdelku NatureVibe SLIM FIT MOKA ponujamo 100% glukomanan moko oz. konjak moko, ki ima lastnosti, navedene v prejšnjih vrsticah. Vabljeni k nakupu!

Glukomanan Hujšanje Zdravje
Nazaj
Kako premagati željo po sladkem s petimi naravnimi živili?
Naprej
Zakaj sladkor škoduje?